|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Ubezpieczenia i rejestracja aut - Pierwsza rejestracja kilka pytań
lukasz149 - 11 Maj 2009, 22:32 Temat postu: Pierwsza rejestracja kilka pytań Witam,
pewnie takich tematów było dużo, ale nie znalazłem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi, także pytam, w końcu po to mamy forum
Więc tak, zakupiliśmy niedawno samochód. Jest to drugie auto w rodzinie, oczywiście fieścinka mk3 rok 92r
Narazie jeździmy na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela, ale chcemy przerejestrować autko na nas (ja mam zostać współwłaścicielem)
Tata posiada max zniżki w PZU, ale z tego co wiem, to zniżki przechodzą bezproblemowo do innego ubezpieczyciela.
ja mam prawko prawie 2 lata, ale czy jak tata zrobi mnie współwłaścicielem to czy to bedzie wyglądało następująco: 60% jego zniżek + 30% moich zwyżek = tylko 30% zniżki?
jak to jest dokładnie z tym wszystkim?
no i czy może być taka sytuacja, że jedno auto jest w PZU a drugie w firmie x ?
proszę o pomoc.
elmek13 - 11 Maj 2009, 22:39
Podobno się akurat te zwyżki zmieniły PZU zniosło to. Musisz iść do agenta i się dokładnie dowiedzieć. Podobno też agent może dać 25% zniżki pomimo własnych zniżek. Ale ja nic nie wiem.
Puff - 11 Maj 2009, 22:41
lukasz149 napisał/a: | czy to bedzie wyglądało następująco: 60% jego zniżek + 30% moich zwyżek = tylko 30% zniżki? |
Niech mnie ktoś poprawi, jeśli źle mówię, ale widziałem ostatnio następującą kalkulację:
stawka podstawowa + zwyżka 30% za wiek współwłaściciela i dopiero od tego liczone 60% zniżki za bezszkodową jazdę. Generalnie płacisz tak, jakbyś miał 22% zniżki.
Niemniej - to zapewne zależy od Towarzystwa Ubezpieczeniowego...
lukasz149 napisał/a: | no i czy może być taka sytuacja, że jedno auto jest w PZU a drugie w firmie x ? |
Jasne, że może. Nawet to jest zalecane, bo jeśli (odpukać) jednym autem zaliczy się dzwon, to zniżka wtedy [jeśli się ma obydwa auta w jednym TU] leci po obydwu autach...
Maki - 12 Maj 2009, 16:19
Ja na twoim miejscu zrobił tak:
1. Za rejestrował na matkę. Wtedy nie będziesz płacił zwyżki i nie będzie w razie kolizji twój ojciec tracił swoich zniżek.
2. Za rejestrować na ojca. Wtedy masz 60% zniżek ale gdy będziesz mieć stłuczkę to ojciec będzie tracił zniżkę na swoje auto.
3. Za rejestrować na siebie i ojca. Bez sensu strata kasy i w razie wypadku ojciec traci zniżkę.
4. Za rejestrować na siebie. To wersja dla majętnych.
ps. Ja bym na twoim miejscu brał wariant 1 najlepszy moim zdaniem.
szynszyl - 12 Maj 2009, 20:29
Maki napisał/a: | 3. Za rejestrować na siebie i ojca. Bez sensu strata kasy i w razie wypadku ojciec traci zniżkę | w allianz i podpisać oświadczenie o osobnym liczeniu zniżek, to nie kosztuje
najpierw się liczy zniżki potem zwyżki.
np.
1000 zł - 60% zniżki=400
400 - 10% kontynuacji= 360zł
zwyżka za wiek 360 + 30%
|
|