Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Wymiana miski olejowej

luk-90 - 20 Kwi 2009, 16:39
Temat postu: [MK3] Wymiana miski olejowej
Witam, zakupiłem miskę olejową do mojej fiesty, gdyż stara wymaga wymiany.
Czy wymiana jest trudna(spuszczamy olej, odkrecamy srubki miski, wymieniamy miske skrecamy i wsio?? Nowe uszczelki też juz mam)
Olej mialem wymieniany jakieś 400 km temu i teraz pytanie czy moge go spuscic i wlac potem spowrotem czy nowy trzeba kupować?

Maki - 20 Kwi 2009, 17:49

Olej możesz spuścić i wlać z powrotem. Ale pamiętaj by dokładnie umyć pojemnik i najlepiej przelej przez drobne sitko. Prawdo podobnie będziesz musiał zdjąć kolektor wylotowy bo będzie przeszkadzał. Pamiętaj jak będziesz przykręcał nową miskę to dokręcaj kluczem dynamometrycznym. Kolejność dokręcania to co 2 od strony kolektora wylotowego i koła pasowego. Dokręcasz co 2 ale lekko tak byś czuł średni opór. Potem resztę śrub tak samo byś czół średni opór. Po czym wracasz do pierwszej grupy śrub które wkręcałeś i dokręcasz kluczem dynamometrycznym. potem drugą partię śrub i dokręcasz kluczem dynamometrycznym.

Z jakim momentem tego nie wiem ale postaram się dowiedzieć.

stafcio - 20 Kwi 2009, 22:19

moment znajdziesz w instrukcji ktora jest na tym forum dostępna.
co do zdejmowania kolektora to chyba przesadziłeś troszkę ;)
czy masz kanał żeby to robić, czy na płaskim?
jak na płaskim to się namęczysz, ale da radę.
będziesz musiał zdjąc osłonę pomiędzy silnikiem a skrzynią na wysokości miski olejowej. taka blacha.
przy montażu użyj trochę silikonu, zakładanie miski olejowej na silniku jest przechlapane jak robi się to bez silnikonu, uszczelka ucieka i czlowiek się tylko denerwuje.
z olejem bym uważał, jak nie masz kasy to zlej ten sam, ale zeby nic sie nie dostalo do niego. ale lepiej jest jednak kupic nowy.

Maki - 20 Kwi 2009, 22:43

Cytat:
co do zdejmowania kolektora to chyba przesadziłeś troszkę

Dlatego napisałem "Prawdo podobnie". W silniku 1.1 trzeba zdjąć waz z katem.

stafcio - 20 Kwi 2009, 22:44

ok, w kazdym bądz razie przed wymianą trzeba zajrzec pod auto i ocenić jak to wygląda, ile jest miejsca i ile miejsca potrzeba pod autem.
jackrzec - 21 Kwi 2009, 08:21

Maki napisał/a:
Dlatego napisałem "Prawdo podobnie". W silniku 1.1 trzeba zdjąć waz z katem.
Co Ty bredzisz?! Tak się składa że mam dwie fiesty 1,1 i 1,3 i jakoś pomiędzy nimi nie widzę różnicy w budowie. Miskę możesz odkręcić nawet z lewarka - fakt dostęp jest paskudny, ale można.
Maki - 21 Kwi 2009, 10:58

To mamy chyba inne fiesty. Bo u mnie nie ściągniesz bez zdejmowania kolektora i kata.
luk-90 - 21 Kwi 2009, 14:27

ok dzieki bardzo za info, kanal znajdzie sie u kumpla. Musze tylko znaleźć troche wolnego czasu
Marcinowaty - 22 Kwi 2009, 20:19

Może być problem ze zdjeciem kolektora wydechowego, z racji słabych, przegrzanych śrub..
stafcio - 22 Kwi 2009, 21:54

Marcinowaty napisał/a:
Może być problem ze zdjeciem kolektora wydechowego, z racji słabych, przegrzanych śrub..

fakt, trzeba napuścić trochę wd40 albo coli i poczekać. odkręcać trzeba z umiarem, jak czujesz ze śruba płynie, to i tak nić nie zdziałasz już z nią.

draglukasz - 18 Cze 2009, 09:22

ja też właśnie będe wymieniał miske, a raczej uszczelke. Mam miskę z poprzedniego silnika. już wczoraj przykleiłem silikonem do niej uszczelke. ale najtrudniejsze przede mną... mam pytanie czy dać silikon też od silnika? czy tylko miska-uszczelka?