Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] kapanie oleju pod skrzynia

tarantino - 5 Kwi 2009, 20:14
Temat postu: [MK3] kapanie oleju pod skrzynia
Witam, pojawił mi się taki problem, że pokapuje sobie delikatnie olej na wysokości skrzyni biegów. Plamka tworzy się dokładnie pod taką belką do której przymocowane jest ucho do holowania. I tu mam pytanie, czy tam jest tylko simering, który z racji wieku 20 lat może juz przepuszczać, czy może być jeszcze jakaś niespodziewajka? Wcześniej wymieniałem jeszcze czujnik oleju, bo mi strasznie zarzygało pod maska. Z góry dzięki za jakąś podpowiedź.
MARIUSZ.B - 5 Kwi 2009, 21:44

Jeśli to olej silnikowy to poszedł najprawdopodobniej uszczelniacz wału od strony skrzyni.
tarantino - 6 Kwi 2009, 06:05

Napewno kapie sobie olej ze skrzyni, bo ma inny zapach. A nie mam jak sie nawt wpakowac pod auto zeby to oblookac, bo ledwo tam głowe wsadze heheheh :-)
MARIUSZ.B - 6 Kwi 2009, 09:42

To najczęstszą przyczyną cieknięcia oleju ze skrzyni jest popuszczanie poprzez uszczelniacz półosi. Koszt takiego uszczelniacza około 10zł. Z wymianą jest trochę zabawy. Trzeba rozpiąć zawieszenie aby wyjąć półoś.
tarantino - 6 Kwi 2009, 13:55

Umówiłem już mechanika na przyszly tydzień, samemu nie mam warunków do takiej naprawy. Fiestolot sobie w takim razie przez tydzień powegetuje pod hacjendą , bo szkoda jeździć z cieknącą skrzynia. Dzięki MARIUSZ.B za podpowiedzi.

2 uszczelniacze w GERMAZIE - 34zł
Olej do skrzyni - 30zł
robocizna - 120zł

Radość z braku oleju pod autem - bezcenne :luzik: