Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Brak SSANIA w mk3 '91 1.1

elvispm - 24 Mar 2009, 17:43
Temat postu: Brak SSANIA w mk3 '91 1.1
Witam wszystkich!

Posiadam Fiestkę mk3 i mam z nią mały problem. Zauważyłem jakiś czas temu, że podczas odpalania po dłuższym postoju autko dziwnie się zachowuje, a mianowicie silnik pracuje nierówno niemalże gaśnie i czasami mu się to udaje (po odpaleniu zazwyczaj daje mu lekko gazu). Szukałem już po forum ale nie udało mi się trafić w sedno. Piszę bo może ktoś się już zetknął z podobnym tematem. Proszę o każdą podpowiedź.

A tak poza tym też nie wiem czy to przyczyna mechaniczna czy też elektroniczna, wiec jak źle wybrałem grupę to sorrki :) .

Jeśli coś pominąłem w poszukiwaniach podajcie linki.

Pozdro Elvis :)

JoeMix - 24 Mar 2009, 17:58

Opisałeś auto jako na gaźniku, więc ssanie może być problemem - przepustnice masz uruchamianą ręcznie czy automatycznie?
elvispm - 24 Mar 2009, 21:35

Witam!

Właśnie zapomniałem dodać ssanie jest automatyczne zasilanie na mono wtrysku.

Pozdro!

bidżej - 24 Mar 2009, 21:41

monowtrysk NIE MA ssania, jedynie wydłużany czas wtrysku... wygląda że na zimnym silniku mieszanka nie jest wzbogacana... spróbuj odpiąć czujnik temperatury z dołu kolektora dolotowego.

i popraw opis z 1.1/50KM na 1.1i/50KM :)

elvispm - 25 Mar 2009, 13:24

Dzięki kolego za podpowiedź, sprawdze to jak najszybciej i wówczas się okaże co dalej.

Pozdrawiam :)

[ Dodano: Sob Mar 28, 2009 17:14 ]
bidżej oczywiści skorzystałem z twojej podpowiedzi i po odłączeniu czujnika na kolektorze dolotowym autko odpaliło, ale w chwili dodawania mu gazu cholernie się dławiło prawie że gasło ale pomału się wkręcał.
A i zauważyłem że monowtrysk zalany jest mieszanką olejowo-paliwową powiedziałbym że ocieka, czy to może sie też przyczyniać to takiego zachowywania się wtrysku paliwa i czy jest to spowodowane jakimi nieszczelnościami na zaworach czy uszczelnieniu zaworów?

Pozdrawiam :)

[ Dodano: Sro Kwi 08, 2009 14:33 ]
czyli co jestem zmuszony do wymiany czujnika na nowy?? :yyy: