|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Jak dostać się do szczęk
Th0mas - 16 Mar 2009, 19:58 Temat postu: [MK4] Jak dostać się do szczęk Mam pytanie. Po zdjęciu koła chcąc odkręcić nakrętkę na śrubę mocującą bęben natrafiłem na jakby cienki kawałek metalu oplatająy cała nakrętkę. Tak jakby jakieś zabezpieczenie na śrubę. Nie wiem jak to zdjąć. Czy p prostu odkręcać to razem z nakrętką? Czy rozgiąć te blachy i dopiero odkręcać?
reaktor - 16 Mar 2009, 20:04
To jest zabezpieczenie.Rozegnij i wyciągnij
JoeMix - 16 Mar 2009, 20:08
Hmm,,, jak jest tak jak w Mk3 to dekielek trzeba zerwać - jest jednorazowego użytku, i trzeba mieć nowy potem, jak jest tak jak we wcześniejszych to jest to koszyczek zabezpieczony zawleczką, którą trzeba rozgiąć i wyjąć, koszyczek zejdzie. Nie wiem na oczy nie widziałem - ale najlepiej tak jak w Mk3 razem z piastą od tyłu zdemontować i nie ruszać łożysk - na forum jest to opisane.
Th0mas - 16 Mar 2009, 20:09
Nie da rady wyciągnć, bo to jest pod nakrętką. Tylko odgiąć i odkręcić? Bo w tym aucie to dziwnie wygląda, zazwyczaj to jest zabezpieczenie na 2 lub 3 rogach nakrętki, a tu jest na wszystkich.
Marcinowaty - 16 Mar 2009, 20:18
Może ściąga się tak samo jak w mk3, czyli z drugiej strony strony bębna.
Marcin - 16 Mar 2009, 20:28
pewnie nikt tego jeszcze nie rozkręcał, tam nie ma jednej nakrętki a chyba 3 albo 4 cienkie, wychechłaj to zabezpieczenie i rozkręć, bo tych nakrętek nie powinno się ponownie zakładać, ja kupowałem drugą grubą z podkładką pływającą.
MARIUSZ.B - 17 Mar 2009, 09:18
Najlepiej rozkręcić 4 śruby od tyłu mocujące całą piastę, Wtedy nie trzeba ruszać łożyska które może nie przeżyć całej operacji.
Marcin - 17 Mar 2009, 10:25
MARIUSZ.B napisał/a: | Wtedy nie trzeba ruszać łożyska które może nie przeżyć całej operacji. |
bez przesady, jak nie jest w agonii to przeżyje.
|
|