|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - Wybor Audio - help !
Sobol - 30 Sty 2005, 11:00 Temat postu: Wybor Audio - help ! Czesc..
Przymierzam sie do kupna "sprzetu audio" do Fiestki. Chcialbym wymienic radio, głosniki i dodatkowo wygluszyc drzwi. Nie znam sie na tym, dlatego prosilbym, zebyscie pomogli mi wybrac odpowiednie komponenty ...:)
Radio z MP3:
SONY CDX-F5700 [INFO]
JVC KD-LH7R [INFO]
Blaupunkt Valencia MP34 [INFO]
i najdrozszy:/
Blaupunkt Acapulco MP52 [INFO]
Chcialbym zeby mi plyta nie przeskakiwala na dziurach i zeby dzwiek byl w miare dobry
Głosniki:
Pioneer TS-G1348
czy koniecznie bede potrzebowal gwizdki?
Maty:
tutaj nie mam pojecia, przegladajac allegro natrafilem na kilka rodzajow. Jedne sa ciezke - 20mat=3,4kg a inne np. 40mat=3,4kg i w ich opisie jest napisane ze nie niszcza zawiasow swoim ciezarem. Ktore zastosowac? Funkcja search mi nie pomogla
Prosilbym o uwagi odnosnie tego sprzetu a takze wlasne propozycje, majac jednak na wzgledzie cene, ktora mnie ogranicza ;\ Chce jeszcze dodac, ze nie zalezy mi na tym zeby mnie slyszala cala ulica, ale zeby gralo w miare porzadnie.
pozdro
Kurtus - 30 Sty 2005, 11:58
zapomnij o glosniczkach pionka, w tej samej cenie kup http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=39929060
Kacper - 30 Sty 2005, 12:06
ja bym jednak dołozył, i kupił jakiś odseparowany zestaw... całkiem inaczej to gra, o wieleee lepiej
molu - 30 Sty 2005, 12:29
Dokładnie zestaw odseparowany na przod 8)
Co do cd tego jvc mailem-bardzo pozytywnie
Moze cos z pionka ewentualnie ?
Maty maja to do siebie ze sa ciezkie ale dzrzwi mi na razie nie odpadły
Kurtus - 30 Sty 2005, 13:00
Kacper napisał/a: | ja bym jednak dołozył, i kupił jakiś odseparowany zestaw... całkiem inaczej to gra, o wieleee lepiej |
Gdyby sobol wybral pionierki za 300 zl to odrazu bym mu je odradzil o zaproponowla kupic HERTZ'a ,ale podal propozycje glosniczkow w cenie zaledwie 120 zl wiec wskazalem mu inne w tej samej cenie ktore sa lepszymi przetwornikami.
Niestety nie kazdego stac na hi endy :(
Kacper - 30 Sty 2005, 13:16
Kurtus napisał/a: | Kacper napisał/a: | ja bym jednak dołozył, i kupił jakiś odseparowany zestaw... całkiem inaczej to gra, o wieleee lepiej |
Gdyby sobol wybral pionierki za 300 zl to odrazu bym mu je odradzil o zaproponowla kupic HERTZ'a ,ale podal propozycje glosniczkow w cenie zaledwie 120 zl wiec wskazalem mu inne w tej samej cenie ktore sa lepszymi przetwornikami.
Niestety nie kazdego stac na hi endy :( |
Ja wiem ze nie kazdego - ale za ok 160zł juz kupi coś odseparowanego co całkiem ładnie będize grało, a nie warto inwestować w współosiowe - głośniki w fiescie są nisko, i nogi często zasłaniają... wiec soprano wogóle z tego nie bedzie
Sobol - 30 Sty 2005, 13:23
Kacper napisał/a: |
Ja wiem ze nie kazdego - ale za ok 160zł juz kupi coś odseparowanego co całkiem ładnie będize grało, a nie warto inwestować w współosiowe - głośniki w fiescie są nisko, i nogi często zasłaniają... wiec soprano wogóle z tego nie bedzie |
Moglbys podac jakis model ? Poszukalbym w sklepach internetowych.
Dzieki za podjecie tematu.
pozdro
Kurtus - 30 Sty 2005, 13:27
Sobol napisał/a: | Kacper napisał/a: |
Ja wiem ze nie kazdego - ale za ok 160zł juz kupi coś odseparowanego co całkiem ładnie będize grało, a nie warto inwestować w współosiowe - głośniki w fiescie są nisko, i nogi często zasłaniają... wiec soprano wogóle z tego nie bedzie |
Moglbys podac jakis model ? Poszukalbym w sklepach internetowych.
Dzieki za podjecie tematu.
pozdro |
generalnie na allegor jest najtaniej ,nie wiem co polecaja ci inni ale ja polecam firmy:
infinity
hertz
jbl
intertechnik
bose
focal
phd
signat
rockford fosgate
Kacper - 30 Sty 2005, 13:57
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=40842126
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=40918511
Ewentualnie kupic głośniki basowe, a gwizdki dokupić osobno
Tylko za takie pieniadze cudów miec nie mozna, takze te zestawy nie należą do najlepszych...ale podejrzewam ze zagrają lepiej od dwudroznych pionierów za 120zł zamontowanych nisko w drzwiach...
EDIT
Tych gms nawet nie ogladaj... przeczytalem opis teraz
Kurtus - 30 Sty 2005, 14:12
Kacper,16stek i tak w seryjną polke w dzwi nie zamontujesz
Kacper - 30 Sty 2005, 14:24
Kurtus napisał/a: | Kacper,16stek i tak w seryjną polke w dzwi nie zamontujesz |
Prawda - ale dystanse to koszt rzędu 10-20zł do mk3, a różnica w dzwięku ogromna...
Sobol - 30 Sty 2005, 16:12
Ok, co do glosnikow sie zdecydowalem, zamontuje komplet PHONOCAR 2/844 podany przez Kacpra. Bede musial z tym jednak zaczekac na lepsza pogode bo bedzie troche zabawy, a garaz bede mial tylko na tlumienie drzwi. Maty zastosuje jakies ciezkie skoro nie zrobi sie nic z drzwiami :wink: A radio, zaleznie od ceny...
dzieki i pozdrawiam
Kacper - 30 Sty 2005, 16:49
Sobol, z tym kompletem to zaczekaj, bo to juz sie zrobiła duża kwota.
Poczekaj pare dni, moze ktos inny zajrzy do tego działo i Ci coś doradzi.
Fajnie by było jakbyś się też wybrał do jakichś sklepów car-audio, i tam sprawdził cenniki
Piesek - 30 Sty 2005, 17:15
Cytat: | Prawda - ale dystanse to koszt rzędu 10-20zł do mk3, a różnica w dzwięku ogromna... |
Kacper mam takie pytanie co do tych dystansów... żeby je zamontować trzeba niszczyć oryginalnem iejsce na głośniki?? i ilu cm maxymalnie głośniki można by dzięki tym dystansom wstawić??
mucha - 30 Sty 2005, 18:17 Temat postu: ... Jezeli chodzi o panele to mozesz je sam stworzyc, troche inwencji tworczej (mdf)
Ja polecam DLS ale troszke drozsze sa.
Jezeli chodzi o radio to ja polecam JVC KD-SH 99 R (mp3)
Maty jakosc/cena APP na allegro.
problem bedzie z tymi glosniczkami.. bo za ta kase to ciezko kupic cos fajnego :(
Powiedz ile max moglbys na przedni zestaw przeznaczyc kasy.
Pozdrawiam serdecznie.
RzEzNiK - 31 Sty 2005, 12:19
A ja nie polecam. skutecznosc 90db to malo,za malo jak na dobrej klasy gosniki,a pionka w tej cenie kup sie z 93db skutecznosci. Jesli chodzi o mate, na jedne drzwi wychodzi okolo 3-4 mat,to nie duzo.
Polecam zestawy odseparowane... mimo wszystko,bo dzwiek z gwizdka bedzie sie tlumil(w MK3 za nisko jest otwor na glosnik)
ODRADZAM SONY! uklady optyczne siadaja po roku i radio gubi sie na kazdej koleinie, polecam pionki(cena /jakosc).mam alternatywe ale pozniej wkleje adres tylko musze poszukac(450zl radio mp3,mosfet 4x50, pilot,pelny panel 2 lata urzywne boz problemu)
w razie pytan wal na priv...
mucha - 31 Sty 2005, 12:53 Temat postu: ... No i kolejna bzdura :/
Co ma skutecznosc db jezeli chodzi o glosniki tej klasy ?
Jakby mial na przedni zestaw 2-4 tys. zlotych to wtedy bym polecil pionka, ale moim zdaniem w tej klasie cenowej (okolo 500 zl.) to i tak lepszy jest dls, dla mnie gra lepiej, skutecznosc w tym wypadku nie ma nic do rzeczy...
Kacper - 31 Sty 2005, 14:22
skutecznośc to głosność o ile pamietam... i nic pozatym
Sobol - 31 Sty 2005, 16:33
ysh :shock: droga przez car audio jest dluga i kreta. Postanowilem na poczatek kupic radio i glosniki(odseparowane) za to co mi pozostanie czyli jakies 280pln i przy najlblizszym przyplywie gotowki wytlumie drzwi.
Rzeźnik -> widzialem w innym temacie ze bedziesz tlumil drzwi, moglbys mi tez zdjecia podeslac? bylbym zobowiazany.... na przyszlosc mi sie przyda :wink:
zamykam temat
dzieki i pozdrawiam
Kacper - 31 Sty 2005, 16:39
prawda jest taka... ze za 280zł to sobie kup moze samo radio (nie dawno Iro zamieścił pare linkow do allegro ok 300zł) i podłacz pod seryjne głośniki (jezeli takowe masz), i poczekaj na przypływ gotówki ... zeby kupic jakieś głośniki i mate
No chyba ze chcesz zeby poprostu cos grało, i nie zamierzasz tego rozwijac dalej - to w tedy coś napewno sobie kupisz za te pieniadze (w koncu nie kazdy musi chciec miec dobry sprzęt audio w aucie)
RzEzNiK - 31 Sty 2005, 17:17 Temat postu: Re: ...
mucha napisał/a: | No i kolejna bzdura :/
Co ma skutecznosc db jezeli chodzi o glosniki tej klasy ?
Jakby mial na przedni zestaw 2-4 tys. zlotych to wtedy bym polecil pionka, ale moim zdaniem w tej klasie cenowej (okolo 500 zl.) to i tak lepszy jest dls, dla mnie gra lepiej, skutecznosc w tym wypadku nie ma nic do rzeczy... |
mucha poczytaj troche literatury stary.skutecznosc przeklada sie na glosnosc mowiac najprosciej.glosiki innej firmy za podobna kase beda gralu rowne dobrze lub lepej,troche tyko trzeba o ich specyfikacji poczytac mam troche przygotowania,inaczej bym nie mowil...a przy takich glosniczkach malych to bedzie mialo znaczenie. Jednak jak zawsze pokaze praktyka,znajdzie sie pare roznych opini na ten sam temat. Ja wiem swoje ty masz inne zdanie i nie mowie ze nie masz racji. tylko przy tych glosnikach troche mocniej sie z radia dmuchnie i beda znieksztalcaly dzwiek...ale co tam. nikt tak glosno jak ja nie slucha :lol:
Sobol - 31 Sty 2005, 17:24
Kacper napisał/a: | prawda jest taka... ze za 280zł to sobie kup moze samo radio (nie dawno Iro zamieścił pare linkow do allegro ok 300zł) i podłacz pod seryjne głośniki (jezeli takowe masz), i poczekaj na przypływ gotówki ... zeby kupic jakieś głośniki i mate
No chyba ze chcesz zeby poprostu cos grało, i nie zamierzasz tego rozwijac dalej - to w tedy coś napewno sobie kupisz za te pieniadze (w koncu nie kazdy musi chciec miec dobry sprzęt audio w aucie) |
kurcze pisalem na szybko i sie zle wyrazilem chce kupic glosniki za 280pln
nie bede sie spieszyl z zakupem, wyczekam dobra okazje na allegro. Kurtus podal wyzej dobre firmy, wiec wiem juz czego mniej wiecej sie trzymac.
pozdrawiam
Kacper - 31 Sty 2005, 20:59
Sobol napisał/a: | kurcze pisalem na szybko i sie zle wyrazilem chce kupic glosniki za 280pln
nie bede sie spieszyl z zakupem, wyczekam dobra okazje na allegro. Kurtus podal wyzej dobre firmy, wiec wiem juz czego mniej wiecej sie trzymac.
pozdrawiam |
Za 280zł juz wyrwiesz fajny zestawik :wink:
molu - 31 Sty 2005, 21:46
W cenie do 300 plnow na Allegro wybor jest tylko jeden 8) :
http://allegro.pl/show_item.php?item=40292276
Kurtus - 31 Sty 2005, 22:45
amen bracie
i tak zaraz ktos wyskoczy ze magnaty sa lepsze ,w tej cenie panowie nie ma lepszych przetwornikow
|
|