Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Przednie wycieraczki MK3

tomsonx11 - 25 Lut 2009, 20:54
Temat postu: [MK3] Przednie wycieraczki MK3
Witam. Jestem tu nowy..niedawno nabyłem ładną mk3 1.1 z 90 r. tylko mam jeden problem. Jak załącze przednie wycieraczki i chcę je wyłączyć to zatrzymują się tam gdzie aktualnie się znajdują - nie powracają do pozycji 0. Czytałem parę postów ale jeden że przełącznik zespolony a drugi że silniczek - i kłótnia. Może znajdzie się w końcu ktoś kto pomoże??:)) nunu

Kod:
Proszę pamiętać o tagowaniu tematów.
Bez tego mogą być zamykane.
- trzeci

Freeman - 25 Lut 2009, 21:03

Wypróbuj obydwie możliwości.
tomsonx11 - 25 Lut 2009, 21:58

freeman napisał/a:
Wypróbuj obydwie możliwości.
Tyle to sam mogę:)) bez obrazy ..ale każda z nich ma swoje zadanie...
drjanusz - 25 Lut 2009, 22:14

Nikt wróżką nie jest i 100% odpowiedzi nie spodziewaj się :fox: Obie są prawdopodobne ;-(
Jak nie sprawdzisz to gdybać możesz do końca życia :twisted:

MARIUSZ.B - 25 Lut 2009, 23:09

Ja powiem, że to wina silniczka na 100% bo to w nim jest włącznik odpowiedzialny za powrót wycieraczki do pozycji spoczynku.
papamisiak - 26 Lut 2009, 07:50

Mam od wczoraj podobny problem. zatrzymałem się żeby obejrzeć inną fiestę i moja z zazdrości postanowiła że przestaną działać przednie wycieraczki. Nie działa bieg normalny i ten z przerywaczem czasowym. działa tylko najszybszy bieg i to tak że wycieraczki stają w miejscu w którym aktualnie się znajdują. dlatego szukam odpowiedzi na forum.
Marcinowaty - 26 Lut 2009, 16:40

Miałem podobną sytuacje z tylną wycieraczką. Wystarczyło wyczyścić styk po klapa i jest ok.
MARIUSZ.B - 26 Lut 2009, 20:58

Marcinowaty napisał/a:
m podobną sytuacje z tylną wycieraczką. Wystarczyło wyczyścić styk po klapa i jest ok.

Jeśli problem dotyczy przedniej wycieraczki to co trzeba wyczyścić ?????? ;/

kazi - 26 Lut 2009, 22:58

MARIUSZ.B napisał/a:
Marcinowaty napisał/a:
m podobną sytuacje z tylną wycieraczką. Wystarczyło wyczyścić styk po klapa i jest ok.

Jeśli problem dotyczy przedniej wycieraczki to co trzeba wyczyścić

szybe? :)

JoeMix - 27 Lut 2009, 16:55

MARIUSZ.B napisał/a:
Ja powiem, że to wina silniczka na 100% bo to w nim jest włącznik odpowiedzialny za powrót wycieraczki do pozycji spoczynku.
Zazwyczaj jest tak że prąd jednak przez włącznik w silniczku płynie i przez włącznik zespolony. Jak u siebie włączę wycieraczki, przełączę na "0" to jada, jak odepnę wtyczkę to się zatrzymują.
kazi - 27 Lut 2009, 22:46

JoeMix napisał/a:
włączę wycieraczki, przełączę na "0" to jada, jak odepnę wtyczkę to się zatrzymują.

Bo wycieraczki przednie mają styk - masa w poz 0 potrzebna jest ona do powrotu wycieraczki jak odepniesz silnik się zatrzyma.

diodalodz - 28 Lut 2009, 02:21

kazi napisał/a:
masa w poz 0 potrzebna jest ona do powrotu

ciekawa teoria .
Jeśli już to nie masa .
jest tak że do wycieraczki biegnie kilka przewodów .
MASA
ZASILANIE POWROTU
BIEG 1
BIEG 2
napięcie zasilania "powrotu jest zawsze . ma oznacznie 31
następnie wychodzi z silnika 31A na którym powinien być prąd aż do momnetu prawidłowego zaparkowania wycieraczek .
W momencie kiedy są zaparkowane zasilanie powinno pojawić się na 31B.
Jeśli tak masz to silnik jest sprawny . można to w sumie sprawdzić przy przełączniku zespolonym w kostkach lub sam przełącznik patrząc czy w poz 0 na przełączniku między stykami 53 a 31A jest połączenie .

kazi - 28 Lut 2009, 20:08

mozna sie czasem pomylic :-P
adr0444 - 21 Lip 2009, 21:30

ja mam taki problem ze nie dziala mi przerywana praca wycieraczki przedniej i podczas pracy z normalna predkoscia jak je wylacze nie zawsze wracaja do pozycji spoczynkowej a przelacznik zalozylem z fiesty w ktorej wszystko dzialalo na tip top... czyli co silnik wycieraczeg do wymiany???
JoeMix - 22 Lip 2009, 21:03

Jak nie działa praca przerywana to najpierw sprawdź przekaźnik.
adr0444 - 23 Lip 2009, 16:51

a gdzie znajduje sie ten przekaznik??? i ewentualnie jakie jest jego oznaczenie??? z gory dziex za info
trzeci - 23 Lip 2009, 18:14

adr0444 napisał/a:
a gdzie znajduje sie ten przekaznik??? i ewentualnie jakie jest jego oznaczenie??? z gory dziex za info

CZYTAJ :)

adr0444 - 26 Lip 2009, 11:03

a spojrzcie na fotke ktora wrzucilem wczoraj przez przypadek do innego tematu... moze ktos mi powie co i jak z tym przekaznikiem

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=11667