|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] przecieka pb z silnika
dr_Henio - 19 Lut 2009, 00:37 Temat postu: [MK3] przecieka pb z silnika Witam
Mam problemik z mk3 Podczas rozpalania na PB z silnika wydobywa sie benzyna (miejsce gdzies z okolic kolektora wydechowego, pare cm ponizej poziomu swiecy pierwszej od prawej strony, fotki) Jak sie silnik zagrzeje, nie przecieka. I nie jest to zwiazane z wyparowaniem. Podczas jazdy na LPG i PB nie odczuwa sie awarii silnika.
Co sie sta³o? Czy to uszczelka pod g³owica? Auto moze jechac czy ¶ci±gn±æ lawete? I w razie czego gdzie tego fordzika wie¶æ, do mechanika? (jaki mo¿e byc koszt naprawy) czy na z³om ?
Tommy - 19 Lut 2009, 10:43
Wygl±da na wyciek na uszczelce pod g³owic±, ale moim zdaniem trochê to dziwne, ¿eby ucieka³a stamt±d taka ilo¶æ paliwa. Zerknij jeszcze czy przypadkiem nie zlewa Ci siê to z kolektora dolotowego (ta sama wysoko¶æ, tylko z ty³u silnika).
dr_Henio - 19 Lut 2009, 16:21
Od ty³u nic nie widaæ ale nie mam dobrego podejscia (kana³u itp)
LPG nie czuc zeby siê ulatnia³ ale spalanie wzros³o o 2-3 L
A oleju nie bierze, tzn jak rok temu zalalem na norme to jeszcze minimalnego staniu nie przekroczy³o, poziom trzyma sie ca³y czas na X bagnetowym
stan licznika 340 000 km srednio 30 tys na rok
Laskosz - 19 Lut 2009, 17:08
mi siê widzi ¿e pompka paliwa pad³a i puszcza bo masz to na gaxniku co nie?
dr_Henio - 19 Lut 2009, 17:53
tak, ga¼nik
krzystof7f - 1 Mar 2009, 10:22
dr_Henio,
witam.mialem ten sam problem.z kolektora wydech. wycieka³a benzynka przy zimnym silniku.W moim wypadku peknieta byla przeponka urzadz.od wolnych obrotów,tam gdzie przychodzi we¿yk od podcisnienia bezpo¶rednio od kolektora ssacego.Dlatego benzynka pojawiala sie glownie przy 4 swiecy czyli 1 od prawej strony silnika.Po wymianie membramki problem znikn±³.pozdr.
dr_Henio - 10 Sty 2010, 02:12
Problem rozwi±zany, winowajc± by³a pompka przy¶pieszenia
|
|