| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Elektryka - [MK3] Jaki akumulator do Fiesty 1.8 diesel, 1990 r. ?

Rosa_canina - 4 Sty 2009,  22:37
 Temat postu: [MK3] Jaki akumulator do Fiesty 1.8 diesel, 1990 r. ?
 Witam,

pytanie - jak w temacie; aktualny akumulator po 4 latach eksploatacji  jest na wyczerpaniu, a niestety nie można z niego odczytać żadnych parametrów, dlatego byłabym wdzięczna gdyby ktoś z forumowiczów mógł podać wartości akumulatora, właściwe dla tego modelu fiesty .

Pomocna byłaby również podpowiedź, gdzie we Wrocławiu można taką wymianę akumulatora wykonać, jakiś sprawdzony punkt?
   pozdrawiam

( zakładam nowy temat , ponieważ mimo przeszukania forum odpowiedniej informacji nie znalazłam )
 Miły - 4 Sty 2009,  22:43

o akumulatorach było już...

ja mam 70 (albo 72?) MAh i starcza bez problemu...

a co do wymiany - idziesz ze starym aku do sklepu motoryzacyjnego i powinni ci wymienić... ew. do mechanika...
 Rosa_canina - 4 Sty 2009,  23:25

dziękuję za odpowiedź,

może nieco dokładniej przedstawię sytuację:

mechanik zaproponował pewien akumulator, jednak mam co do niego wątpliwości
 i dlatego chce zweryfikować informacje swoje ( i mechanika)

dlatego też potrzebuję dokładniejszych danych poza pojemnością , napięcie zapewne 12 V, a prąd rozruchu? technologia, ewentualnie producent?
 Miły - 4 Sty 2009,  23:29

ojć teraz nie pamiętam jaki mam dokładnie...
 Marcinowaty - 5 Sty 2009,  11:29

Zainwestuj w coś porządnego, np Varta lub centra
 http://eakumulator.pl/
 http://www.varta-automotive.pl/
 JoeMix - 5 Sty 2009,  17:03

Teoretycznie powinno być 63Ah i 500A prądu startowego, ale nie wiadomo w jakiej normie, myślę że jak kupisz jakiś 72A będzie dobry.
 Rosa_canina - 6 Sty 2009,  19:41

Dziękuję za wszystkie rady.

Szczególnie przydatne okazały się dla mnie tabele producentów z propozycjami akumulatorów do konkretnych aut  ( jak np.  na podanej wyżej stronie varty ), nie ma się czym chwalić ale wcześniej nie wiedziałam, że takie są .

Pewien problem stanowiło dokręcenie jednej z klem, jednak
 akumulator już zainstalowałam i co najważniejsze - samochód odpalił !
  więc mam nadzieję, że wszystko jest ok ( co dla pewności przy najbliższej wizycie u mechanika będę chciała sprawdzić).
 Miły - 6 Sty 2009,  20:26

dzisiaj się przyjrzałem bo miałem problem z uruchomieniem auta... mam 680A i 74 MAh... i 2 x wyładowałem aku, żeby odpalić auto... dopiero na zaciąg...
   stafcio - 6 Sty 2009,  20:58

najlepiej pojdz do sklepu motoryzacyjnego i niech z katalogu dobiorą aku.
 koval - 10 Sty 2009,  12:41

| Miły napisał/a: |  	  | dzisiaj się przyjrzałem bo miałem problem z uruchomieniem auta... mam 680A i 74 MAh... i 2 x wyładowałem aku, żeby odpalić auto... dopiero na zaciąg...   | 

Polecam dokładnie sprawdzić jakość połączenia kabli z klemami. U mnie to samo przy pewnym mrozie się działo. Okazało się po osobistym śledztwie że kabel odpowiadający za grzanie świec ma słabe połączenie z klemą i nie grzeją jak potrzeba. Po przeszlifowaniu dokładnym i ponownym połączeniu klem przy -10 więcej potrafi odpalić od pierwszego razu

|  |