|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - [MK2] Licznik predkosci
bigkris - 18 Gru 2008, 22:34 Temat postu: [MK2] Licznik predkosci Witam, Chce prosic o rade dotyczaca licznika. chce go naprawic jednak nie wiem zbytnio co moglo sie stac. podczas krecenia linka licznik dziala wiec to raczej w skrzyni cos sie syplo. czy ktos juz to wymienial? skrzynia jest 4 biegowa.
diodalodz - 19 Gru 2008, 01:19
pewno rozpadł się plastikowy ślimak w skrzyni . Parszywa robota . musisz wybić stalowy sztyft który jest wbity w skrzynię nieco niżej niż gwint na który przykręcasz linkę .
najlepiej zrób test .
wsadź w miejsce gdzie w skrzynie wchodzi linka mały srubokręcik . Przepchnij auto i zobacz czy się obraca .
Wyjmij zegary i wyciągnij z pancerza wkład linki zobacz czy jest cały i czy na każdym końcu jest takie kwadratowe spęcznienie linki
bigkris - 19 Gru 2008, 08:03
od strony licznika wszystko jest ok. wina jest z drugiej strony. rozpadl sie to znaczy musze kupic nowy czy poprostu element sie "rozszedl"?
diodalodz - 19 Gru 2008, 11:56
jeśli napewno nie wychodzi napęd ze skrzyni to zmieliło przekładnię . Przy odrobinie szczęścia wystarczy zmienić sam ślimak . Jak masz pecha zjadło też zębatkę na kole talerzowym .
bigkris - 19 Gru 2008, 12:05
czyli koszty. ile szacunkowo kosztuje slimak a ile ta zembatka?
diodalodz - 19 Gru 2008, 20:38
zębatki nie zmienisz bo trzeba rozebrać CAŁĄ skrzynię w drobiazgi . ślimak dostępny w ASO ale z tego co wiem koszt gigantyczny
finster - 19 Gru 2008, 20:39
slimak w Fordzie kosztowal mnie jakies 35zl (bylo to 2 lata temu) wymiana to porazka :/
diodalodz - 19 Gru 2008, 20:43
finster napisał/a: | slimak w Fordzie kosztowal mnie jakies 35zl (bylo to 2 lata temu) wymiana to porazka :/ |
tylko od tego czasu się troszkę pozmieniało . MK2 została wycofana z programu serwisowego ,automatycznie w niewyjaśniony sposób wzrosły ceny ,jeśli cokolwiek znajdą bo mają katalogi w większości mk3 w górę .
bigkris - 6 Sty 2009, 12:08
czyli lipa? nie ma ktos takiego slimaka moze w czesciach?
diodalodz - 6 Sty 2009, 23:08
ma
bigkris - 7 Sty 2009, 07:32
a ile by za niego chcial?
Presto - 7 Sty 2009, 20:44
bigkris napisał/a: | nie ma ktos takiego slimaka moze w czesciach |
nowy coś kosztował koło 35 zł tez pewnie gdzies mi sie poniewiera.... tylko jak Ci wymloło stary to sprawdź luz na "dyferecnjale" na łożyskach...to częsty powód niszczenie tego plastikowego trybka
diodalodz - 7 Sty 2009, 22:20
hm
Presto poszukaj bo jak nie znajdziesz to wymontuje ze skrzyni bo tak mi sie nie chce bo panuje Pani zima
Presto - 7 Sty 2009, 22:33
diodalodz napisał/a: | Presto poszukaj |
postaram się jutro poszukać ale dopiero wieczorem....
[ Dodano: Sro Sty 07, 2009 21:34 ]
P.S. współczuje temu kto to będzie wyjmował ze skrzyni bedącej w aucie
diodalodz - 8 Sty 2009, 01:57
ja tam mam dzwonek skrzyni wyjęty w kawałkach a mi się nie chce tego wyciągać
bigkris - 8 Sty 2009, 08:53
Cytat: | P.S. współczuje temu kto to będzie wyjmował ze skrzyni bedącej w aucie |
wielkie dzieki pocieszaj mnie btw czy to naprawde az tak tragiczne?
diodalodz - 8 Sty 2009, 13:22
jak wyrwiesz bolec stalowy to już wf i śpiew . Ale do tego momentu to bywa różnie
bigkris - 8 Sty 2009, 16:00
na dniach sprobuje to wyciagnac. nie chce mi sie wyciagac skrzyni, jedynym ulatwieniem moze byc wyciagniecie tlumnika bo tego tez mam do roboty
|
|