Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK2] Licznik predkosci

bigkris - 18 Gru 2008, 22:34
Temat postu: [MK2] Licznik predkosci
Witam, Chce prosic o rade dotyczaca licznika. chce go naprawic jednak nie wiem zbytnio co moglo sie stac. podczas krecenia linka licznik dziala wiec to raczej w skrzyni cos sie syplo. czy ktos juz to wymienial? skrzynia jest 4 biegowa.
diodalodz - 19 Gru 2008, 01:19

pewno rozpadł się plastikowy ślimak w skrzyni . Parszywa robota . musisz wybić stalowy sztyft który jest wbity w skrzynię nieco niżej niż gwint na który przykręcasz linkę .
najlepiej zrób test .
wsadź w miejsce gdzie w skrzynie wchodzi linka mały srubokręcik . Przepchnij auto i zobacz czy się obraca .
Wyjmij zegary i wyciągnij z pancerza wkład linki zobacz czy jest cały i czy na każdym końcu jest takie kwadratowe spęcznienie linki

bigkris - 19 Gru 2008, 08:03

od strony licznika wszystko jest ok. wina jest z drugiej strony. rozpadl sie to znaczy musze kupic nowy czy poprostu element sie "rozszedl"?
diodalodz - 19 Gru 2008, 11:56

jeśli napewno nie wychodzi napęd ze skrzyni to zmieliło przekładnię . Przy odrobinie szczęścia wystarczy zmienić sam ślimak . Jak masz pecha zjadło też zębatkę na kole talerzowym .
bigkris - 19 Gru 2008, 12:05

czyli koszty. ile szacunkowo kosztuje slimak a ile ta zembatka?
diodalodz - 19 Gru 2008, 20:38

zębatki nie zmienisz bo trzeba rozebrać CAŁĄ skrzynię w drobiazgi . ślimak dostępny w ASO ale z tego co wiem koszt gigantyczny :)
finster - 19 Gru 2008, 20:39

slimak w Fordzie kosztowal mnie jakies 35zl (bylo to 2 lata temu) wymiana to porazka :/
diodalodz - 19 Gru 2008, 20:43

finster napisał/a:
slimak w Fordzie kosztowal mnie jakies 35zl (bylo to 2 lata temu) wymiana to porazka :/

tylko od tego czasu się troszkę pozmieniało . MK2 została wycofana z programu serwisowego ,automatycznie w niewyjaśniony sposób wzrosły ceny ,jeśli cokolwiek znajdą bo mają katalogi w większości mk3 w górę .

bigkris - 6 Sty 2009, 12:08

czyli lipa? nie ma ktos takiego slimaka moze w czesciach?
diodalodz - 6 Sty 2009, 23:08

ma
bigkris - 7 Sty 2009, 07:32

a ile by za niego chcial? :D
Presto - 7 Sty 2009, 20:44

bigkris napisał/a:
nie ma ktos takiego slimaka moze w czesciach

nowy coś kosztował koło 35 zł :) tez pewnie gdzies mi sie poniewiera.... tylko jak Ci wymloło stary to sprawdź luz na "dyferecnjale" na łożyskach...to częsty powód niszczenie tego plastikowego trybka

diodalodz - 7 Sty 2009, 22:20

hm
Presto poszukaj bo jak nie znajdziesz to wymontuje ze skrzyni bo tak mi sie nie chce :) bo panuje Pani zima :)

Presto - 7 Sty 2009, 22:33

diodalodz napisał/a:
Presto poszukaj

postaram się jutro poszukać ale dopiero wieczorem....

[ Dodano: Sro Sty 07, 2009 21:34 ]
P.S. współczuje temu kto to będzie wyjmował ze skrzyni bedącej w aucie :)

diodalodz - 8 Sty 2009, 01:57

ja tam mam dzwonek skrzyni wyjęty w kawałkach a mi się nie chce tego wyciągać :)
bigkris - 8 Sty 2009, 08:53

Cytat:
P.S. współczuje temu kto to będzie wyjmował ze skrzyni bedącej w aucie :)

wielkie dzieki :D pocieszaj mnie :D btw czy to naprawde az tak tragiczne? :D

diodalodz - 8 Sty 2009, 13:22

jak wyrwiesz bolec stalowy to już wf i śpiew . Ale do tego momentu to bywa różnie :)
bigkris - 8 Sty 2009, 16:00

na dniach sprobuje to wyciagnac. nie chce mi sie wyciagac skrzyni, jedynym ulatwieniem moze byc wyciagniecie tlumnika bo tego tez mam do roboty