|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] CTX-Po wymianie oleju
dudzior73 - 12 Gru 2008, 21:18 Temat postu: [MK3] CTX-Po wymianie oleju Witam wszystkich. Mam taki problem że po wymianie oleju w skrzyni automatycznej CTX coś głośno obciera. Mam pytanie takiej treści czy most [przekładnia planetarna] jest integralną częścią skrzyni biegów jako całości. Chodzi mi o to czy po zalaniu świeżym olejem dociera wszędzie a dokładniej do owego mostu. Aczkolwiek istnieje takowa możliwość że gdzieś tam jest osobny wlew do tej części urządzenia. Nadmieniam wymianę filtra bo taką dokonałem a co za tym idzie odkręcenie miski olejowej. Proszę o helpa bo "szuranie" w czasie jazy jest irytujące ---- wpierw słychać później widać.
Wymiany oleju dokonywałem w punkcie wymian u siebie w Łodzi na radogoszczu. Wiem że wcześniej miałem zalaną tanim olejem 'czerwony' HIPOL ATF. Z powodu durzego przebiegu oraz zmęczenia [przepalony] postanowiłem o wymianie. Panowie z punktu wlali mi coś co jest 'przezroczyste' i ma specyficzny zapach bardzo intensywny i uświadomili mnie że to też ATF 22 złote litr i będzie lepszy. Do skrzyni weszło 3,60 litra
POMOCY
Laskosz - 12 Gru 2008, 21:38
pewnie wlali cos rzadszego i teraz klops bo duży przebieg a olej nie radzi sobie ze smarowaniem, ale to tylko moje osobiste odniesienie sie do skrzyń manulancyh bo automatów nigdy nie robiłem... skoro teraz coś jest nie tak a wcześniej było dobrze to reklamacja co nie?
dudzior73 - 13 Gru 2008, 17:15
No reklamacje ? --- zgoda ale na co na być może wychechłaną skrzynię? Rok produkcji '92 w '97 sprowadzona do polski. W niemczech serwisowana bo mam wpisy w kniżce a u nas już nie. Być może coś się z nią dzieje tylko chciał bym wiedzieć co. Niema ktoś z forumowiczów książki i byłby tak łaskawy zeskanować budowę skrzyni. Morze trzeba wymienić jakieś łożysko. Samochód nie wykazuje żadnych nie domagań, szarpań. Jest tylko denerwujący dźwięk obcierania i to na wolnych prędkościach tak gdzieś do 5km/h powyżej szuranie ucicha. Może to coś w przenoszeniu napędu z silnika do skrzyni. Poproszę o helpa
Laskosz - 13 Gru 2008, 19:05
dudzior73 napisał/a: | dźwięk obcierania i to na wolnych prędkościach tak gdzieś do 5km/h powyżej szuranie ucicha |
ehhh sprawdź sam czy coś nie obciera Ci o tarczę hamulcową bo jeśli było by to coś w skrzynie to szum raczej wzrastał by wraz z prędkością
JoeMix - 14 Gru 2008, 11:49
Stary, masz pozamiatane - nie jeździj autem jak chcesz odratować skrzynkę - tylko czerwony olej, nie ważne jakiej firmy - CZERWONY, ale już może być po ptakach :(
mechcom - 14 Gru 2008, 11:57
dudzior73 napisał/a: | N Niema ktoś z forumowiczów książki i byłby tak łaskawy zeskanować budowę skrzyni. |
masz tutaj link do kisiazki pobiez sobie
http://rapidshare.com/fil...m_naprawiam.pdf
Pozdro
JoeMix - 14 Gru 2008, 20:20
Stary napisz co oni Ci tam w tym warsztacie zrobili? Zlali stary olej i co? Wlali nowy? i Już?
|
|