Forum FiestaKlubPolska -

Ubezpieczenia i rejestracja aut - Sprzedaż samochodu zaraz po zakupie, a rejestracja

Białas - 2 Gru 2008, 19:53
Temat postu: Sprzedaż samochodu zaraz po zakupie, a rejestracja
Witam!!

Mam pytanie odnośnie sprzedaży samochodu.

Kupiłam samochód, jednak z pewnych przyczyn chcę go sprzedać. Zakup nastąpił 9.11. Auta do dziś nie przerejestrowałam na siebie. PCC opłaciłam.

Moje pytanie brzmi: Czy przed sprzedażą samochodu muszę go na siebie przerejestrować, czy mogę go odsprzedać na "blachach" poprzedniego właściciela?

Auto ma ważny do lutego przegląd i do kwietnia OC.

Za wszelką pomoc będę wdzięczna:)

Kondziu - 2 Gru 2008, 20:06

Witam. możesz spokojnie sprzedać tak abyś się zmieścił w okresie 30 dni (kiedy po 30 dniach musisz zarejestrować auto na siebie) i sprzedając auto dajesz nowemu nabywcy swoją umowe kupna sprzedaży od poprzedniego właściciela tak aby była kontynuacja. Pozdrawiam
szynszyl - 2 Gru 2008, 20:09

chyba 30 dni jest na przerejestrowanie. a jaki jest problem zadzwoń na obsługę klienta :1xf:
JoeMix - 2 Gru 2008, 22:19

I po 30 dniach możesz odsprzedać dalej, kto ma paniery od auta ten ma władze, z tym że umowa twoje idzie razem z autem, a ty sporządzasz drugą a pierwsza jest jako integralny załącznik drugiej - dobrze sobie zostawić kopie - nie było problemów (przynajmniej nikt mi nic nie mówił)
Daras84 - 2 Gru 2008, 22:38

i z tymi 30 dniami na rejstrowanie to tez zaden problem ja zarejstrowalem mk2 po 3 miesiacach i nawet słowkiem nie pisneli
Białas - 3 Gru 2008, 11:46

Dziękuję wszystkim za pomoc. Trochę mi to rozjaśniło.

Niestety nie mam jeszcze kupca na samochód i dlatego zastanawiam się jakie sa sankcje za nieprzerejestrowanie samochodu w terminie. O ile takie są.

I czy jeśli przerejestruję autko na siebie to czy mogę wykorzystać OC, które było na poprzedniego właściciela i co muszę zrobić?

Jestem w tych sprawach troszkę zielona:(

JoeMix - 3 Gru 2008, 13:10

Białas napisał/a:
Niestety nie mam jeszcze kupca na samochód i dlatego zastanawiam się jakie sa sankcje za nieprzerejestrowanie samochodu w terminie. O ile takie są.
Może i sa, ale się nie spotkałem i nikt ze znajomych,,,

Białas napisał/a:
I czy jeśli przerejestruję autko na siebie to czy mogę wykorzystać OC, które było na poprzedniego właściciela i co muszę zrobić?
OC jest ważne do kiedy jest ważne - pisze na polisie, tylko umowę kupna musisz wozić ze sobą,,, jak przerejestrujesz to w odpowiedniej firmie trzeba spisać aneks do umowy OC, będą już tam Twoje dane i nowy nr rejestracyjny auta.
No i potem jednak trzeba pilnować tego OC, jak się nie chce kontynuacji w tej samej firmie to trzeba ją wypowiedzieć przed końcem umowy.

Białas - 3 Gru 2008, 13:34

Dzięki za rozjaśnienie w głowie ciemnej kobiecie ;) teraz już wiem jak to działa. W razie jeszcze jakichś wątpliwości będę pytać. Dzięki:)
Ghost1990 - 11 Sty 2009, 15:48

Kupiłem swoją mk3 pod koniec września od pana z Wrześni, on auto kupił w czerwcu od pana z Kamiennej Góry i NIE przerejestrował go na siebie. Ja poszedłem ją zarejestrować na siebie w połowie grudnia, i nie było żadnych problemów, przedstawiłem umowę miedzy tamtymi panami, mną i panem z Wrześni i dostałem dowodzik rejestracyjny ze swoimi danymi :D w ubezpieczalni też nie miałem żadnych problemów :)