|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Ubezpieczenia i rejestracja aut - WYGASŁO OC
bartek1928 - 2 Gru 2008, 18:42 Temat postu: WYGASŁO OC a mam pytanie.i to powazne.kupilem samochod w piatek 28 listopada a ubezpieczenie bylo do 30 listopada.ile czasu mam na przerejestrowanie go na siebie i ubezpieczenie.samochod narazie nie jezdzi bo nie chce jezdzic bez oc.ile mam na to czasu.nie byl sprowadzany
JoeMix - 2 Gru 2008, 18:57
Miałeś czas do 30 listopada - jak nie wypowiedziałeś umowy została ona automatycznie przedłużona na kolejny rok,,, na przerejestrowanie masz 30 dni ot czasu kupna,,,
Teraz dzwoń do firmy w której było OC i załatwiaj,,, im szybciej tym lepiej, jutro z rana na infolinie, powołaj się na numer OC które się skończyło - może zdążysz zanim wyślą Ci pisemko, teoretycznie masz czas 30 dni na wypowiedzenie OC jak chcesz zmienić firmę, jak Ci się uda nie będziesz musiał płacić,,,
Lokmen - 2 Gru 2008, 21:02
JoeMix napisał/a: | jak nie wypowiedziałeś umowy została ona automatycznie przedłużona na kolejny rok,,, | przepisy sie zmieniły to już jest nieakualne - z mocy prawa jeśli nie zadeklarował kontynuowania OC w danej firmie to ono wygasło i aktualnie jest bez ubezpieczenia - teraz w jego interesie jest jak najszybcie zgłośić sie do wybranego towarzystwa w celu wykupienia polisy oc
JoeMix - 2 Gru 2008, 22:11
Od kiedy?
Lokmen - 3 Gru 2008, 10:43
od 01.01.2008 roku - nawiasem mówiącv z tego powodu juz jestem ok miesiąca bez polisy bo przyszło mi tylko pismo do chaty w ktorym mi napisali ze jak jestem zainteresowany dalszą kontunuacja ubezpieczenia to musze sie najpoźnej do nich zgłosic w jakimś tam dniu - a ze jestem zapracowany to do tej pory nie mam OC (poprzednio jak w terminie nie rezygnowałem to dzwonila do mnie babka z biura ze mam wystawiona polise i czy ma ja poczta wysłac czy odbiore osobiscie)
JoeMix - 3 Gru 2008, 12:59
Niestety, Agencje ubezpieczeniowe dementują te pogłoskę,,, nic się nie zmieniło, jak nie wypowiesz to przedłuża się umowa. Może ktoś siedzący w ubezpieczeniach by się wypowiedział?
BLADE - 3 Gru 2008, 13:37
Jeżeli umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta na 12 miesięcy, po ich upływie uważa się że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy chyba że posiadacz pojazdu wcześniej pisemnie ją wypowiedział. Umowę można wypowiedzieć najpóźniej na jeden dzień przed upływem okresu na jaki umowa była zawarta. Zawarcie następnej umowy nie następuje (pomimo braku wypowiedzenia), jeżeli nie została opłacona w całości składka za mijający okres 12 miesięcy.
szynszyl - 4 Gru 2008, 21:20
powtarzam za kolegą z innego forum
Cytat: | umowa to jest jedyna możliwość zerwania oc wczesniej pojawiasz sie z umową w terminie 31 dni u ubezpieczyciela i zrywasz poprzednią umowe ale musisz pamiętac aby od dnia zakupu (data w umowie) samochód był ubezpieczony gdziekolwiek |
JoeMix napisał/a: | teoretycznie masz czas 30 dni na wypowiedzenie OC jak chcesz zmienić firmę | i to jest prawda
kubas - 4 Gru 2008, 22:37
nie siedzę w ubezpieczeiach ale z musu staram się być na bieżąco, i z tego co słyszałem to to jest tylko projekt na razie
gregg - 5 Gru 2008, 01:22
wypowiedzenie umowy powinno trafić do ubezpieczyciela najpóźniej na dzień przed
końcem umowy, inaczej automatycznie ci ją przedłużą. A gdzie masz wykupiona
polise? Pewnie jak większość w pzu? To może i lepiej. Przejdz się do nich i
dowiedz bezpośrednio co i jak, bo w ten sposób uzyskasz najbardziej kompetentną
odpowiedź. Może nawet i zniżkę za przedłużenie dostałeś i o tym nie wiesz;)
|
|