Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK5] Sruby zabezpieczajace alufelgi help.

misio161 - 2 Gru 2008, 11:40
Temat postu: [MK5] Sruby zabezpieczajace alufelgi help.
Witam.Wczoraj pewien mechanior zerwal mi nasadke do srob zabezpieczajacych (baran odkrecal pneumatycznie)szukam sposobu na odkrecenie srub typu mcgard(te takie z kwiatkiem w srodku.Ford zyczy sobie 150 pln help. :sad:
Jose - 2 Gru 2008, 15:25

To, że odkręcał pneumatykiem, nie znaczy, że dlatego uszkodziła się nasadka. Mogło być za mocno dokręcone i już przy dokręcaniu nasadka miała prawie dosyć. Jeżeli chodzi o odkręcenie, bez nowej nasadki, to musisz podjechać do jakich¶ mechaników, magików i ci to odkręc±. Oczywi¶cie nakrętki te już do niczego się nie nadadz±. Jeżeli alusy masz z dekielkami i jest trochę miejsca przy nakrętkach to można j± zł±pać porz±dn± żab± i się odkręci. Jak alusy maj± w±skie otwory na nakrętki, to tylko wbić/nabić co¶ w/na t± nakrętkę. Czasami jak się da to można przyspawać jak±¶ pokrętkę do nakrętki/¶ruby i też powinno się dać odkręcić.
Pozdr

misio161 - 2 Gru 2008, 22:08

Witam.Problem rozwiazany malym nakladem finansowym i bez zadnych uszkodzen felgi.Przekopalem forum angielskie fiesty.Dodam ze mialem zabezpieczenia typu MCGARD te z wzorem kwiatka.Rozwiazanie problemu to nabicie na ta srube klucza nasadowego 19mm (nie 6katnego tylko 12 czy jakos tak wyglada on jak gwiazdka w srodku)U mnie zadzialalo bez problemu.Zajelo mi to moze 10 min.Pozdrawiam moze komus sie przyda ta wiedza. :-)