Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Wymiana hebli

essien - 18 Lis 2008, 22:43
Temat postu: [MK3] Wymiana hebli
przy hamowaniu czuje delikatne bicie na kierownicy, wydaje mi się, że to przez tarcze. Poza tym z tyłu słychać dziwne szorowanie przy hamowaniu, pewnie szczęka drze beben.

Dlatego pytam jakie tarcze i klocki polecacie na przod? Moze wystarczą same klocki? Bo tarcze są jeszcze ok na grubość, tylko obawiam się, że "mogłem je przypiec i się pofalowały" przytaczając słowa ojca.
Bebny bede ogladal w sobote ale pewnie są jeszcze w dobrym stanie, ale sprawdze to. Za to szczęki trzeba wymienić bankowo, macie jakieś typy co do szczęk? I co wiąże się poza tym z wymianą hamulców?

polo1976 - 18 Lis 2008, 23:07

Ze 3 miechy temu montowałem tarcze i klocki TRW o ile dobrze pamiętam. Było to w megance mojego brata. Tydzień temu wziąłem od niego samochód na zimowy przegląd .... i przez hample rozwaliłem sobie nos o szybe :kaput:

Muszę powiedzieć że wymiatają choć specjalistą żadnym nie jestem. Co do szczęk, w mojej fofi miałem odgłos tarcia w tylnym prawym bębnie. Myślałem tak jak Ty: szczęki są na wykończeniu. Okazało się, że nie. W sumie do dzisiaj nie wiem co to jest. Rozbierałem kilka razy i usterki nie stwierdziłem. A bęben okazjonalnie trze sobie tak bez powodu.

szogoon - 18 Lis 2008, 23:11

tarcze fomoco kosztują do Twojej 130zł
natomiast klocki chyba ferodo ;] 67zł

bidżej - 19 Lis 2008, 09:51

essien, w temacie hamulców i cen możesz się zorientować TUTAJ.

Co do gadżetów wymienianych przy "regeneracji" tylnych hebli (o ile bębny masz ok) - KLIK

Aha, drżenie jeśli pochodzi z przednich hebelków, to raczej od tarcz (zwichrowane, z rantem) - a jak już je wymieniasz, to dokupić klocki za te 70pln to chyba nie jest strasznie dużo...

essien - 19 Lis 2008, 12:20

Dzieki BJ :ok: Proste, ze jesli bede wymienial tarcze to i klocki, zastanawiałem sie tylko czy same klocki nie wystarczą. W sobote zrobie przeglad dokladny i postanowie co kupic a co jeszcze poeksploatować.
diodalodz - 19 Lis 2008, 19:20

brembo plus ferodo .
essien - 19 Lis 2008, 20:35

diodalodz, a nie wiesz może czy takie tarcze będą pasowały do seryjnych zacisków? Jeśli nie to w wezme niewentylowane Brembo + klocki Ferodo Premier coś tam...
polo1976 - 19 Lis 2008, 21:09

essien napisał/a:
diodalodz, a nie wiesz może czy takie tarcze będą pasowały do seryjnych zacisków? Jeśli nie to w wezme niewentylowane Brembo + klocki Ferodo Premier coś tam...

Jeżeli masz seryjnie zamontowane wentylowane tarcze to będą pasować. Jeśli seryjnie masz niewentylowane to nie będą pasować. Grubość tarcz jest inna. Wentylowane 20mm a nie wentylowane 10mm (o ile się nie mylę). Zanim kupisz sprawdź jeszcze średnice tarczy. O ile dobrze pamiętam są różne rozmiary np. 240mm , 239mm.

essien - 19 Lis 2008, 21:19

mam bez wentylacji wiec dupa jeśli sie nie mylisz. a szkoda ...
Miły - 19 Lis 2008, 21:40

zawsze możesz założyć wentylowane ale całość z mondeo chyba
szogoon - 19 Lis 2008, 22:58

zaciski z Xr'ki - ktoś sprzedaje właśnie takie w dziale sprzedam :)
essien - 19 Lis 2008, 23:10

musiałbym poczekać wtedy az do lutego praktycznie z wymiana bo budżet rozplanowany :( takze zwykle brembo + ferodo premier i trw w bebny. mysle ze dla 1.3 wystarczy ;)
polo1976 - 19 Lis 2008, 23:18

essien napisał/a:
musiałbym poczekać wtedy az do lutego praktycznie z wymiana bo budżet rozplanowany :( takze zwykle brembo + ferodo premier i trw w bebny. mysle ze dla 1.3 wystarczy ;)

W zupełności wystarczy. Zestawik jak się patrzy. Miłej pracy życzę.

SpiderMAN - 20 Lis 2008, 21:15

szogoon napisał/a:
tarcze fomoco kosztują do Twojej 130zł
natomiast klocki chyba ferodo ;] 67zł
HEHEHE...
Dokładasz dwie dychy i masz wentylowane tarcze brembo i klocki ferodo premier, do tego zaciski z XRki za jakieś 80zł, od któregoś z naszych "żyleciarzy".
Zestawik naprawczy, płyn hamulcowy, inne duperele... W sumie jakieś 250zł :P
I żadne Megane Ci nie podskoczy... :przytul:

kenczorf - 21 Lis 2008, 08:48

a co do tarcia z bebna to mi tak tarlo i okazalo sie ze okladzina szczeki pekla i odpadla :P
essien - 22 Lis 2008, 18:16

3 godziny w garażu i bęben jak siedzi tak siedział, za nic nie da sie ruszyć tej nakrętki samokontrującej, wiem, że lewy gwint itp. Po prostu za bardzo dokrecona. Jutro odkręcego tymi 4 srubkami od tyłu. A co do przednich hampli to mam jeszcze całkiem dobre klocki :ok: tarcze? hm, ciezko powiedziec bo niby czuś pod palcem takie jakby linie(?). Zdecydowałem, że przód zrobie kompletnie na wiosne, może akurat bedą fundusze na wieksze zaciski :) A teraz tylko zmieniam tył jeśli wygram z bebnami jutro.
genov - 22 Lis 2008, 19:01

zbieraj zbieraj;) to Ci na wiosne zaciski od xrki tanio sprzedam :-) tarcze gratis dorzuce ale tylko na nie popatrzysz bo sie do niczego nie nadaja, co do sruby od czopu piasty, to dluuuuga rura i musi isc :-)
essien - 23 Lis 2008, 00:27

genov napisał/a:
to dluuuuga rura i musi isc

stwierdzam, ze w garazu ojca zbyt malo "specjalistycznego" sprzetu :P

a tak btw, wieksze zaciski to wszystko co musze zmienic by wlozyc wentylowane tarcze? idąc dalej, większe zaciski = większe serwo? coś jeszcze wiąże sie ze zmiana hamulcow na wieksze, mocniejsze?

kenczorf - 23 Lis 2008, 01:46

ja tez bym sie pod to podpial. Mam 1.1i i chcialbym zalozyc wieksze i wentylowane tarcze...czy tarcze zaciski i klocki to wszytko co musze zmienic? Czy bedzie to pasowalo bez jakichs przerobek np taki zestaw z xrki?
genov - 23 Lis 2008, 09:06

wieksze tarcze zaciski i klocki dedykowane do xr'ki, np szczeki z tylu maja srednice 209 bodajze a do zwyklej fiesty 188 chyba :-)
kenczorf - 23 Lis 2008, 09:35

czyli kupuje tarcze i klocki nowe...szczeki od kogos z klubu :) i ciesze sie mocnymi hamplami:) i to tylko tyle? wszystko bedzie pasowac pod fabryczne otwory? a serwo jest taki sam?
essien - 23 Lis 2008, 10:12

przód:
większe zaciski (mondeo, xr2i, RS)
klocki (Ferodo Premier)
wentylowane tarcze (Brembo)

Tył:
większe szczęki
genov napisał/a:
209 bodajze a do zwyklej fiesty 188 chyba

żeby było jasne wszystko, bebny zostają, a serwo wyrabia? dobrze zrozumiałem?

genov - 23 Lis 2008, 10:29

wyrabia
kenczorf - 23 Lis 2008, 11:06

essien napisał/a:
Tył:
większe szczęki
wieksze szczeki do tych samych bebnow? Wejda?;> Czy bebny tez zmieniasz?