| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Mechanika - [MK3] Sama skręca w lewo

frenetico - 15 Paź 2008,  22:44
 Temat postu: [MK3] Sama skręca w lewo
 Witam,

Jak w temacie, kiedy jadę sobie prosto moja fiesta potrafi sama skręcić w lewo co jest bardzo niebezpieczne przy naszym prawostronnym ruchu
  a w dodatku cos strasznie tłucze w lewym przednim kolem. Wiem już że mam do wymiany krzyżak i do skasowania luz na kolumnie. Wg mnie przyczyną tłuczenia może być walniety amortyzator ale nie jestem pewien wiec pisze. Niestety nie mam w ogóle pojęcia dlaczego sama mi skreca. Prosze o pomoc. 
 Jeśli składnia nie jest za ciekawa to przepraszam ale jest juz 00.00 a ja jestem po nieprzespanej nocce

Pozdrawiam
 Miły - 15 Paź 2008,  22:47

amortyzator + drążek kierowniczy... jak skręcisz i jedziesz, słychać takie leciutkie trzaski?? jak tak to półośka...
 najlepiej podjedź na diagnostyke na trzepak to ci powiedzą jaką masz wydajność amortyzatorów...

i przyznaj się... w krawężnik przywaliłeś??
   megabajt - 16 Paź 2008,  12:24

Trzepaki kłamia;] Nowe amory wychodzą gorzej niż stare zurzyte.Poszukaj w sieci jeśli myślisz że pierdoły pisze.
 Miły - 16 Paź 2008,  21:39

nowe ale nie rozjeżdzone...
 frenetico - 13 Lis 2008,  23:27

Może troche odświerzę....

Olałem tą sptrawe bo puki co nie mam kasiuty i jeżdżę panzerwagenem mamy. W poniedzialek ma byc doplyw gotówki wiec troche sprecyzuje o co chodzilo mi wczesniej. Kiedy ostatnio opisywalem problem zrobilem to nie dosc dosadnie.... . Kiedy jadę i chcę rozpędzić samochód (szczegolnie na 3 biegu) tak w granicach 60km/h lewe koło zaczyna NAPIERD***** na boki jakby zaraz mialo odpaść!! Dosłownie rzuca całą budą. Co ciekawe jak przyspiesze dajmy do 70km/h problem ustaje i auto prowadzi sie juz normalnie. Coś czuje że bede musiał wymienic kompletne zawieszenie...
  mam racje??   k_myk - 14 Lis 2008,  00:10

Zawieszenie? Żebyś Ty czasem przeniesienia napędu nie musiał pożegnać...  :yyy:

Pozdrawiam,
 k_myk
 cradleoffilth - 14 Lis 2008,  01:08

A moze kola nie wywazone ? Moze byc tez walnieta opona... Mozliwosci jest duzo...
 JoeMix - 14 Lis 2008,  08:40

Dokładnie na start sprawdź wyważenie kół i luzy na przednich łożyskach i w zawieszeniu.
 bidżej - 14 Lis 2008,  16:54

| JoeMix napisał/a: |  	  | na start sprawdź wyważenie kół i luzy na przednich łożyskach i w zawieszeniu | 

dokładnie - a to dlatego że prawdopodobnie masz tak niewyważony któryś element (najprawdopodobniej obrotowy i do tego dość duży jeśli te drgania są znaczne, a więc koło/tarcze/może łożysko), że przy 60km/h trafiasz blisko jego częstotliwości własnej drgań. A to nie jest dobrze bo on wtedy chce uciekać :yyy:
 sudoMK4 - 14 Lis 2008,  17:08

sprawdź luzy może sie zbieżność przestawiła może w dziurę wjechałeś i wahacz sie lekko skrzywił
 diodalodz - 14 Lis 2008,  17:30

zacznij od sprawdzenia czy lewe koło nie grzeje się bardziej od prawego . może poprostu staną zacisk .
 szynszyl - 14 Lis 2008,  17:43

a g... prawda.
 silentblocki na początek. 	  | frenetico napisał/a: |  	  | chcę rozpędzić samochód (szczegolnie na 3 biegu) tak w granicach 60km/h lewe koło zaczyna NAPIERD***** na boki jakby zaraz mialo odpaść!! | 

sykne warna za brzydkie słowa. 	  | frenetico napisał/a: |  	  | koło zaczyna NAPIERD***** | 

niegłupie. tylko czy statystycznie inteligentny człowiek nie jest w stanie pomacać swojego samochodu, żeby mu to na forum aż pisać?!  :yyy: 	  | diodalodz napisał/a: |  	  | acznij od sprawdzenia czy lewe koło nie grzeje się bardziej od prawego . może poprostu staną zacisk | 

|  |