Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - Skrzynia jako g³o¶niki tylne- ma³y problem

cbt57 - 27 Wrz 2008, 14:30
Temat postu: Skrzynia jako g³o¶niki tylne- ma³y problem
Pod³±czy³em skrzyniê basow± (niby 800W ale to taki "chinol" za 100z³...) jako g³o¶niki tylne w mojej Fie¶cie. Powód? Brak funduszy na wzmacniacz. Wszystko jest ok, lecz jak zwiêkszê g³o¶no¶æ to przednie g³o¶niki (oryginalne, Fiesta Mk3) charcz±. Co mnie wkurza i byæ tak nie powinno. Jak rozwi±zaæ ten problem? Zmieniæ g³o¶niki (co ju¿ mi siê wydaje g³upim pomys³em) czy zainwestowaæ w piec? Je¿eli wzmacniacz, to mo¿e byæ taki tañszy (np. za 60z³ 2x 75W) ? Nie chcê robiæ ze swojego wozu jakiego¶ modelu pokazowego Car Audio ale chcê pos³uchaæ sobie muzyki na lepszym brzmieniu (bez wkurzania s±siadów). Z góry dziêki za "normalne" odpowiedzi ;)
osimek1 - 27 Wrz 2008, 15:52

cbt57 napisa³/a:
Wszystko jest ok, lecz jak zwiêkszê g³o¶no¶æ to przednie g³o¶niki (oryginalne, Fiesta Mk3)
a czego sie spodziewales po tych gowinkach ??

1. zmienic glosniki - tylko pozbieraj troche dluzej albo powiedz babciom, ciocia, wujka, i rodzica zeby sie zlozyli i Ci kupili pozadniejsze glosniki na przod

2. wzmak na tyl by sie raczej przydal ale takie wzmacniacze jak piszesz to sei do niczego nie nadaja to juz lepsze sa wzmacniacze sprzedawane w KITach do polutowania w wiekszosci sklepow elektronicznych (na aledrogo pewnei tez sa - nigdy nie patrzylem)

dida - 27 Wrz 2008, 16:12

cbt57 napisa³/a:
Pod³±czy³em skrzyniê basow± (niby 800W ale to taki "chinol" za 100z³...)

a po drugie jak do takiej skrzyni podepniesz wzmak,to mo¿e sie okazaæ ze i on zacznie charczeæ

osimek1 napisa³/a:
a czego sie spodziewales po tych gowinkach ??
chodzi mi o skrzyniê :V:
cbt57 - 5 Pa¼ 2008, 00:55

g³o¶niki kupione- dalej charczy (160watt, Lanzar)
jaczylibodzio - 5 Pa¼ 2008, 12:27

Grube masz kable do tylu czy oryginalne? Jakie radio? Przygasa jak podkrecisz? Jak masz wysterowane radio (bass, loudness itp)? Zainwestuj we wzmacniacz i porzadne kable. A Lanzar to juz nie byle glosnik tylko dobra marka.
cbt57 - 5 Pa¼ 2008, 21:21

Kable sa bardzo grube- 4mm. Radio Panasonic na CD. Takie z tych starszych, ktore nawet nie mialy antywstrzasu. Ustawienia: bass 12/12, treble -12/12. Jak podkrece to zaczyna charczec. Dopiero jak ustawie glos na tylko przednie glosniki to przestaje charczec.

Pozostal mi tylko wzmacniacz do kupienia. Ale jak nie przestanie charczec to sie chyba zabije...

osimek1 - 5 Pa¼ 2008, 21:31

cbt57 napisa³/a:
Ustawienia: bass 12/12,
czlowieku a liczyles ze co z takimi ustawieniami bedziesz mial :?: a poza tym chcesz wzmaka za 60zl :?: powiem tak:

nie masz kasy:?: nie bedziesz szpanowal dziewczyna pod remiza robiac "umc umc umc"

zadne glosniki Ci nie pomoga jak masz stare radio, basy ustawione na maxa. radio poprostu nie wyrabia i to jeszcze na 4 glosniki. zdjemij basu i bedzie dobrze. i przez rok zbieraj na wzmaka (mniej pij, nie pal, odladajac po 20-30 zl miesiecznie kupisz juz jakis sredniej klasy wzmacniacz a nie cos co mozna zbudowac przez 20 minut przy uzyciu kilku tranzystorow, diod itp w ladnej obudowie ktora kosztuje wiecej niz sprzet w sordku. albo kup za ta 100uzywke wzmaka

liczyles ze car audio zlozysz za 200zl :?: :rotfl: :hahaha: chlopie czas dorosnac i zaczasc sie zastanawiac czemu jeden wzmacniacz kosztuje 60zl a drugi z taka sama moca kolo 300. tylko firma :?: czy moze cos innego...

pawel2062 - 5 Pa¼ 2008, 21:34

cbt57 napisa³/a:
Pod³±czy³em skrzyniê basow± (niby 800W ale to taki "chinol" za 100z³...)

No to nie wiem czy jest sens do tego kupowaæ wzmacniacz...
Jak Ciê denerwuje jak charczy to chyba nic na to nie poradzisz jak nie masz pieni±¿ków...
Zestaw przód g³o¶niczki 130mm, ty³ jak nie chcesz pó³ki dziurawiæ to w miejsca oryginalne czego bym nie poleca³, G³o¶niki na pó³kê 200mm/250mm..
No jak zainwestujesz w takie cu¶ i nie potrzebujesz ¿eby by³ zajebsty bass, to bêdziesz mia³ spokój przez d³ugi czas, jak zale¿y Ci na czysto¶ci d¼wiêku..
Pozdro! :-)

osimek1 - 5 Pa¼ 2008, 21:45

pawel2062, przekonalem sie sam na sobie ze sie nie da zlozyc taniego i dobrze grajacego car audio.... u mnie kupilem sobie glosniki boshmana za ok80zl komplet.....parametry to one mialy nawet niezle niestety jednak nadaja sie tylko do cichego grania, jak jest glosniej to zaczynaja tak znieksztalcac dzwiek ze mnie to denerwuje. jak slysze o wzmacniaczach za 60zl to nie wiem czy mam sie smiac czy plakac...dobry sprzet kosztuje, kolega narzeka ze charczy - co ma nie charczec:
1. tuby ladnego dzwieku to nie daja raczej
2. tuba za 100zl - tak sie zastanawiam czemu np. ta ksoztuje tak drogo....

jaczylibodzio - 5 Pa¼ 2008, 22:04

osimek1 napisa³/a:
pawel2062
2. tuba za 100zl - tak sie zastanawiam czemu np. ta ksoztuje tak drogo....

A ja ta slyszalem pod wzmakiem z serii ODR pionka i grala nawet przyjemnie :-) Niestety na gorzej zrealizowanych nanagraniach bylo zbyt twardo a jednoczesnie rozwlekle. Ten glosnik by sie nadawal do skrzynki zamknietej i do wiekszego samochodu :)

osimek1 - 5 Pa¼ 2008, 22:10

jaczylibodzio, tuba gra bardzo kijowo z natury, ze wzgledu na swoja obudowe ktora nie jest z MDFu tylko czesto gesto z jakiegos sztywnego tworzywa (zeby nie nazwac tego kartonem...) do basu zdecydowanie lepszy jest soob
cbt57 - 5 Pa¼ 2008, 22:30

[quote="osimek1"]
cbt57 napisa³/a:

nie masz kasy:?: nie bedziesz szpanowal dziewczyna pod remiza robiac "umc umc umc"

liczyles ze car audio zlozysz za 200zl :?: :rotfl: :hahaha: chlopie czas dorosnac i zaczasc sie zastanawiac czemu jeden wzmacniacz kosztuje 60zl a drugi z taka sama moca kolo 300. tylko firma :?: czy moze cos innego...

nie no stary super git dzieki za rade. po prostu jestes ekstra. po to tutaj zakladam post, zeby zebrac troche wiecej informacji no ale zawsze trafi sie ktos, kto zgrywa kozaka. ode mnie masz po prostu MEGA plusa ;)

sulos - 5 Pa¼ 2008, 23:26

cbt57, ale osim ma racje. z gowna bata nie ukrecisz
osimek1 - 6 Pa¼ 2008, 00:18

Cytat:
nie no stary super git dzieki za rade. po prostu jestes ekstra. po to tutaj zakladam post, zeby zebrac troche wiecej informacji no ale zawsze trafi sie ktos, kto zgrywa kozaka. ode mnie masz po prostu MEGA plusa ;)
moze kiedys nauczysz sie dostrzegac to co dobre w slowach krytki... jak to sulos ladnie okreslil
sulos napisa³/a:
z gowna bata nie ukrecisz

ja Ci doradzilem - odpusc sobie taki sprzet i pozbieraj troche dluzej kase. to dokladnie jak z dziewczynami - mozesz isc na impreze i wyrwac lachona na jedna noc, albo dluzej popracowac nad jedna ale porzadna....kazdy lubi co innego:) na pytanie co Ty wolisz odpowiedz sobie sam

sulos - 6 Pa¼ 2008, 00:20

eh... gorzej jesli pracujesz, pracujesz, pracujesz i qarwa pracujesz nad ta jedna a tu okazuje sie ze i ona gowno warta...
osimek1 - 6 Pa¼ 2008, 00:25

heheh....oddaj na gwarancje moze wymienia na dobrze dzialajaca :lol:
jaczylibodzio - 6 Pa¼ 2008, 06:57

osimek1 napisa³/a:
nie jest z MDFu tylko czesto gesto z jakiegos sztywnego tworzywa (zeby nie nazwac tego kartonem...)
Dobrze to nazywasz, tuba jest wykonana z prasowanej tektury! Szkolic mnie nie musisz, wiem co jak gra, siedze w tym jakies 8 lat... :-) Chcialem tylko pokazac roznice ze nawet dobrej jakosci tuba nie da tego samego dzwieku co skrzynia.
cbt57 - 6 Pa¼ 2008, 11:10

osimek1 napisa³/a:

ja Ci doradzilem - odpusc sobie taki sprzet i pozbieraj troche dluzej kase. to dokladnie jak z dziewczynami - mozesz isc na impreze i wyrwac lachona na jedna noc, albo dluzej popracowac nad jedna ale porzadna....kazdy lubi co innego:) na pytanie co Ty wolisz odpowiedz sobie sam

Mam 18 lat, za rok na studia, mam Fieste za 2000z³. Zarobki? Zerowe. Na paliwo ledwo starcza. A nie mowcie, zebym na sprzet od babci ciagnal bo ja przeciez na ksiazki potrzebuje ;p

Nie no mo¿e stara mi zrobi niespodzianke, przyjedzie xzbit i odpicuje mi bryke. Nie no ale ja sie rockiem jaram to pewnie kierownice mi zrobia w ksztalcie gitary a zamiast suwakow ogrzewania beda struny ;p

Tak na serio to nie chce inwestowac w super drogi sprzet, ktory bedzie 1/3 albo (nie daj Boze) 1/2 ceny samochodu. Nie w tym rzecz. Skrzynie zamieszczam nie dlatego, ze jestem techniarzem i zamierzam stawac pod gimnazjum. Pooszczedzam na piec i zobaczymy co dalej. Najwyzej sprzeda sie jako uzywke do lombardu czy cos;p Raz sie zyje

sulos - 6 Pa¼ 2008, 11:15

cbt57, kiedys slyszalem pewien dowcip...
Przychodzi facet do domu publicznego. A tam na samo przywitanie dwa wej¶cia. Nad jednym widnieje napis "bogaty" a nad drugim "biedny" Zastanawia siê i my¶li, ¿e nie warto k³amaæ i wchodzi do biednych. Wchodzi a tam kolejny wybór. Nad jednym wej¶ciem pisze "kawaler" nad drugim "¿onaty". Patrzy na swoj± obr±czkê i uznaje, ¿e nie mo¿na siê tego wstydziæ i wchodzi do ¿onatych. Wchodzi a tam pokój, ³ó¿ko, wszystko gra. K³adzie siê na ³ó¿ku i patrzy a tam widnieje napis: "Jeste¶ biedny i ¿onaty, zwal sobie konia i id¼ do chaty".

Je¿eli nie masz pieniedzy, to nic nie zwojujesz. jezeli chcesz, zeby gralo lepiej to zbieraj na porzadne radyjo i glosniki na przod.

cbt57 - 6 Pa¼ 2008, 12:19

sulos napisa³/a:
cbt57
Je¿eli nie masz pieniedzy, to nic nie zwojujesz. jezeli chcesz, zeby gralo lepiej to zbieraj na porzadne radyjo i glosniki na przod.

Glosniki juz sa. Skrzynia jest. Radio dojdzie na gwiazdke ;p (to juz takie porzadniejsze, ktore zabiore ze soba do nowego wozu). Teraz tylko czekam na 100% pewna odpowiedz: wydac wiecej kasy na dobrego, markowego wzmaka do taniego wozu czy poprzestac na jakims tanszym (ok.100zl) . Jeszcze raz mowie: nie chce wydawac ogromu kasy na taki woz

sulos - 6 Pa¼ 2008, 12:21

dobry wzmacniacz uzywany to kwestia okolo 500pln
osimek1 - 6 Pa¼ 2008, 15:51

sulos napisa³/a:
dobry wzmacniacz uzywany to kwestia okolo 500pln
mozna taniej kupic tez jakas uzywke do tego sprzetu nie potrzebuje duzej mocy

cbt57 napisa³/a:
Mam 18 lat, za rok na studia, mam Fieste za 2000z³. Zarobki? Zerowe. Na paliwo ledwo starcza.
wiem jaki to jest bol, ja jestem studentem zarobki moze nie zerowe ale dosc slabe (na pewno nie wystarcza mi na to zeby odpicowac samochod tak jakbym chcial i do tego "utrzymac" dziewczyne:P). trzeba dopasowac swoje zamiary do mozliwosci niestety....masz ochote miec car audio trzeba troszke odlozyc no chyba ze wolisz kar a³dio ;)
sulos - 6 Pa¼ 2008, 15:56

ah jak dobrze, ze ja nie mam zadnego pasozyta na utrzymaniu
Cysiu - 7 Pa¼ 2008, 00:36

U mnie w autku mam http://www.allegro.pl/ite..._gwar2l_pl.html

oraz

http://www.allegro.pl/ite...eflex_nowy.html

Ten sprzêt by³ kupowany do poprzedniego autka, jakim by³ Fiat CC warty 1500z³. Powiem szczerze, ze odczu³em du¿± ró¿nicê w porównaniu do tego co mia³em wcze¶niej, czyli wzmak i soob boschmana (nie by³o ¿le, ale jednak odczuwalna jest zmiana sprzetu).

pawel2062 - 7 Pa¼ 2008, 10:56

osimek1 napisa³/a:
pawel2062, przekonalem sie sam na sobie ze sie nie da zlozyc taniego i dobrze grajacego car audio.... u mnie kupilem sobie glosniki boshmana za ok80zl komplet.....

No to widocznie ma³o wiesz...
Postaram Ci co¶ przybli¿yæ:
Jako¶ z 1,5 roku temu nie mia³em prawka a zawsze lubi³em s³uchaæ muzykê, a seryjne audio w mojej mamy fie¶cie nie starczy³o... No to do niej ile jeste¶ w stanie daæ, powiedzia³a ¿e ok. 500z³.. Dla czystej jako¶ci d¼wiêku i piêknego ws³uchania siê we wszystkie tony to nie du¿o.
Kupi³em Radio pioniera za ok.300z³ kupi³em g³o¶niki z hurtowni niemieckiej magnata do drzwi ok.80z³, i do tego g³o¶niczki na pó³kê 25cm te¿ magnata i te¿ z tej hurtowni ok.150z³ ...
I teraz Ci powiem tak do dzi¶ nie by³o ¿adnych problemów z tym sprzêtem....
A ja jestem m³ody i interesuje siê car audio i podobaj± mnie siê sprzêty gdzie g³o¶no¶æ przekracza 130dB... W swojej fie¶cie mia³em ok. 113dB, zmierzone na zlocie car audio...
Gdy nie raz jeszcze jade za kó³kiem mamy auta to na prawdê nie powala mnie na kolana, ale jest tak czysty d¼wiêk ¿e a¿ chce siê s³uchaæ... No i jeszcze Ci powiem ze basik te¿ jest ³adny przede wszystkim czysty i piêkny :fox:
Trochê siê rozpisa³em, no i wiem jak to jest nie mieæ kasy... cbt57, Bêdzie Ci ciê¿ko wybraæ, ale jak masz okazje to sprzedaj t± alla tube i kup jakie¶ fajne g³o¶niczki jak bêdziesz chcia³ mogê Ci pomóc szukaæ...
Pozdro :-)

sulos - 7 Pa¼ 2008, 11:01

co dla jednego jest podloga, dla innego jest sufitem
przede wszystkim magnata nie dotknalbym nawet patykiem

jaczylibodzio - 7 Pa¼ 2008, 16:31

pawel2062 napisa³/a:
No i jeszcze Ci powiem ze basik te¿ jest ³adny przede wszystkim czysty i piêkny
Magnat gra czysto bo gra twardo i sucho. Nie powala kompletnie na kolana, nie ma zroznicowanego basu, nie ma tez nic co ma wspolnego z jakoscia dzwieku. Magnat jest oschly i bezbarwny, tylko i wylacznie do mlocenia z podkreconym gainem i loudnesem. Ale jak Tobie wystarcza to ok :hihihi:
sulos napisa³/a:
co dla jednego jest podloga, dla innego jest sufitem
przede wszystkim magnata nie dotknalbym nawet patykiem

Trafnie okreslone.

osimek1 - 7 Pa¼ 2008, 20:01

pawel2062, ja na swoim sprzecie mialem 102.4, lae radio mam jakies gowniane (medion) takie radio dostalem do auta i takie nadal jest. chwilowo mialem kilka wazniejszych wydatkow niz kupno radia. ale mysle ze w przyszlym roku sie pojawi lepsze radyjko to moze tez stwierdze ze ladnie gra, narazie nie jestem do konca zadowolony
M_arcin - 6 Lis 2008, 14:57

o matko :D
byle jakie radio, byle jakie g³o¶niki ale skrzynia musi byæ buahahha