Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Olej Petro Canada - dolewki

pasylw - 22 Wrz 2008, 20:32
Temat postu: Olej Petro Canada - dolewki
Mam pytanie - swego czasu Fieścinkę (MK3 1992) żony przy wymianie zalali olejem problem w tym że wiem dokładnie jakim ,wiem tylko że mineralnym Petro Canada Duron coś tam 15W40. Nie wiedząc dokładnie na dolewki kupiłem jej też Petro Canada tyle ze mineralny Supreme 15W40. No ale nadszedł czas że samochodzik zeżarł już to supreme w całości poszedłem do sklepu i kupiłem znów Durona (bo tego mineralnego supreme nie było) ale to DURON XL 15W40 - kapnąłem się dopiero w domu z tego co czytam teraz na necie to olej wykonany w technologi syntetycznej czy jakiś półsyntetyk. Czy mogę go użyć na dolewki do mineralnego czy raczej starać się go oddać lub wymienić na inny. Idzie zima i nie chciałbym by coś tam się podziało jej z silnikiem. Apropo może ktoś wie który z tych olejów Petro Canada jest lepszy Duron czy Supreme (oczywiście chodzi mi o mineralny 15W40). :devil:
dday - 22 Wrz 2008, 23:28

ważne, że 15w40 - nic nie będzie silnikowi - mozesz lać :)
Marcinowaty - 23 Wrz 2008, 00:58

Nie powinno sie do zużytych silników lac oleju syntetycznego. A jak ci wpierdzela olej to wymien silnik lub zrób remont.
pasylw - 23 Wrz 2008, 06:37

Marcinowaty napisał/a:
Nie powinno sie do zużytych silników lac oleju syntetycznego. A jak ci wpierdzela olej to wymien silnik lub zrób remont.

Wpierdziela :hahaha: ale tak w normie więc wymiana silnika raczej nie wchodzi w rachubę , może remont ale to dopiero latem jak się ze wszystkim pozbieram.