| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - zetec co i jak ?
Piesek - 10 Wrz 2008, 20:35 Temat postu: zetec co i jak ? Tak mnie zastanawia jakie sa roznie w zetecu z mondeo mk1 i black topie, tzn t這ki, korby, og馧em d馧 silnika jest taki sam tak? Co do g這wicy... to w black topie sa mechaniczne popychacze... zawory tez sa wieksze? sz這 by to prze這篡c do g這wicy z mk1? Albo ca陰 g這wic�? osprzet z tego co wiem jest inny
PumaRST - 11 Wrz 2008, 06:19
inna wysoko軼 silnika i nie m闚ie tu o misce olejowej. blok z g這wic� s� wy窺ze (na 90% blok). g這wice moz瘰z za這zy� bez problem闚 na silwerTopa ale samej mechaniki nie prze這篡sz z tego co pamietam
Piesek - 11 Wrz 2008, 09:24
g這wica w black topie ma te same k馧ka? Czy bedzie problem z zalozeniem rozrzadu ? to ze blacku jest mechanika to wiem, dlatego sie pytalem o to czy idzie przelozyc do starego zeteca...
to jeszcze dodatkowe pytanie w rs170 zawory beda chyba wieksze co ?
a mo瞠 taki mod: d馧 od mondka a g鏎a od stka? st ma mechaniczne popychacze?
PumaRST - 11 Wrz 2008, 09:50
k馧ka s� te same, rozrz康 sie r霩ni o 2 lub 3 z瑿y kwestia innych rolek napinajacych my郵e ze stosujac d馧 od Silver trzeba rozrz康 og niego.
G這wica z ST170 raczej bedzie mia豉 te same zawory r霩nica mocy wynika ze zmiennej fazy rozrz康u oraz innego osprz皻u. Jak juz co� to bym bra� g這wice od Focusa 2,0 16v 130KM i d馧 od mondeo.
Piesek - 11 Wrz 2008, 10:03
hmmm podobno jak robi� hard corowe ze zmeinnymi fazami to i tak to wypieprzaja i daja ostre walki, osprzet tzn kolektor ssacy i wydechowy ?
Co� ostatnio czyta貫m u angoli 瞠 pompa oleju w st170 jest wydajniejsza i przy grubych projektach w豉snie j� stosuj�
Marcin a masz gdzie� pod 豉pa katalog zawor闚 瞠by obada� jak faktycznie to wygl康a st vs seria? popychacze niewiesz jakie ma st?
PumaRST - 11 Wrz 2008, 10:25
nie mam katalogu zawor闚 i nigdy nie mia貫m. zreszt� w徠pie 瞠by Ford zada� sobie tyle trudu zeby robi� inne zaory. Najpro軼iej podjed� do ASO Forda i zapytajk o cene zaworu w obu wersjach oraz o ich wymiar i bedzie wszystko jasne.
ca趾iem mo磧iwe 瞠 wywalajazmiena faze bo tak samo robi� z Puma 1,7 16v.
Piesek - 11 Wrz 2008, 15:44
Dzwoni貫m do kumpla kt鏎y pracowa� w ASO i niema w katalogu podanych wymiar闚, sk豉dasz zam闚ienie poprostu pod dany towar... yhh
Tak przemys豉貫m to g這wica od STka bez sensu nawet gdyby mia豉 wi瘯sza zawory. Bo zawory z USA za 700z� idzie 軼i庵n望 a za g這wic� z STka trzeba po這篡c 1500z�. A wa趾i i tak trzeba by wypitoli�...
I tak jak m闚isz Marcin, d馧 najlepiej od 2.0 silver, g鏎a ca豉 od black topa, z racji tego 瞠 ma mechaniczne popychacze.
pokrywa g這wicy my郵isz 瞠 podejdzie od silera bo mi si� bardziej podoba? A mo瞠 rs2000/cosworth ? Bo od coswortha pokrywka to by豉 by magia
Pompe olejow� z ST170...
pompe wody mo瞠 by sz這 od czego� innego spasowa�?
kolektor ss帷y od ST170 i wyko篡sta� z tego t� plastikow� flansze i 4 tr帳ki reszta custom..
cho� takie co� te� ciekawe rozwi您anie:
http://cgi.ebay.co.uk/ZET...id=p3286.c0.m14
tylko zastanawia mnie gdzie wtedy jest miejsce na wtryski, czy to si� podczepia zamiast g鏎nej cz窷ci, a dolna kolektora zostaje?
Listwa wtryskowa, my郵� 瞠 ta by by豉 odpowiednia:
http://moto.allegro.pl/it...atalizator.html
PumaRST - 11 Wrz 2008, 19:58
Piesek nie nad捫am za tob� nawet ja sie poddaje
odpowiadaj帷 na twoje pytania, to zadam ja pytanie, czemu nie wsadzic ca貫go BlackTopa ?? zasadniczo zmienasz dok豉dnie to samo co w 2,0 16v z mondeo. Jedyne utrudnienie to przeba przerobi� odrobine mocowanie pompy wody i powiekszy� dziure w bloku na ni�. to jesli chodzi o silnik.
pokrywa od cossi/rs2k nie bedzie pasowac a przynajmniej ja nie widzia貫m nigdy Zeteca z takapokryw�.
Pompa olejowa to jeden chu... seryjnie, jak cesz lepsz� to szukaj w UK (napewno bedzie drogo).
ten kolektor pod ITB jest tak zrobiony bo przepustnice maja swoje miejsca na wtryski - przynajmniej te od GSXR.
Swoja drog� zanim zaczniesz kupowac zabawki do 2 silnika mozeby� tak sko鎍zy� ZVH ?? Niezale積ie czy wystroisz czy wysadzisz!! Tego drugiego nie 篡cze!!
xr2fun - 11 Wrz 2008, 21:44
Piesek lubi du穎 pisa� i nie ma czasu na robot�
Piesek - 11 Wrz 2008, 22:41
heheh dopiero mnie poznajecie ? ten typ tak ma poprostu 100 pomys堯w na minute. A tak pozatym lubi� niekt鏎e tematy dr捫y�, przynajmniej b璠ziecie mieli o czym gada� na zlocie
Co do pomy oleju to my郵� 瞠 to nie jeden wacek... zauwa� 瞠 mega grubasy maj� wsadzane wydajniejsze pompy, wi瘯sze miski olejowe...
Co do grat闚 zetecowych to powiem tak: czasami zdarzaj� si� na co� okazje, to warto zainwestowa� grosz i mie� nowy tail, to je嗆 nie wo豉 jak to m闚i� swoja drog� mam teraz okazje kupi� silnik zeteca silver okazyjnie i mo瞠 mo瞠... puki co g這wiczk� zetecowa silver mam i pokrywke te� wi璚 ju� cosik mog� si� bawic. Ale my郵� 瞠 jak co� to g這wic� z blacka b璠� robi�. Ale nie bedzie to tak jak z ZVH 瞠 auto b璠zie czeka這 2 lata na taile... jak silnik bedzie w 100% z這穎ny to si� go wsadzi i tyle... I tak ci庵le chodzi mi pewien silnik pewnie wiecie jaki... ale minus jego jest taki 瞠 graty do niego s� choro drogie i nawet seryjne rzeczy nie s� dost瘼ne do niego od r瘯i. Zetec do mnie przemawia dlatego 瞠 w USA s� naprawde dobre ceny na graty do niego. Ale tak naprawd� szkoda mi g這wicy kt鏎� mam w ZVH bo s� tam naprawde rzeczy z g鏎nej p馧ki, wystarczy這 by tylko zainwestowa� w ostry wa貫k i wi瘯sze zawory.
Marcin co do ZVH to auto stoi ju� 3 tydzie� na strojeniu, ale maj� sporo aut i puki co to wiem, 瞠 poprawili wydech, i ju� doszli do czujnik闚 i do ogarynania wi捫ki i jaki� schemat te� maj� zrobiony i polutowan� p造tk�, na dniach ma by� strojony. Narazie nic wi璚ej na ten temat niepisze bo sam do ko鎍a niewiem co i jak si� tam dzieje, mo瞠 jutro podjad� zobaczy�. Ale to nie tyczy si� tematu wi璚 koniec OT.
Wiecie jak jest tuning to choroba, mo積a czego� nie sko鎍zy� i ju� chce si� mie� co� nowego i wiem 瞠 jak dam teraz kolejne kroki to ju� bedzie to bardzo przemy郵ane, wyci庵ne jakie� za i przeciw, przynajmniej mniej po kieszeni poci庵nie, wiem jedno nie id� ju� w 瘸dne p馧 鈔odki, bo potem s� tego wyniki.
a1topgear - 11 Wrz 2008, 22:57
Mega grubasy to maja sucha miske olejowa:)Chcesz mechanike pod silvera- musisz dokupic tunningowy element dedykowany...A po trzecie- Piesek Ty sie starzejesz a dalej masz to siano z okazjami we lbie...Panie Panie:)
FiFa - 12 Wrz 2008, 18:25
Piesek, pozowlisz ze sie podepne pod Twoj temat, chociaz ja nie mam az tak bardzo z這zonego pytania i skomplikowanego jak Ty A mianowicie:
Czy blacktop czy silver w zamianke za 1.6 16v we futurze, jakie sa zasadnicze roznice przy swapie?? Jak jest z elektronika i ta ca豉 reszta?? Mysle ze ten temat jest zwiazany z tymi silnikami, wiec zada貫m to pytanie tutaj
No silvera juz kilka uzytkownikow fiest ma, ale black topa u nas chyba jeszcze nie ma i na co wrazie czego by trzeba sie naszykowac
PumaRST - 12 Wrz 2008, 19:01
ze swojego 1,6 bierzesz:
- miska olejowa,
- pompa olejowa wraz ze smokiem,
- pompa wody,
- 豉py do mocowania + poduszki,
- alternator,
- rozrusznik,
- ko這 zamachowe ze sprz璕貫m,
- kolektor wydechowy,
- kolektor ss帷y z przepustnic� od RS1800 lub plastikowy z mondeo 2,0,
- przep造womierz,
- wtryski od 2,0 16v
I pewnie o czym� tam zapomnia貫m do tego bierzesz 2,0 16v SilverTop (black top wiecej zabawy). z tego co wyczyta貫m u "pudingowc闚" wynika ze po zdj璚iu imobilajzera zak豉dasz ECU od 2,0 16v i jazda. Z reszt� Mafios majac mk3,5 RS1800 zrobi� dok豉dnie taki patent wiec o to muszisz sie go dopytac. Jak juzodpalisz cieszysz sie 2,0 16v z moc� oko這 125-130KM 170-175Nm (spadek momentu wynika z urzycia lrzejszego ko豉 zamachowego, ale za to szybciej sie wkr璚a� to bedzie) przy za這zeniu 瞠 kupisz zdrowy silnik z mondeo.
Bardzo prosty swap do Futra a w po陰czeni ze skrzyniaod 1,6 16v da to do嗆 mi貫 efekty
FiFa - 12 Wrz 2008, 21:05
z silvertopem wiem co mnie czeka i czego musze sie spodziewac, ale bardziej mi tutaj chodzi這 o porownaie do blacktopa, bo blacktop bardziej rozwojowy i nowsza jednostka...
PumaRST - 12 Wrz 2008, 21:44
opr鏂z przer鏏ki mocowania pompy wody (inaczej 鈔鏏y i mniejsza dziura na wirnik) to dok陰dnie to samo.
a czy bardziej rozwojowy?? hmmm wed逝g mnie tak samo rozwojowy
Laskosz - 12 Wrz 2008, 23:02
| PumaRST napisa�/a: | | opr鏂z przer鏏ki mocowania pompy wody (inaczej 鈔鏏y i mniejsza dziura na wirnik) to dok陰dnie to samo. |
ale po co chcesz przerabia� t� pomp� ? ona jest z boku silnika (chyba tak jak w rs2k ?? ) wi璚 trzeba by jedynie wyci望 kawa貫k wzmocnienia przedniego pasa
PumaRST - 13 Wrz 2008, 07:47
chodzi o inny kierunke nap璠zania pompy a przez to inne ustawienie 這patek w wirniku
Laskosz - 13 Wrz 2008, 14:46
a co za problem zmieni� mocowanie alternatora i w ten spos鏏 zostawi� nap璠zanie pompy w dotychczasowy spos鏏 czyli plecami paska?
PumaRST - 13 Wrz 2008, 15:58
miejsce, dorobienie 豉py itd
chyba teraz nie bedziemy sie sprzecza� co jest 豉wtiej zrobi�??
Piesek - 13 Wrz 2008, 19:48
a w豉snie a jak mocowanie silnika? podejdzie pod 豉py z silvera?
PumaRST - 13 Wrz 2008, 19:52
powinny
Laskosz - 13 Wrz 2008, 21:35
wg mnie te� powinny
Puma nie b璠ziemy si� sprzecza� ale wg mnie jest to wykonalne i to bez wi瘯szych problem闚 (jak swap na ziutka w mk1 ) poprostu nie ma rzeczy niemo磧iwych
Piesek - 13 Wrz 2008, 21:54
znalaz貫m fajn� strone: http://www.area-six.co.uk/Engine%20Packages.htm
i jak angole robi� takie rzeczy jak pod鎩ne spr篹ynki zaworowe, to czemu Polacy te� nie mieli by tego ogarn望 ale nie kumam tego: Area-Six custom Valve springs (aluminium retainers fitted to Black-top)
tzn. 瞠 przy silver daj� podw鎩ne, a przy black zostaj� przy serii czy jak ?
PumaRST - 13 Wrz 2008, 22:58
Ian z AreaSix to Guru od ford闚 w UK, zbudowa� kilka naprawde mocnych aut. 2 rekordy pr璠ko軼i w fiescie, najszybsza FWD fiesta w UK itd. co do spr瞛yn zaworowych to z tego co z nim rozmawia貫m to stosowanie r霩nych rodzaj闚 zale積e jest od do豉dowania oraz obrot闚 silnika (czyli wsumie tak jak wszedzie), majaswoje Kity przeznaczone na konkretn� moc. dla obu rodzaj闚 silnik闚.
Co do twojego pytania:
"The SVSZT valve spring assembly is available for both Silver top and Black top (inc Focus RS) engines, preventing valve float (and associated misfires) upto 20psi @ 7000rpm"
Laskosz, tak masz racje wszystko da sie wsadzi�
Piesek - 14 Wrz 2008, 09:53
czyli z tego co rozumie focus RS raczej ma tak� sam� g這wic� jak ka盥y black top... a chcia貫m zakupic wa趾i i spr篹ynki z foki rs
hmmm ciekawe czy np. 鈍i徠ek zrobi� by takie podw鎩ne spr篹ynki, albo czy sz這 by zaadoptowa� z innego auta.
PumaRST - 14 Wrz 2008, 10:26
Focus RS na 100% ma inne wa趾i niz zwyk貫 2,0. spr篹yny zaworowe raczej ma te same
Darekmk3 - 15 Wrz 2008, 21:29
dobra to ja sie teraz podepne , i moze to czyta Nowitek bo on chyba do rski wsadzil ca貫go black topa ? z tego co pamietam , bo Puma mi sie tez tak zdaje jak Laskosz mowi poprostu tak mi sie wydaje no ale trza czekac jak ktos np Nowitek sie wypowie w temacie , albo ktos inny ogarnie black topa
pozdro
PumaRST - 15 Wrz 2008, 21:38
Nowitek wsadzi� SilverTopa.
W PL chyba jeszcze nikt nie wsadzi� BlackTopa do mk3
Darekmk3 - 15 Wrz 2008, 21:46
to czyli Nowitek mia� tylko pokrywe zawor闚 z black topa no to ok
pozdro
|
|