|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Jakie sprzęgło
Gilgamesz - 9 Wrz 2008, 19:54 Temat postu: [MK4] Jakie sprzęgło Witam,mam ograniczony dostęp do neta ,a potrzebuje szybkiej pomocy . Nie zdążyłem przejrzeć forum, więc liczę na wyrozumiałość .
Do rzeczy...
Kończy mi się sprzęgło , umówiłem mechanika czas kupić części i tu pojawia się problem :/
W sklepie 4cars w Łodzi , powiedzieli mi , że maja dwa rodzaje sprzęgła do mk IV .
1. z łożyskiem oporowym
2. z czymś czego nazwy nie zrozumiałem
I teraz pytanie czy bez ingerencji na razie w obecne sprzęgło da rade ustalić rodzaj sprzęgła ? ( na podstawie rocznika , silnika , vinu ?? )
Proszę o pomoc
JoeMix - 10 Wrz 2008, 10:00
Może chodzi o wysprzeglik, nie chcę cię wprowadzić w błąd ale chyba łożysko oporowe - sprzęgło na linkę, wysprzeglik - sprzęgło hydrauliczne...
zefir - 10 Wrz 2008, 10:08
w 1,25 masz wysprzeglik
Gilgamesz - 10 Wrz 2008, 14:29
Oooo wlasnie gość mówił o wysprzęgliku ,więc sprawa się już wyjaśniła . Szkoda tylko , że w sklepie pomimo podania silnika stwierdzili albo , albo ... no ale nic .
Dzieki za pomoc
zebro78 - 18 Lis 2008, 09:50
To ja podłącze się do tematu
Rozumiem,ze silnik 1,25 16V Zetec- S ma sprzęgło sterowane hydraulicznie czyli w komplecie sprzęgła powinno znajdować się łożysko z wysprzęglnikiem hydraulicznym. Czy są modele sprzęgła w tych silnikach 1,25 16V sterowane linką?? Pytam się ze względu na wypowiedź Gilgamesza jak i tą rekomendację sklepu:
http://www.ford.sklep.pl/...n,192749,0.html
Wymienili tam ,że to sprzęgło z łożyskiem mechanicznym pasuje też do 1,25 1,4 i 1,6 16 V
Marcin - 18 Lis 2008, 11:02
zebro78 napisał/a: | Czy są modele sprzęgła w tych silnikach 1,25 16V sterowane linką?? |
nie ma
zebro78 - 18 Lis 2008, 13:01
Marcin napisał/a: | zebro78 napisał/a: | Czy są modele sprzęgła w tych silnikach 1,25 16V sterowane linką?? |
nie ma |
Też tak myślałem . Dlatego dodałem tam opinię na ten temat , żeby się ktoś nie napalił , że jak na Zeteca to tanio i nie kupił
[ Dodano: Wto Lis 18, 2008 12:55 ]
no i odpisali mi też ze sklepu:
witam serdecznie,
dziękuję za zainteresowanie się naszą ofertą
zgodnie z informacją katalogowa udostepnioną przez producenta (firmę LUK) można to sprzęgło zastosować w podanych modelach,np. wymieniajac samą tarczę i docisk sprzęgła
JoeMix - 20 Lis 2008, 12:54
zebro78 napisał/a: | Rozumiem,ze silnik 1,25 16V Zetec- S ma sprzęgło sterowane hydraulicznie czyli w komplecie sprzęgła powinno znajdować się łożysko z wysprzęglnikiem hydraulicznym. | Nie, znaczy są zestawy z wysprzęglikiem, i bez, z racji tego iż jest to drogawy element.
typniepokorny86 - 2 Gru 2008, 16:19
witam,
to ja się może podepnę, bo mam taki problem, otóż sprzęgło mi bierze dość późno i dlatego czasami mi szarpnie, więc czy istnieje możliwość regulacji tego sprzęgła hydraulicznego? bo majster mi powiedział że nie bardzo i jedynie co to odpowietrzyć
JoeMix - 2 Gru 2008, 16:42
typniepokorny86, No nie bardzo,,,
regis440 - 23 Gru 2008, 00:18
Witam.
A ja mam taki problem ze mi sprzęgło nie zawsze wysprzęgla. Czasem jest ok i nie ma problemów. Czasem jednak wyrzucam bieg i chce wrzucić kolejny a tu lipa nie ma sprzęgła muszę ze 3 razy je wcisnąć wtedy zaskakuje. Czasem tez jak stoję na luzie wrzucę jedynkę i mam wciśnięte sprzęgło to auto jedzie powoli do przodu tak jakby było w połowie wciśnięte.
Zastanawiam się czy bawić się w odpowietrzanie układu czy to wina wysprzęglika a może sprzęgło jest zajechane.
PS. auto kupiłem parę dni temu nie wiem jak było mocno eksploatowane sprzęgło kupowałem auto jako sprawne .
Gilgamesz - 23 Gru 2008, 01:04
regis440 napisał/a: | Czasem tez jak stoję na luzie wrzucę jedynkę i mam wciśnięte sprzęgło to auto jedzie powoli do przodu tak jakby było w połowie wciśnięte.
|
Witam na pokładzie
natomiast to co napisałeś świadczyłoby o kończącym się sprzęgle, czyli wymiana na nowe ( tak mi się wydaję - jeśli nie , proszę mnie skarcić mlotek )
regis440 - 23 Gru 2008, 08:08
A da się w jakiś miarodajny sposób sprawdzić czy sprzęgło jest do wymiany, czy zasada jest taka, że jeżeli coś z nim zaczyna być nie tak to wymiana?
Gilgamesz - 23 Gru 2008, 10:03
własnie to, że bierze kiedy brać nie powinno .
awilk - 23 Gru 2008, 10:57
Gilgamesz napisał/a: | regis440 napisał/a:
Czasem tez jak stoję na luzie wrzucę jedynkę i mam wciśnięte sprzęgło to auto jedzie powoli do przodu tak jakby było w połowie wciśnięte.
Witam na pokładzie
natomiast to co napisałeś świadczyłoby o kończącym się sprzęgle, czyli wymiana na nowe ( tak mi się wydaję - jeśli nie , proszę mnie skarcić ) |
To jezeli juz to swiadczy o konczacym sie wysprzegliku lub zapowietrzonym ukladzie. Jezeli tarcza sprzegla sie konczy, a o to chyba chodzilo pytajacemu, to wtedy slizga przy ruszaniu/przyspieszaniu. Ja proponuje sprawdzic poziom plynu hamulcowego czy go nie ubywa (by znaczylo ze wysprzeglik puszcza na zewnatrz plyn) i sprobowac odpowietrzyc uklad.
regis440 - 23 Gru 2008, 14:39
Spróbuję odpowietrzyć układ na początek. Ubywającego płynu nie zauważyłem ale możliwe ze sprzedający dolał więcej i dopiero po paru dniach to zauważę. Jak będzie jakiś progres dam znać
|
|