|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Elektryka - [MK3] Obrotomierz do fiest 1,3i inny niz fabryczny 

Marcinowaty - 8 Wrz 2008,  19:14 Temat postu: [MK3] Obrotomierz do fiest 1,3i inny niz fabryczny Mam lumela, takiego kwadratowego, od duzego fiata. Jak to ustrojstwo podłaczyć??
												 JoeMix - 8 Wrz 2008,  20:05
  Przekaż Diodzie    on ma bandziora to będzie mu pasował,,,   
												 diodalodz - 8 Wrz 2008,  20:49
  myśle że lepiej i prosciej zastosować taki :

http://www.allegro.pl/ite...owy_benzyn.html

Lumel generalnie jest mało dokładny a jego ergonomia pasuje do jawy z lat 60 .
												 SpiderMAN - 10 Wrz 2008,  08:23
  A nie lepiej kupić zegary z obrotkiem?

Taki dokładany obrotek będzie wyglądał jak kupa...
												 Arkadius - 10 Wrz 2008,  15:52

| SpiderMAN napisał/a: | 	 		  | Taki dokładany obrotek będzie wyglądał jak kupa... | 	  

jak mi kumpel powiedział że zakłada gay looki na tył do gofra 2 bo mu się podobają to jestem w stanie uwierzyć że komuś może się taki lumel podobać w Fofi   
												 stafcio - 10 Wrz 2008,  19:56
  mam cale zegary z obrotkiem do sprzedania. moze tak najlepiej?
												 Marcinowaty - 11 Wrz 2008,  18:40
  Ale ja bym chciał podlączyć lumela, bo mi sie podoba    No i mam nówke sztukę    Jak to zrobić w silniku 1,3i
												 JoeMix - 11 Wrz 2008,  21:27
  Do obrotna dołączona jest instrukcja,,, skąd ktoś kto tego na oczy nie widział ma wiedzieć jak to podłączyć?
												 marian - 1 Cze 2009,  12:37
  wskrzesze temat też mam obrotomierz od"fajtera"i on elegancko pasuje w miejsce zegarka w mk3 tylko jak to podłączyć.troche się znam na elektryce ale nie chce kombinować.ten obrotomierz podłącza się do+,do masy czyli-,i do przerywacza i w takich autach nie było problemu bo ja nawet w maluchu miałem a we fieście jest zapłon bezstykowy i stąd problemy.mam książke do fiesty i z tego co sprawdzałem wg schematu wynika że do cewki na stałe idzie + a minus jest rozłączany przez moduł.jak ktoś wie i nie sprawi mu to problemu to niech mi to objaśni.nie odpisze do wieczora bo będe w pracy.z góry dzięki
												 JoeMix - 1 Cze 2009,  13:43
  Nie wiem gdzie jest problem, zwykły aparat na przerywacz, też ma cewkę zasilaną na stałe, a masa jest rozłączna przez przerywacz (w chwili rozłączenia jest iskra), we DISie jest tak samo, tylko że cewki są 2, zasilanie (środkowy przewód) jest na stałe, a elektronika na zmianę odcina masę na zewnętrznych przewodach - i wtedy odpowiednio jest iskra.
												 kuba87 - 1 Cze 2009,  16:23
  a ja zalozylem do fiesty licznik z obrotomierzem i nie dziala wcale ehhh

mam 1,1 i na monowtrysku

podlaczylem dwa liczniki w sumie i zaden nie pokazywal

w czym rzecz?
												 JoeMix - 1 Cze 2009,  18:34
  kuba87, w złym podłączeniu - jak nie pokazuje nic, to o ile obrotek sprawny to znaczy że źle podłączony,
												 jackrzec - 1 Cze 2009,  18:53

| kuba87 napisał/a: | 	 		  a ja zalozylem do fiesty licznik z obrotomierzem i nie dziala wcale ehhh

mam 1,1 i na monowtrysku

podlaczylem dwa liczniki w sumie i zaden nie pokazywal

w czym rzecz? | 	  A masz instalację do obrotomierza? W Twoim przypadku musisz pociągnąć dodatkowy przewód.
												 kuba87 - 2 Cze 2009,  00:37
  a gdzie wpodlaczyc ten dodatkowy przewod?

pod cewke czy pod alternator?
												 marian - 2 Cze 2009,  01:17

| JoeMix napisał/a: | 	 		  | Nie wiem gdzie jest problem, zwykły aparat na przerywacz, też ma cewkę zasilaną na stałe, a masa jest rozłączna przez przerywacz (w chwili rozłączenia jest iskra), we DISie jest tak samo, tylko że cewki są 2, zasilanie (środkowy przewód) jest na stałe, a elektronika na zmianę odcina masę na zewnętrznych przewodach - i wtedy odpowiednio jest iskra. | 	   też coś tak właśnie kojarzyłem ale mi się poj...ało wszystko będe miał czas to wnikne dziękiJoeMix
												 JoeMix - 2 Cze 2009,  06:17

| kuba87 napisał/a: | 	 		  a gdzie wpodlaczyc ten dodatkowy przewod?

pod cewke czy pod alternator? | 	  Na module jest chyba specjalny pin, jest opis na forum.
												 kuba87 - 7 Cze 2009,  15:47
  tak jest bardzo proste podlaczenie

jesli ktos ma wtrysk i EDIS

to przewod nalezy dolaczyc do 3 przewodu wychodzacy z EDISU

oczywiscie trzeci z lewej patrzac na EDIS zamontowany w aucie i podlaczonymi kabelkami

| 

|