Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] jak zrobic zeby po wy³±czeniu zap³onu wskzówka od pali

Kuleczka - 11 Sie 2008, 21:03
Temat postu: [MK3] jak zrobic zeby po wy³±czeniu zap³onu wskzówka od pali
Stawiam auto na ulicy i juz kilka razy mi sie zdarzy³o ¿e mia³am ko³o po³ baku paliwa a rano wsiadam do samochodu i okazuje siê ¿e mam poni¿ej rezerwy. A korek od wlewu by³ jakim¶ sposobem wyrwany. Moje pyatnie brzmi czy mo¿na tak zrobiæ ¿eby w fiescie mk3 z tablica bez obotomierza po wy³±czeniu zap³onu wskazówka poziomu paliwa opad³a na dno nawet jesli mamy zatankowanego do pe³na? tak jak to jest w maluchu :devil:

Ewentualne porady ¿eby nie tankowaæ do pe³na i zeby kupic korek na klucz odpadaj±!

kamil wolski - 12 Sie 2008, 00:11

Patent by³by przydatny ;) Swoj± drog±, wszyscy macie tak 'precyzyjne' te wzka¼niki? Zakrêty, hamowanie, pochylona jezdnia, itd wp³ywa na wy¶wietlan± ilo¶æ paliwa.
Parzych - 12 Sie 2008, 03:07

Mo¿e zg³osiæ na policji, ¿e na tej ulicy grasuj± z³odzieje paliwa...
Kuleczka - 12 Sie 2008, 07:23

Parzych73 napisa³/a:
Mo¿e zg³osiæ na policji, ¿e na tej ulicy grasuj± z³odzieje paliwa...

a dziekuje bardzo, takich pomyslow niechce.

Mo¿e jaki¶ wy³±cznik ktory zainstaluje samodzielnie na przewodzi ktory biegnie do deski rozdzielczej? Czy jest jakas rada zeby z wylaczeniem zaplonu wskazowka tez opada³a?

Moze przeniose ten temat do dzia³u "mechnika"?

Lokmen - 12 Sie 2008, 08:35

najpro¶ciej bedzie zas³oniæ czym¶ (np. kawa³kiem tekturki) licznik w okolicach wska¼nika paliwa
Kuleczka - 12 Sie 2008, 16:23

Lokmen napisa³/a:
najpro¶ciej bedzie zas³oniæ czym¶ (np. kawa³kiem tekturki) licznik w okolicach wska¼nika paliwa

ok. od jutra zostawiam tam paczke po fajkach tak ¿eby zas³ania³a wska¼nik a paczka po fajach bêdzie niepozorna, chocia¿ sama nie pale :yes:

szynszyl - 12 Sie 2008, 17:02

Kuleczka, a jak sie kolesiom zachce paliæ?
jaki problem podnie¶c siedzenie z ty³u. przeci±c kabel od wska¼nika paliwa. wmontowaæ taki w³acznik jak przy lapmie nocnej na sznurek. zalozyc siedzenie sznurek doci±æ zeby pociagaæ i robiæ za³./wy³.

Cytat:
najlepiej po durex-ie :twisted:
Lokmen - 12 Sie 2008, 17:41

szynszyl napisa³/a:
Kuleczka, a jak sie kolesiom zachce paliæ?
jaki problem podnie¶c siedzenie z ty³u. przeci±c kabel od wska¼nika paliwa. wmontowaæ taki w³acznik jak przy lapmie nocnej na sznurek. zalozyc siedzenie sznurek doci±æ zeby pociagaæ i robiæ za³./wy³.
te miszczu a co da ci odciêcie tego kabelka od wska¼nika - bo z tego co wiem nawet jak go potniesz w 10 miejscach to nic nie da i wskazówka jak sta³a na ostanim odczycie paliwa tak bedzie staæ, tu ostatecznie trzeba by by³o zakombinowaæ z pontecjometrem coby mo¿na by³o zmieniaæ warto¶æ rezystancji a tym samym wskazania wska¼nika
szynszyl napisa³/a:
najlepiej po durex-ie
nie zabraniam
szynszyl - 12 Sie 2008, 20:46

Lokmen napisa³/a:
tego co wiem nawet jak go potniesz w 10 miejscach to nic nie da i wskazówka jak sta³a na ostanim odczycie paliwa tak bedzie staæ
kurde kto ma MK3? nie ch leci do fiesty i wyjmie ta wtyczke pd siedzeniem.
Lokmen napisa³/a:
ostatecznie trzeba by by³o zakombinowaæ z pontecjometrem
dobry pomys³, tylko dopi±æ sie równolegle potencjometrem zma³ym ohmem do potencjometru w baku. wyprowadziæ go na kabelkach ko³lo siedzenia i wsadziæ jaki¶ wy³acznik zeby wedzia³a Kuleczka ile ma czasem w baku
ale czy sie jej zechce :hihihi:

Kuleczka - 12 Sie 2008, 20:54

to dziwne bo w maluchu jest tak dobrze zrobione ze zawsze wskaznik opada po wylaczeniu zaplonu a juz nie wspomne o wylaczniku swiatel ktorego nie trzeba wylaczyc bo i tak po rozlaczniu zaplonu swiatla gasna.

a dodam jeszcze ze niemam zamiaru bawic sie w jakis potencjometr bo to dla mnie za trudne wiec zostane przy paczce fajek :yes:

szynszyl - 12 Sie 2008, 20:56

zawsze zostaje opcja zamiany na malucha. :twisted:
Kuleczka - 12 Sie 2008, 21:01

szynszyl napisa³/a:
zawsze zostaje opcja zamiany na malucha. :twisted:

To¿ to by³aby szaleñcza decyzja :hahaha:

Seb0l - 12 Sie 2008, 22:17

to mo¿e co¶ tak banalnego na przeka¼niku..

zwyk³y przeka¼nik prze³±czaj±cy
wska¼nik któremu zamiast pewnej rezystancji podamy masê opadnie ca³kiem, po w³±czeniu zap³onu zostanie po³±czony z p³ywakiem i powinien pokazywaæ stan paliwa..
na szybko i prosta konstrukcja :)

JoeMix - 12 Sie 2008, 22:38

Jak mu podasz masê to nie poleci na maxa czasem? A im wiêkszy opór tym ni¿sze wskazanie? (jak z temperatur±)

[ Dodano: Wto Sie 12, 2008 22:41 ]
Nawet je¶li,,, ten patent tak prosto nie przejdzie, wy³±czaj±c zap³on odetniesz zasilanie przeka¼nika prze³±czy siê, ale i zasilanie wska¼nika - ani drgnie pomimo i¿ bêdzie mia³ podan± masê na wej¶ciu.

Seb0l - 12 Sie 2008, 22:46

nie potrafiê tego uzasadniæ, ale jest jak piszesz. Czyli ma³o paliwa, du¿a rezystancja na z³±czu p³ywaka. Tyle ¿e jak co¶ kombinowa³em i zdj±³em kabelek do wska¼nika i zwar³ mi siê z mas± to opad³ ca³kiem, dlatego tak wykombinowa³em..

edit
mo¿liwe, nie robi³em tego tylko zaproponowa³em pomys³. Dajcie inny przyk³ad, sam bym sobie zmontowa³..

JoeMix - 12 Sie 2008, 23:24

Pomys³ ciekawy, ma kto¶ zdjêcia wska¼nika paliwa bez skali tak ¿eby bebechy by³o widaæ?
stafcio - 13 Sie 2008, 09:16

a nie mo¿na pokombinowaæ tak ¿eby po przekreceniu stacyjki sie uruchamia³a wskazówka? tak jak jest z temperatur±. w tym przypadku informacje by podawal p³ywak a nie czujnik temp.
poszukaj w schematachy który kabel jest od zasilania tego wska¼nika i pokombinuj. jak go znajdziesz (jak jest) to podlacz go do plusa na stacyjce i sprawdz czy dziala. jeden musi isc do plusa w stacyjce a drugi do p³ywaka tak mi sie zdaje.

Lokmen - 13 Sie 2008, 13:16

ocknij sie bo o niczym innym ch³opaki nie pisz± - ale jak nie kumasz o czym my piszemy to zrób sobie prosty test odepnij akumulator z instalcji i zobacz czy wskazowka od paliwa ci opadnie na sam dó³
JoeMix - 13 Sie 2008, 14:19

Oba wska¼niki i temperatura i paliwo nie zmieniaj± pozycji po wy³±czeniu zasilania. Ale jak gasisz auto to jest ciep³e i wskazówka jest gdzie¶ w po³owie pola, a jak na zimnym w³±czysz zap³on to spada do zera bo taki jest odczyt z czujnika... tak? Naprawdê nikt nie ma fotek?
emceha - 13 Sie 2008, 14:26

Momencik, u mnie wskazówka temperatury od razu wêdruje na dó³ po wy³±czeniu zap³onu.
zoharek - 13 Sie 2008, 14:38

Ja mam co prawda Mk4, ale u mnie równie¿, paliwo zostaje bez zmian, a temperatura spada do zera po wy³±czeniu zap³onu.
emceha - 13 Sie 2008, 14:40

zoharek napisa³/a:
Ja mam co prawda Mk4, ale u mnie równie¿, paliwo zostaje bez zmian, a temperatura spada do zera po wy³±czeniu zap³onu
No i tak jest w wiêkszo¶ci fordillaków z tego okresu :)
Lokmen - 13 Sie 2008, 14:51

JoeMix napisa³/a:
Oba wska¼niki i temperatura i paliwo nie zmieniaj± pozycji po wy³±czeniu zasilania. Ale jak gasisz auto to jest ciep³e i wskazówka jest gdzie¶ w po³owie pola, a jak na zimnym w³±czysz zap³on to spada do zera bo taki jest odczyt z czujnika... tak? Naprawdê nikt nie ma fotek?
pokrêci³e¶ co¶ - wskazowka od temp. zawsze po odciêciu zasilania bedzie lecieæ na dó³ (przynjamniej na 100% bedzie tak w MK3 i MK4)
Marcin - 13 Sie 2008, 14:53

u mnie zarówno paliwo jak i temperatura zostaje w ostatnim po³o¿eniu, wygl±da na to ¿e wska¼niki dzia³aj± przy zasilaniu i ¿eby opada³y po zap³onie, musia³y by byæ jeszcze przez jaki¶ czas zasilane, czyli trzeba zamontowaæ jaki¶ przeka¼nik czasowy z jednoczesnym odpowiednim rozwarciem/zwarciem przewodów sygna³owych do wska¼ników.

[ Dodano: Sro Sie 13, 2008 15:01 ]
dla pewno¶ci poszed³em do auta i zrobi³em fote:

Kuleczka - 13 Sie 2008, 16:00

emceha napisa³/a:
Momencik, u mnie wskazówka temperatury od razu wêdruje na dó³ po wy³±czeniu zap³onu.

u mnie te¿

sulos - 13 Sie 2008, 16:05

Marcin, a u mnie opadaly na dol. teraz zauwazylem ostatnio, ze temperatura opada a paliwo zostaje...
JoeMix - 13 Sie 2008, 17:20

Lokmen napisa³/a:
JoeMix napisa³/a:
pokrêci³e¶ co¶ - wskazowka od temp. zawsze po odciêciu zasilania bedzie lecieæ na dó³ (przynjamniej na 100% bedzie tak w MK3 i MK4)
Hmm, no tak napisa³em bo je¼dzi³em na mk4 robi±c prawko i na tym aucie zdawa³em i jak wyjmowa³e¶ kluczyk to wskazówki zostawa³y gdzie by³o, nic nie opada³o.

Serio nikt w domu nie ma zegarów od mk3 czy 4 ¿eby cykn±æ fotki... albo samych fotek? Mam siê na szrota udaæ?

zoharek - 13 Sie 2008, 17:27

No przecie¿ nie bêdê do zdjêcia zegarów rozbiera³...
Marcin - 13 Sie 2008, 17:41

JoeMix napisa³/a:
Serio nikt w domu nie ma zegarów od mk3 czy 4 ¿eby cykn±æ fotki... albo samych fotek? Mam siê na szrota udaæ?

dwa posty wy¿ej nad Twoim masz foto ode mnie, chyba ¿e chcesz wewn±trz, ale to nie wiem po co :fox:

Seb0l - 13 Sie 2008, 18:44

JoeMix o to chodzi?

JoeMix - 13 Sie 2008, 19:50

Marcin napisa³/a:
JoeMix napisa³/a:

dwa posty wy¿ej nad Twoim masz foto ode mnie, chyba ¿e chcesz wewn±trz, ale to nie wiem po co :fox:
Po to ¿eby to rozkminaæ i co¶ wykombinowaæ :P sebol dziêki,,, co¶ pomy¶limy.

[ Dodano: Sro Sie 13, 2008 19:55 ]
Seb0l napisa³/a:
[url=http://images32.foto...4cm.jpg]Obrazek[/URL]
A z drugiej strony co¶ wiedac :P

Wychodzi na to ¿e oba wska¼niki maj± 3 konektory, z foli wychodzi ¿e 2 to zasilanie +/- (bo oba s± pod³±czone razem) a ten 3-ci to sygna³owy,,,

KrystianA - 14 Sie 2008, 01:56

U mnie w Dieselku Mk3 wystarczy³o zdj±æ t± wtyczkê z przewodami zamocowan± pod siedzeniami tylnymi na górze zbiornika paliwa, przy przewodach paliwowych.

Po ca³kowitym wypiêciu jej wskazówka paliwa zawsze lecia³a mi w dó³ i chcia³em zrobiæ tam jakie¶ prze³±czniki ale z³odzieje co¶ siê u mnie przestali pojawiaæ....

Nie pamiêtam tylko czy na w³±czonym czy na wy³±czonym zap³onie :P

Wa¿ne ¿e sz³o do zera :P

Lokmen - 14 Sie 2008, 08:48

KrystianA napisa³/a:
Nie pamiêtam tylko czy na w³±czonym czy na wy³±czonym zap³onie
za³o¿e sie ze na w³±czonym zap³onie
szynszyl - 14 Sie 2008, 08:55

wracamy do prostackiego pomys³u szynszyla.
KrystianA - 14 Sie 2008, 09:58

szynszyl napisa³/a:
wracamy do prostackiego pomys³u szynszyla.

dzia³a³o :P

Freeman - 14 Sie 2008, 21:31

To jest licznik z mojej fiesty rozwalonej 12.2007 widaæ poziom paliwa 1/2, a tem 0.

KrystianA - 15 Sie 2008, 01:20

w sumie po co kombinowaæ , odpi±æ ca³kiem przewody od p³ywaka, woziæ pi±tkê w razie co, kasowaæ licznik dziennych i sugerowaæ siê ¶rednim spalaniem dolewaj±c odpowiednio, rozwi±zanie do realizacji w 23 sekundy :P

mo¿e to g³upio zabrzmi ale sam ze swojej strony zamontowa³em czujnik ruchu przy korku wlewu w obecnym autku.

Mam Vectrê kombiaka, wlew paliwa jest do¶æ banalny, blokada od zewn±trz - klapka z tego co widzia³em blokada klapki z plastiku i potem w ¶rodku korek, ale od wewn±trz spokojnie mo¿na siê dostaæ w te same miejsce do samej blachy i tej klapki (otwór w tapicerce na graty typu trójk±t, apteczka ³adnie zamykany rêcznie) , zamontowaæ czujnik ruchu i niech próbuj±, otworzy i bêdzie dzyñ dzyñ.

Edit- zastosowano dodatkowo w miejsce czujnika krañcówkê, tak± jak sie stosuje np. do maski - dzyñ dzyñ podwójnie

Pomys³ mia³em przedni i spokojnie dzia³a :P

Chyba to o wiele lepsze rozwi±zanie, co z tego ¿e rezerwa bêdzie, jak siê kapn± to i tak Ci bêd± upuszczaæ otwieraj±c na chybi³ trafi³.
Wiele aut nie pokazuje ile jest w baku a i tak kradn± lub próbuj±.

We Fiestce do realizacji chyba tak proste by nie by³o :P

Fajna akcja kiedy¶ by³± pod moim domkiem nt. ogólnie kradzie¿y, kradli autko - golfa, nie mogli odpaliæ, mêczyli siê, otworzyli mache a tam nie by³o aku, w³a¶ciciel wyj±³ do ³adowania akurat :P i jak tak grzebali to zostali wreszcie sp³oszeni, choæ nawet ze 50 m przepchali auto i dali potem sobie luz :P