Forum FiestaKlubPolska -

Sport w FKP - Pasy szelkowe - jak zamontować ?

Żółwik Tuptuś - 3 Sie 2008, 11:50
Temat postu: Pasy szelkowe - jak zamontować ?
Witam .

Zakupiłem od Pieska pasy szelkowe . Jest to zestaw trzypunktowych shrotów z elektrycznym napinaczem . Moje pasy mają około 20 lat ( pochodzą z mk2 więc chyba już warto je wysłać na emeryturę) a shroty z napinaczem stanowią dość dobry kompromis w zakresie cena/właściwości użytkowe na co dzień/właściwości użytkowe w sporcie .

Mam parę pytań związanych z ich montażem i chętnie wysłucham Waszych sugestii .

Chcę je założyć tak aby bezwładnościowe odcinacze napięcia były na wysokości środkowych mocowań pasów ( czyli mniej więcej na środku auta ) dodatkowo chcę dać zwykłe wyłączniki odcinające prąd w chwili gdy jest to potrzebne ( na przykład odcinek specjalny ) . Bębny z napinaczami chcę dać albo do słupka C albo w miejscach mocowania pasów dla pasażerów tylnej kanapy pomiędzy siedziskiem a oparciem ( proszę o radę gdzie będzie to lepiej , bezpieczniej założyć)

Auto nie posiada klatki a fotele to sportowe głębokie siedzenia , jednak nie kubełki . Przy montażu pasów pogodziłem sie z rezygnacja z tylnej kanapy . Bębny z napinaczami zamierzam przykręcić na sztywno do nadwozia , tak samo jak i dolne mocowania pasów ( nei będe korzystał z elestycznych przedłużek .

Jako że auto jest częściowo i sukcesywnie przygotowywane do sportu ale nadal posiada cechy auta użytkowego ( sytuacja się zmieni gdy zawitają kubły i klatka ) a pasy mają służyć do tego do czego zostały stworzone a nie jedynie ładnie wyglądać proszę o rady i sugestie jak je założyć .

zefir - 3 Sie 2008, 14:34

w kwesti formalnej w zalaczniku J jest kilka sposobow czytales go??
Żółwik Tuptuś - 3 Sie 2008, 19:13

w kwestii formalnej czytałem . Chodzi mi bardziej o praktyczne porady wynikające z doświadczenia przy użytkowaniu . :łoś:
PUCIO - 3 Sie 2008, 19:49

Miałem ten sam problem
coprawda mam 5 punktowe paski ale mocowałem je do orginalnych
dziur pasażera z tyłu. :)

squadak - 5 Sie 2008, 13:55

ja swoje 3 punktowe przymocowalem do oryginalnych dziur mocujacych i z przodu i z tylu, z tylu do mocowan pod kanapa
Żółwik Tuptuś - 5 Sie 2008, 20:34

Hmm czyli mówicie żeby wyjebawszy tylnąkanapę dać je do otworów pomiędzy oparciem a siedziskiem . Chyba to będzie lepsze wyjście niżciągnięcie całości do słupka C . Dzięki za odpowiedzi .
Daras84 - 5 Sie 2008, 23:12

ja mam tak samo zamocowane w fabrycznych miejscac ha tył wąłsnie miedzy nanape a oparcie
mamuten - 7 Sie 2008, 20:07

Daras84 napisał/a:
ja mam tak samo zamocowane w fabrycznych miejscac ha tył wąłsnie miedzy nanape a oparcie

Daras przecież w twoim aucie niema nic wentrząc oprócz kubła i kiery

Daras84 - 7 Sie 2008, 23:21

mamuten napisał/a:
Daras84 napisał/a:

Daras przecież w twoim aucie niema nic wentrząc oprócz kubła i kiery

kanape i oparcie to tak wirtualnie sobie opisalem aby bylo wiadomo łoco biega ;)

djsthonka - 10 Sie 2008, 14:39

ja mam troche inaczej zamontowane pasy mianowicie 3 punktowy pas mam zamocowany do słupka tylnkiego tam gdzie był przykręcony pas tylniego pasarzera
Faza - 12 Sie 2008, 10:52

a ja mam zamontowane tu

tommirs - 7 Wrz 2008, 00:56

hehe..ale fotel pasażera to masz fajny :brawo: