Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Kolejne pytanie

Dariusz_wawa - 15 Cze 2008, 18:54
Temat postu: Kolejne pytanie
Chyba doszedłem co jest przyczyną słabego palenia na benzynie Przycina mi się taki zaworek w gaźniku znajdujący sie pod plastikową nakretką.Jak go poruszam to pali z pierwszego kopa jak się przytnie to tylko odpalenie z gazu. Mam pytanie jak to się fachowo nazywa czy to jest wtrysk
diodalodz - 15 Cze 2008, 20:30

zrób zdjęcie
Dariusz_wawa - 15 Cze 2008, 20:54

Zdjęcia aktualnie nie zrobię ale ten zaworek chyba steruje dopływem paliwa jak go wyjmę to pompka wali paliwo na około 30 40 cm do góry. Zaworek - iglica ten po wykręceniu wyglądajak wentyl(nawet się go wykręca końcówką do wentyli.

[ Dodano: Pon Cze 16, 2008 08:29 ]
Chodzi mi o ten plastik po prawej stronie (w czerwonym kwadracie) i po jego odkreceniu jest jakiś zaworek który mi sie przycina.

diodalodz - 16 Cze 2008, 13:33

ten zaworek jest do pomiaru ciśnienia w układzie wtryskowym i nie ma wpływu na jego prace . Wiec szukaj dalej .
JoeMix - 16 Cze 2008, 16:12

Skoro nie ma wpływu to po cholerę tam jest...
diodalodz - 16 Cze 2008, 17:25

do pomiaru ciśnienia jakie panuje w układzie . to złącze diagnostyczne z tym że nieco mechaniczne :)
JoeMix - 16 Cze 2008, 18:00

Może ma tam coś zapchane lub nieszczelne bo skoro tym porusza to odpala mu bezproblemowo,,,
diodalodz - 16 Cze 2008, 18:18

prędzej uszkodzoną kulkę w baku i cofa się paliwo .
Dariusz_wawa - 16 Cze 2008, 20:04

Wymieniłem:
- wtrysk,
- pompę paliwową,
- czujnik położenia przepustnicy
i nadal nie jest tak jak moim zdaniem być powinno.
Żeby przejść z LPG na PB muszę wkręcić silnik na bardzo wysokie obroty i to też nie zawsze się udaje (przełączyć a nie wkręcić). Czy w układzie paliwowym jest jakiś zawór który może blokować odpływ paliwa z przewodu do baku ? Jak sprawdzić wspomnianą wyżej kulkę ?
U ojca w skodzie nie ma żadnych problemów z LPG i wydaje mi się że na tej instalacji mogę się wzorować - w sensie przełączania itp.

JoeMix - 17 Cze 2008, 09:53

Jeśli jest dobrze założona instalacja to na wolnych przechodzi bez problemu w zasadzie...
Dariusz_wawa - 17 Cze 2008, 10:13

Jeszcze sprawdzę map sensor tylko czy to jest urządzenie które wykazuje w teście jako czujnik czegoś tam w kolektorze dolotowym? Sonda lambda na pewno jest git. Na początek spróbuję go odłączyć ale czy da się to pomierzyć miernikiem.Która część jest bardziej zawodna czy ta wkręcona w kolektor czy ta czarna skrzynka?
diodalodz - 17 Cze 2008, 22:09

kulka jest w pompie paliwa .
bidżej - 17 Cze 2008, 22:51

Dariusz_wawa napisał/a:
Jeszcze sprawdzę map sensor tylko czy to jest urządzenie które wykazuje w teście jako czujnik czegoś tam w kolektorze dolotowym?

MAP to czujnik podciśnienia w kolektorze dolotowym.

Dariusz_wawa - 18 Cze 2008, 12:47

Już durnieję z tą fieściną młodego. Czy jest tam może jeszcze jakiś filterek który się może przycinać przy układzie paliwowym. Znalazłem jeszcze zasyfiałą złączkę (czerwona) która z jednej strony idzie na gaźnik ( jest ona zlokalizowana po prawej stronie silnika i idzie od niej przewód pod filtrem powietrza