Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Prawa szyba zacina sie

bukolek - 4 Cze 2008, 18:20
Temat postu: Prawa szyba zacina sie
Witam. W swojej Fiescie Mk4 z 97 r. mam elektryczne szyby. Problem polega na tym, ze szyba od strony pasazera zacina sie, tzn. jak chce ja podniesc lub obnizyc to czasami dziala a czasami nie. Czasami tylko troche sie poruszy i stanie. Nie ma tu znaczenie czy uzywam przelacznika znajdujacego sie od strony kierowcy czy pasazera. Bylem z tym u "fachowca". Napsikal troche jakiegos smaru i powiedzial, ze bedzie ok (niby byl duzy opor i dlatego sie zacinaly szyby). Wyjechalem od niego z warsztatu i dalej jest ten sam problem. Dlatego wrocilem do niego z ta usterka. Tym razem stwierdzil, ze to wina przelacznika opuszczania szyb od strony kierowcy. Powiedzial mi zebym kupil taki i przyjechal to mi zamontuje. Co wy o tym sadzicie?? Moze miec racje?? Nie chce znowoz wtapiac kasy i wymieniac sprawne czesci. Pozdrawiam.
Marcin - 4 Cze 2008, 18:30

bardzo prawdopodobne, że silniczek ma już dosyć i nie radzi sobie z obciążeniem
bukolek - 4 Cze 2008, 20:58

No ja to sie tak na tym nie znam, ale tez mi sie tak wydaje jak patrze na ta szybe. W ogole to prawa szyba dziala mi wolniej i widac, ze cos co jest odpowiedzialne za jej podnoszenie, meczy sie. Rozumiem, ze przelacznik do szyb od strony kierowcy o ktorym mowil moj "fachowiec" nalezy raczej wykluczyc, tak?? W ogole kto poza ASO zajmuje sie takimi rzeczami (elektryczne szyby)??.
scooooter - 4 Cze 2008, 22:54

mam podobnie czasem w gorące dni :bezradny: ale nie wiem czy to nie wina alternatora bo mi troche przymało podaje.. kiedys rozebrałem cały mechanizm od el. szyb, wyczysciłem i walnąłem na nowo smar..bo oryginalny rozszedł sie na boki, stwardniał i nic nie smarował az piszczało nieraz.. moze tez byc wystrzepiona linka.. pozdro!
eCo^ - 5 Cze 2008, 00:41

proponuje przeczyścić guziki preparatem kontakt plus :fox:
master - 5 Cze 2008, 09:03

u mnie jest troche inny problem bo mechanizm działa dobrze ale szyba przy zamykaniu nie chce wejść w ramke i ciągnie ją na zewnątrz :9:
SpiderMAN - 6 Cze 2008, 17:40

master napisał/a:
u mnie jest troche inny problem bo mechanizm działa dobrze ale szyba przy zamykaniu nie chce wejść w ramke i ciągnie ją na zewnątrz :9:
To raczej nie jest problem elektryczny... :P :głowąwmur:
master - 10 Cze 2008, 11:38

ale sie podpiąłem bo temat podobny