|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika silnika - Paliła i już niechce
wojtas_sg - 18 Maj 2008, 13:30 Temat postu: Paliła i już niechce Witam wszystkich , jestem nowym członkiem tego forum. Kupiłem tydzień temu Fieste ;D 88 rok. Auto stało prawie rok u znajomego w garażu, i gdy przyszłem zobaczyć je zapaliło po 2 zakrenceniu. Dziś jeżdziłem paliła jechała bez problemu!! Gdy po krótkim postoju chciałem zapalić już sie nie dało nawet nachol. Jaq mnie ściongnoł koleś pod dom z katalizatora sie dymiło!! Co może być powodem tego że ona niechce zapalić ?? JaQ może mi ktoś coś pomóc prosze pisać . Zgóry dzięki ;D
diodalodz - 18 Maj 2008, 14:08
Zacznij od tego żeby wykołować zapasową świece i odłączyć przewód idący z cewki do aparatu . W miejsce przyłączenia aparatu wpiąć świece położyć np na zamku od klapy albo lewym kielichu ewentualnie na ramionku wycieraczki i patrzeć czy podczas kręcenia silnikiem pojawia się iskra . Jeśli się pojawia przejdziemy do lekcji nr 2.
kostek88wjcz - 18 Maj 2008, 14:52
hehe prof. Dioda stoi zawsze na strazy
diodalodz - 18 Maj 2008, 17:46
a co każde mk1 i mk2 na chodzie to skarb
DziDzia - 18 Maj 2008, 22:46
hehe... Coś mnie się zdaje, że też to przechodziłem ... Lekcje się znaczy
pozdro
diodalodz - 19 Maj 2008, 01:07
przechodziłeś podobny , on nie ma rezystorów balastowych bo ma moduł .
wojtas_sg - 19 Maj 2008, 23:22
Panie Dioda zrobiłem taq jaq pan mówił i niema iskry na świecy !! tam jest moduł z tego co słyszałem ?! można jakoś go naprawić czy nowy ?
diodalodz - 20 Maj 2008, 01:11
nowy. ale najpierw sprawdź czy na cewce masz +12V i czy +12Vdochodzi do modułu . pomiary rób względem masy auta. moduł kosztuje ok 70 zł . możesz go odkręcić i nim delikatnie uderzyć i zamontować spowrotem . czasami pomaga na chwile.
wojtas_sg - 20 Maj 2008, 23:26
z cewki idzie prąd do modułu ale iskry niema dalej :( postaram sie wyszarpać ze złomu może moduł padnięty jest ?!
diodalodz - 21 Maj 2008, 02:17
wepnij pod bieguny cewki żarówkę 3 wat np z podświetlania deski i zobacz czy bedzie migać czy bedzie się palić na stałe .
wojtas_sg - 21 Maj 2008, 12:06
założyłem 2 i to samo ;(
[ Dodano: Czw Maj 22, 2008 00:04 ]
dobra dzięki za pomoc ;D PRoblem rozwiązany ;D choć czeka mnie jeszcze troche pracy zanim znów wyjedzie. Dzięki
|
|