Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - MK4 korek paliwa zbyt szczelny??

Krzysiekkk - 24 Mar 2008, 22:24
Temat postu: MK4 korek paliwa zbyt szczelny??
Przy każdym tankowaniu przy otwarciu baku słyszę świst zasysanego do baku powietrza, czy w korku nie powinno być jakiejś małej dziurki do wyrównania ciśnienia, moze sie u mnie zatkała?? Też tak macie ??
Parzych - 24 Mar 2008, 22:52

U mnie w MK6 jest tak samo...
DziDzia - 24 Mar 2008, 23:25

zasysane powietrze czy wydostające się opary :?:Wydaje mi się, że dobrze jest jak korek jest szczelny...

pozdro :!:

Krzysiekkk - 24 Mar 2008, 23:28

pisałem wyraźnie powietrza do baku, niby dobrze jak jest szczelny ale jak w baku jest podcisnienie to autko jest mniej żwawe, mam takie subiektywne odczucie ze po otwarciu korka i zliwkidowaniu podciśnienia w baku autko zyskalo jakby nowego ducha :-P
DziDzia - 24 Mar 2008, 23:30

Wiem, że napisałeś.. upewniałem się.. A jak tak jeździ lepiej to jeździj z odkręconym...

pozdro :!:

Krzysiekkk - 24 Mar 2008, 23:36

Jak zostawię odkręcony to rano będę miał suchy bak, w takiej dziwnej okolicy mieszkam...

Ale w innych autkach w korku jest taka tyci tyci dziurka ok 1mm lub mniejsza, paliwo tamtędy nie wyparuje przecież a ciśnienie będzie wyrównane, może dorobić malutką dziureczkę w korku ??

Lokmen - 25 Mar 2008, 06:02
Temat postu: Re: MK4 korek paliwa zbyt szczelny??
Krzysiekkk napisał/a:
Przy każdym tankowaniu przy otwarciu baku słyszę świst zasysanego do baku powietrza, czy w korku nie powinno być jakiejś małej dziurki do wyrównania ciśnienia, moze sie u mnie zatkała?? Też tak macie ??
Masz prawdopodobnie niesprawny zawór przewietrzania zbiornika (nie otiewra sie co jakiś czas i opary paliwa nie idą w pochłaniacz oparow paliwa) dlatego powstaje ci podciśnienie w baku - ale generalnie jakieś podciśnienie powinno być bo to świadczy ze układ paliwowy jest sprawny i szczelny, kłopotem może być tylko jesli ono jest za duże i nie da sie wyciągnąc korka. W każdym razie ja bym podjechałna djagnostykę błedow lub sam sobie bym sprawdził - jeśli nic nie pokaże to problemu nie ma.
daniel - 25 Mar 2008, 08:45

u mnie we fieście też tak było ale tylko jak już było mało paliwa
mirko - 28 Mar 2008, 13:15

Ja mam trochę inny problem z korkiem, mianowicie przy otwieraniu muszę się trochę z nim pomęczyć.

Przekręcam kluczyk i nie schodzi lekko. Trzeba kręcić korkiem który stawia spory opór, ciągnę do siebie, ale nie zawsze puszcza i tak schodzi z tym... ;-(

Jakieś rady jak to otwierać :fox:

Marcin - 28 Mar 2008, 14:10

może na początek przesmaruj korek, bo często jest tak że się ciężko odkręca.