Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - burczenie, bzyczenie po wlaczeniu zapłonu

malunia - 22 Mar 2008, 18:53
Temat postu: burczenie, bzyczenie po wlaczeniu zapłonu
Witam drodzy forumowicze!
Mam takie zapytanie, rzecz dotyczy fiesty 1.3 endura 1996 r. Po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu kluczyka na pozycje, gdy kontrolki się świecą, jest słychać takie burczenie, brzęczenie, które trwa kilka sekund, potem cichnie. Zastanawia mnie to, gdyż po zakupie [3lata temu]cos podobnego też było, potem jakoś przestało i po tak długiej przerwie takie dźwięki znów się pojawiły. Powiem tylko, że tak się zadziało po wyregulowaniu zaworów i wymianie czujnika tempreatury [odpowiedzialnego za ssanie, który jest na kolektorze].
Proszę mi powiedzieć, w którym miejscu znajduje sie pompa paliwa?
z góry dziękuję za wszelkie sugestie

woras - 22 Mar 2008, 19:39

to pewnie pompa paliwa sie odzwywa znajduje sie pod tylnym siedzeniem
malunia - 22 Mar 2008, 20:37

tez tak myślałam, że może coś pompa paliwa się odzywa, ale skoro jest z tyłu, to chyba nie mogę słyszeć jej z przodu. Dokładniej to burczenie, bzyczenie jest zlokalizowane po stronie pasażera nad półką lub inaczej gdy otworzę maskę to gdzieś mi się to lokalizuje w okolicach zbiornika na płyn od spryskiwaczy , zbiornika na płyn od chłodnicy.... nie wiem jak to dokładniej opisać.
Arkadius - 22 Mar 2008, 20:52

było o tym niedawno, coś tam związane z obiegiem powietrza... jakaś klapka się przesuwa
AreK DropS - 24 Mar 2008, 19:35

Witam! Ten odgłos pojawia sie gdy pompka piliwowa dostanie prąd. Słychać to z tyłu i z przodu. Z tył ponieważ bierze paliwo z baku a z przodu jest pompka. Pozdrawiam
Lokmen - 24 Mar 2008, 19:56

AreK DropS napisał/a:
Z tył ponieważ bierze paliwo z baku a z przodu jest pompka.
szpecu pokaż mi u siebie tą "pąpkę" paliwa z przodu bo starsznie jestem ciekaw jak ona wygląda
Lokmen - 24 Mar 2008, 20:07

szynszyl napisał/a:
pompke mechaniczna
i brzęczą mu ząbki przy właczeniu zapłonu :?: :D