|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - Fiesta i wysokie obroty biegu jałowego...
ukaszek2nd - 2 Mar 2008, 17:31 Temat postu: Fiesta i wysokie obroty biegu jałowego... Tak, tak... wiem ze ten temat byl juz sporo razy poruszany na tym forum ale ostatecznej odpowiedzi na moj problem z nich niestety nie otrzymalem wiec do dziela...
Problem dotyczy zawieszania sie obrotow na biegu jalowym niezaleznie od temperatury silnika... Obroty spadaja na optymalne dopiero po zatrzymaniu po ok 5 sekundach... Zauwazylem tez ze na biegu auto samo ciagnie do przodu... wiec o hamowaniu silnikiem nie ma mowy... Elektromechanik stwierdzil ze to silniczek krokowy sie zawiesza ze starosci, ze zebatki czy cos tam se zacinaja... ale przeciez objawy uszkodzonego silniczka to falowanie obrotow a ja nie mam nigdy za niskich czy problemu z gasnieciem silnika... Moze gdzies na przewodach/uszczelkach dostaje lewe powietrze...? Zauwazylem tez (ale nie wiem czy to ma cos wspolnego z tymi wysokimi obrotami ze na luzie jak sie podniesie przednia os i wlaczy silnik to kola sie kreca a jak docisne sprzeglo do dechy to staja - moze to sprzeglo nie do konca wysprzegla???)
Prosze o pomoc.
Hyuga - 2 Mar 2008, 17:58
Miałem ten sam problem. S± dwie rzeczy, które mog± to powodować. Pierwsza to silniczek krokowy lub czujnik przepustnicy (w moim przypadku to było przyczyn±). Wymiana obu tych rzeczy jest bardzo łatwa. Wystarczy, że pogadasz z ludĽmi z forum. Tak czy inaczej proponowałbym kupić używki, bo nowe być nie musz±...
ukaszek2nd - 2 Mar 2008, 18:09
No i tak na nowe mnie nie za bardzo stac... Zreszta jesli auto kosztowalo 800 zl to nie wydam ponad 400 zl na silniczek krokowy :-/ wiadomo - sprawdzone uzywki... a czy jest mozliwe ze np po podlaczeniu komputerka program nie wykaze ze to wina niesprawnego czujnika polozenie przepustnicy??? Bo elektromechanik jak pisalem stwierdzil ze to silniczek krokowy - ok wymienie go ale jesli to tez wina tego czujnika???
A co do tego krecenia sie kol na luzie???
madek - 2 Mar 2008, 18:18
ukaszek2nd napisał/a: | A co do tego krecenia sie kol na luzie??? |
a co w tym dziwnego? to za sprawa mechanizmu roznicowego, a bezposrednio oleju.
ukaszek2nd napisał/a: | Zauwazylem tez ze na biegu auto samo ciagnie do przodu... |
no prosze cie
...odnosnie obrotow zanim cokolwiek wymienisz (w sensie kupisz) to postaraj sie o podmianke na sprawna czesc zarowno krokowca jak i cpp, zeby sie przekonac co jest przyczyna. ew. zmajstruj czytnik kodow i bledy na pewno wyskocza (opis na forum, dział elektryka)
ukaszek2nd - 2 Mar 2008, 18:35
Co do czytnika kodow to podobno elektryk to juz zrobil i mu wlasnie wyszedl krokowiec... wiec tylko pytalem czy moze byc jeszcze cos innego niz krokowiec co nie wyszlo na komputerze... a co do oleju to ok - tak tylko pytalem Sie nie znam na mechanice za bardzo
[ Dodano: Nie Mar 02, 2008 18:38 ]
madek napisał/a: | ukaszek2nd napisał/a:
Zauwazylem tez ze na biegu auto samo ciagnie do przodu...
no prosze cie |
Tzn...??? No normalne to nie jest...
Hyuga - 2 Mar 2008, 21:46
To jest bardzo proste. Poszukaj kogo¶, kto ma w pobliżu Ciebie fiestkę. Umówcie się na godzinkę i przemieńcie najpierw silniczek, a potem czujnik. Ja osobi¶cie zacz±łbym od tego drugiego
|
|