|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - Przełacznik zespolony i brak świateł
maciekbu777 - 22 Lut 2008, 16:09 Temat postu: Przełacznik zespolony i brak świateł otoz moj problem polega na tym ze pewnego razu jade sobie na długich swiatłach i swiatełka te juz niestety nie chciały sie zmienic na krotkie tylko cały czas swieciły długie gdy zajechalem do domu i kilka razy poprzełaczałem swiatła to nawet długie przestały swiecic i pozostały tylko postojówki długie tylko działały jak gałkę przyciągnołem ja do siebie mialem juz 2 raz taki przypadek i psuje sie jak zawsze przelacznik zespolony moje pytanie brzmi od czego tak moze sie dziac prosze o odp
diodalodz - 22 Lut 2008, 18:03
możliwości są dwie . albo ktoś wsadził za mocne żarówki albo to przypadek
maciekbu777 - 22 Lut 2008, 18:08
tzn podejrzewałem to poniewaz wsadziłem polksenonowe zarowki 100/90 i potem zmieniłem je na normalne 60/55 lecz jedna mi sie przepaliła i wsadziłem znowu 100/90 i ponownie mi wysadziło wie ktos moze czy da sie naprawic taki przełacznik??
diodalodz - 22 Lut 2008, 19:47
zazwyczaj nie , bo topi się kawałek plastikowej przesuwki . Trzeba rozebrac i zlokalizować uszkodzenie .
andrzej - 25 Lut 2008, 14:59
Uszkodzenie przełącznika zespolonego nie ma nic wspólnego z mocą żarówek.
Światła pozycyjne zasilane są bezpośrednio przez wył. zespolony i ich moc pozostaje bez zmian,natomiast światła mijania i drogowe zasilane są przez przekażniki.Przełącznik zespolony obciążony jest w tym przypadku minimalnym prądem rzędu kilku miliamper,mniejszym niż stanowi obciążenie świateł poycyjnych.
Przełącznik w pozycji św. mijania i drogowych szybciej ulegnie uszkodzeniu mechanicznemu niz elektrycznie.Jeżeli palą sie wył. zespolone to sprawdz czy instalacja w obrębie przekażników nie uległa uszkodzeniu , lub same przekażniki .Zwarcie dodatniego przewodu sterowania przekażników z przewodami wychodzącymi na bezpieczniki św. mijania i drogowych będzie powodowało bardzo duże obciążenie przełącznika zespolonego ispowoduje jego przegrzanie oraz wytopienie z powodu przepływu dużego prądu.Sterowanie świateł przez przekażniki zrobione jest w celu zminimalizowania obciążenia na przełączniku zespolonym.Zwiększajac moc żarówek należy sprawdzić jakie obciążenie prądowe są wstanie wytrzymać styki przekażników anie przełącznik zespolony.
Pozdrawiam.
szynszyl - 28 Lut 2008, 18:39
andrzej, nie widze nic więcej do dadania
|
|