Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - Co to jest "DIMMER"

yarbin - 15 Gru 2007, 21:22
Temat postu: Co to jest "DIMMER"
Witam, w wiązce do kostki ISO mojego radia jest różowy kabel oznaczony jako "DIMMEr" co w instrukcji przetłumaczono na "ściemniacz". Może mi ktoś powiedzieć co to jest? Pewnie niektórym (lub większości) z was to pytanie wyda się śmieszne, ale ja jestem zupełnie niewtajemniczony w car audio. z góry dzięki za odpowiedź!
zoharek - 15 Gru 2007, 21:50

Strzelam, że może mieć to związek ze zmianą oświetlenia radia po włączeniu świateł mijania, w ostatnim radiu które miałem po włączeniu świateł podświetlenie przechodziło w 2 tryb (konfigurowalny), żeby np. nocą nie raził w oczy, obecnie raczej bezużyteczne skoro ciągle się jeździ na światłach, chyba że ktoś ma sklerozę to można tryb przed włączeniem świateł zrobić jakiś kiepsko czytelny i wtedy jak zerkniesz na radio widzisz czy masz światła :P
lehu8 - 15 Gru 2007, 23:13

Dokładnie tak Rafał :yes:
yarbin - 16 Gru 2007, 08:49

No wielkie dzięki za wyjaśnienie kwestii, bo zwłaszcza polska nazwa mnie zaintrygowała :)
lehu8 - 16 Gru 2007, 12:45

To jest fajne, tylko teraz jak się jeździ w dzień na światłach to nic na wyświetlaczu nie widać w lecie ;-| chyba to u siebie odłączę. Ale znowu wieczorem by sie przydało, może jakiś układzik na foto diodzie by zrobić żeby załączał tylko po zmroku :)