| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  LPG - Problem z jazdą na benzynie: dławi się, gaśnie.

krzysio_20 - 25 Lis 2007,  17:21
 Temat postu: Problem z jazdą na benzynie: dławi się, gaśnie.
 Witam... Mam od dosyć dawna taki problem: Samochód mam zagazowany... i tak jeżdże. Ale od jakiegoś czasu samochód nie chce jeździć na benzynie. Ale tylko jeździć bo jak stoje pod domem i odpale na benzynie do chodzi. Trzyma wtedy równe obroty i jak daje gazu to ładnie obroty się zwiększają ale jak tylko zaczynam jechać to samochód się dławi, krztusi i praktycznie zawsze gaśnie... Nie wiem co z tym zrobić. Wymieniłem już pompke paliwa ale nic to nie dało. Nie wiem już jak z tym walczyć... Może to być wina wtrysku? Ma ktoś na to jakąś sensowną teorię?
 pawloplus - 25 Lis 2007,  23:44

lepiej przeniesc ten dział do mechaniki bo bardziej ta pasuje
 szynszyl - 26 Lis 2007,  16:33

w baku mało PB.. ciągnie syf... zatyka filtr paliwa.. zabija ten jeden jedyny biedny wtrysk, bo nie gasi sie na PB i zapieka go.. środki typu STP troche to poprawiaja, ale filtr sie wymienia
 diodalodz - 28 Lis 2007,  00:48

myślę że albo zatarł się wtryskiwacz albo jest coś z regulatorem ciśnienia paliwa . Dolej 50 ml mixolu do paliwa i pomęcz auto na benzynie to może wszystko do formy wróci . Warto też zobaczyć czy przez filtr przelewa sie swobodnie paliwo . Wystarczy zdjąc wąż z wtrysku wsadzić do butelki i puknąć kluczykiem na zapłon . Powinno dość intensywnie lać sie paliwo .
 krzysio_20 - 10 Gru 2007,  09:04

No więc wymieniłem filtr paliwa i jest dobrze... prawie.
 Ruszyć i jechać to jedzie ale jak sie mocno gaz wciśnie to się dusi... trzeba puścić gaz, wcisnąć z powrotem i jedzie dalej;) co to może być?
 Kafar - 11 Gru 2007,  07:03

Ja miałem podobnie. Zatankowałem za 100zł :yyy:  i wyjeździłem to. Teraz hula aż miło. Dodam że odpalam i gasze go na benzynce.
 Tyczol - 11 Gru 2007,  11:42

ja tak mialem przy zimnym silniku, ale to byla wina kabli zaplonowych i popekanych swiec
   krzysio_20 - 12 Gru 2007,  22:19

No to ja odpalam na benzynie chociaż samochód nie bardzo jest z tego zadowolony bo lekko łapie ale zaraz gaśnie i żeby zaskoczył to muszę go przegazować. Może ciężko mu się przestawić na inne paliwo
  . Czemu trzeba gasić na benzynie a nie na gazie? A świece mam nowe... Kafar - 12 Gru 2007,  23:13

| krzysio_20 napisał/a: |  	  | No to ja odpalam na benzynie chociaż samochód nie bardzo jest z tego zadowolony bo lekko łapie ale zaraz gaśnie i żeby zaskoczył to muszę go przegazować. Może ciężko mu się przestawić na inne paliwo  . Czemu trzeba gasić na benzynie a nie na gazie? A świece mam nowe... | 

Z tego co się orientuję jeżeli masz wtrysk nie musisz gasić na benzynie...
 szynszyl - 13 Gru 2007,  07:26

z tego co ja sie orientuję to wtrysk nie pracuje przy jeździe na LPG. zgasisz samochód i ten zapieczony wtrysk stygnie. chcesz włączyć i najpierw go musisz rozruszać. potem siuedziwią niektórzy że auto na PB nie odpala. 	  | Kafar napisał/a: |  	  | Z tego co się orientuję jeżeli masz wtrysk nie musisz gasić na benzynie... | 
 p.s. nie jest to super fachowy opis ale wypróbowałem na sobie. wiem kiedy auto świrowało, jak skąpiłem na te pare kropel PB
 krzysio_20 - 13 Gru 2007,  20:43

Nawet nie chodzi o to żebym skąpił PB bo poprostu nie pomyślałem że tak jest. Musze zalać benzyny i zobaczyć czy zacznie działać normalnie. Bo zapala normalnie, tylko przy szybkim wchodzeniu na wysokie obroty sie dławi...
 szynszyl - 15 Gru 2007,  11:38

niestety zalanie raz na jaaakiś czas PB i przejażdżka do sklepu nie rozwiązuje sprawy. jeśli chcesz raz na jaaaakiś czas przejechać sie na PB to kup pan dodatek do paliwa http://www.ceramizer.pl/s.../products_id/40 lub w sklepie, cpn-ie jakiś STP
 stahoojedyn - 15 Gru 2007,  15:21

zalalem 10L 98, wlalem 200ml dodatku do paliwa i na jakis czas pomoglo, przerjechalem na tym jakies 100km
 pancerfaust - 22 Kwi 2008,  22:02

Mam dokładnie te same problemy z jazdą na benzynie.Niby chodzi ale tak sobie,szczególnie jak dodam gazu to się dławi.Kupiłem Fiestę z gazem ale poprzedni właściciel ponad rok czasu jezdził tylko na gazie bo wysiadła pompka paliwa.Teraz przełożyłem z innej takiej samej a przy okazji miałem okazję ujrzeć bak od wnętrza.Po prostu tragedia!!Dno baku skorodowane,całkowicie opanowane przez rdzę.W resztkach paliwa jakie tam było pływała rdza w postaci płynnej.Pompka zaklejona(i przez to wysiadła)i aż ruda od nalotu.W pojezdzie nie było filtra paliwa a więc pomimo wymiany baku to rude dziadostwo musi być w przewodach albo na wtrysku.Na gazie silnik pracuje idealnie.
 stahoojedyn - 23 Kwi 2008,  19:03

no to przepchaj sobie przewody paliwowe, filterek zaloz i benzynke trzymaj ponad czerwonego
 pancerfaust - 23 Kwi 2008,  20:42

Dziś rozkręciłem gaznik i to co zobaczyłem wywołało szok.Mnóstwo syfu dosłownie wszędzie.Nic dziwnego,że się silnik dławił przy dodawaniu gazu.Ludzie zakładajcie filtry paliwa!!
 stir - 2 Cze 2008,  10:43

ja miałem taką sytuacje w kadecie. przyczyna była dziwna. poprzedni wlasciciel miał bezyne w baku tylko poto by sie pompka nie zatarła. modem zawsze wlączał od razu gaz. kturegoś dnia postanowiłem dowiedzieć sie co mu dolega z tą benzyną bo nie chciał wogule na niej jeździć. doszło do tego ze musiałem sprawdzić to paliwo i okazało sie ze była to TERPENTYNA czyli efekt uboczny odparowywania paliwa czy tez ustałe paliwo. jedyne mozliwości to były: albo spuścić paliwo albo zalać do pełna i sukcesywnie wyjeżdzać

pozdro

|  |