|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - wskaźnik paliwa - tuning - opadająca wskazówka
Kam'ol - 28 Wrz 2007, 21:23 Temat postu: wskaźnik paliwa - tuning - opadająca wskazówka witam serdecznie,
mam pytanie i mimo moich usilnych staran nie moglem znalezc odpowiedzi w archiwum. chodzi mi o nastepująca rzecz, chcialbym aby wskazówka stanu paliwa po wyłączeniu stacyjki schodziła plynnie do 0 a nie stala na obecnym stanie bo to kusi podpijaczy benzyny, mam 1,3i 94 z licznikiem z literkami Efi
pewnie trzeba cos gdziez podlaczyc pod przekaznik, ech czemu ja nie jestem elektronikiem :]
sentex - 4 Lis 2007, 10:55
tak w somie tez bym sie chcial tego dowiedziec
Bart_Skrzyszow - 4 Lis 2007, 16:05
Tak zrobiła fabryka i tak zostawcie
Zaczniecie kombinować to zaraz będzie płacz że niedokładny już wskaźnik zrobił sie jeszcze bardziej niedokładny
Zdrówko
Kam'ol - 4 Lis 2007, 17:17
to co zrobila fabryka jest zle?
dday - 4 Lis 2007, 21:46
Kam'ol napisał/a: | to co zrobila fabryka jest zle? |
najwidoczniej
Rafal1504 - 9 Lis 2007, 11:44
Moża zrobić to np. tak
przed wyłączeniem zapłonu podać napięcie (przez jakiś przełącznik) na pin od wskaźnik ok. 7V rezerwa przy mk4 i wskazówka zejdzie na rezerwe po czym wyłączyć zapłon a wskazówka pozostanie w ostatnim położeniu można wówczas odłączyć dodatkowe napiecie. Po włączeniu zapłonu wróci na swoje miejsce.
Nie wiem czy takie manipulacje są praktyczne no ale jak ktoś chce.
Pozdrawiam
Kam'ol - 9 Lis 2007, 18:04
a nie prościej dac przekaznik pod stacyjkę?, stacyjka sie uruchamia, przekaznik łączy i wskazowka idzie do góry, stacyjka aut, wskazowka spada? wygląda prosciej
Rafal1504 - 9 Lis 2007, 19:50
Problem w tym, że wskazówka idzie wgórę gdy spada napięcie np. 3V pełny bak 5V pół baku 7V rezerwa, w ten sposób przekaźnik nie bardzo sie sprawdzi, chodzi oto aby na krótko przed wyłączeniem zapłonu podać 7V, później musi być podawane narmalne napiecie z pływaka
Kam'ol - 9 Lis 2007, 19:51
no zesz w morde, inzynierowie z forda za dyche nie ma to jak transmitowac sygnał analogowy na napięcie :]
jackrzec - 10 Lis 2007, 07:49
Kam'ol napisał/a: | no zesz w morde, inzynierowie z forda za dyche nie ma to jak transmitowac sygnał analogowy na napięcie :] | To nie tylko FOrd - dużo aut tak ma
|
|