Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Dziwne pływanie auta..

SirCortez - 11 Wrz 2007, 23:00
Temat postu: Dziwne pływanie auta..
Witam wszystkich.. Panowie, mam problem...

w zeszla niedziele pojechalem umyc autko i pomyslalem na miejscu ze sprawdze powietrze w kolach, gdyz mialem wrazenie ze jest go malo..sprawdzilem i byl 1bar.. dalem na tyl i przod po 2,2-2,3... kierownica chodzila lekko, ale jadac autem czulem jak mnie lekko rzuca na boki - powiedzmy ze delikatnie plywalem i musialem lekko kontrowac.. nie jest to grozne ale wkr-- mnie bardzo. Powietrze zostalo zmniejszone do 1.8-1.9 ale dzieje sie tak dalej :| co jest grane ?

jackrzec - 12 Wrz 2007, 08:38

Sprawdź zbieżność kół
Lokmen - 12 Wrz 2007, 10:14

i luzy w zawieszeniu - a szczegolnie z przodu
MARIUSZ.B - 12 Wrz 2007, 12:19

Stan opon też ma duże znaczenie.
Lokmen - 12 Wrz 2007, 12:44

MARIUSZ.B napisał/a:
Stan opon też ma duże znaczenie.
w tym konkretnym przypadku akurat najmniejsze
MARIUSZ.B - 12 Wrz 2007, 19:14

Kiedyś miałem podobny problem, auto pływało i było niestabilne podczas większych prędkości. Powodów takiego zachowania doszukiwałem się w zawieszeniu maglownicy i krzyżaku. W międzyczasie zmieniłem opony (jedna uległa uszkodzeniu na dziurze) Po zmianie opon wszystkie problemy znikły. Dlatego też sugeruję sprawdzenie stanu opon.

A co kolega zrobi to już jego sprawa :)

SirCortez - 12 Wrz 2007, 20:58

opony maja niecaly rok.. sa jak nowe, gdyz wielu km nie robie..

Ale bylem dzisiaj na przegladzie, gdyz do wczoraj mialem termin wbity ;) koles pokazal mi (sorry za moje proste slownictwo, ale z czesci samochodowych jestem slaby) gumy przy wahaczach i mowil ze powinny chodzisz sztywno, a przy prawym kole z przodu bylo jak on to powiedzial "i lubię chleb ze smalcem"... tak wiec wiem napewno, ze musze wymienic te gumy z przodu prawego i lewego kola... nie chcialem mu mowic o tym plywaniu, ale czy to moze byc powodem tego plywania ?

madek - 12 Wrz 2007, 21:08

Jak najbardziej. W wahaczu sa 2 tuleje (mniejsza i wieksza) i 1 sworzeń po kazdej stronie.