Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Bzyczek włączonych świateł

woytek13 - 19 Sie 2007, 13:21
Temat postu: Bzyczek włączonych świateł
Zamontowałem ostatnio automatyczny włącznik świateł w fiestce i teraz mam problem bo gdy otwieram jakiekolwiek drzwi przy włączonym aucie to bzyczy jak****. Jest to troche mało przmyślane urządzenie w porównianu z tym co mam w Fabii. Tam bzyczy dopiero gdy światła są włączone i otwarte drzwi PLUS jeszcze kluczyk wyjęty ze stacyjki. Gdy kluczyk jest na swoim miejscu to nie mamy sygnalizacji. :ok:

W Fordzie wystarczy łączyć światła i zawsze przy otwartych drzeaich wyje jak alarm, gdy wypuszczam kogoś na ulicy to wyje. banghead banghead

Czy jest możliwość wyłączenia tego czegoś?? :?: :?:

kazi - 19 Sie 2007, 21:16

mozna zrobić podobnie jak w fabi, schemat prosty tzn po przekreceniu kluczyka pojawia sie napiecie +12 V - łaczysz je do cewki przekaznika i wtedy on rozłacza obwód piszczka i ci nie piszczy gdy masz kluczyk w stacyjce. Gdy wyjmiesz kluczyk to sie przekaznik załączy tzn napiecia na nim nie bedzie ale styki wróca i sie zewrą i bedzie piszczeć. Można to tez zrobić na tranzystorach.
Rafal1504 - 22 Sie 2007, 17:14

Dziwne u mnie piszczy tylko w przypadku otwarcia drzwi kierowcy, pozostałe zapalają tylko kontrolkę otwartych drzwi i lampkę w podsuficce.
Pozdrawiam

woytek13 - 22 Sie 2007, 19:47

Właśnie o to chodzi, że zaczęły wyć wszystkie po montażu tego włącznika. Wszystko podłączone jest OK więć chyba go jakoś wywale.
Rafal1504 - 23 Sie 2007, 08:27

Podrzuce schemat "Buzzer" odpowiada za to piszczenie:

Wystarczy może wsadzić dodatkową diodę, która blokowałaby sygnał od pozostałych drzwi do buzzera, nie znam układu, który zamontowałeś ale z całą pewnością on jest za to odpowiedzielny. Pozdrawiam

woytek13 - 23 Sie 2007, 09:01

Dzieki za schemat, powalczę z tym buzzerem w najbliższym czasie.