|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning stylistyczny - Jaka nakłądka na rurę wydechową?
andr_w - 18 Lip 2007, 16:53 Temat postu: Jaka nakłądka na rurę wydechową? Witam!
No właśnie nadszedł czas, aby coś zrobić z moim wydechem Co proponujecie ... jaką nakładkę... do zderzaka standardowego lub do zderzaka od xr2i?? Bo tu sie waham czy teraz wymienić zderzak na xr2i czy go zostawić ale chce teraz wymienić końcówkę na rurę bo nie wiem czy starczy mi pieniędzy na kupno zderzaka tylnego...
Pozdrawiam
jackrzec - 18 Lip 2007, 18:26
Daj spokój z końcówkami - lepiej uzbieraj na inny tłumik końcowy. Przy 1,1 i tak z dźwiękiem nie poszalejesz..
LOY - 18 Lip 2007, 18:39
a ja go popieram ...jezeli masz ..dobrej firmy dedykowany tłumik seryjny przy tej pojemnosci najprawdopodobnie zapewnia ci najlepsze osiagi jakie mozesz mieć z tłumika ...powaznie . jesli zechcesz ja zrobic na XR...to w ramach otworu zderzaka proponuje raczej skromnie ...prawie fabryka i nawiązanie do kształtu to koncówka w kwadracie ( czy lekko prostokacie ) z zaoblonymi kątami. Złoty srodek to okragła koncówka o fi 85mm...setka wyglada smiesznie i uderza o boki otworu . Koncówka dospawana bezposrednio do puszki (szczelnie ) i skrócenia wychodzacej z puszki orginalnej koncówki moze prowadzić do wywołania ciekawych efektów akustycznych .
Mati_99 - 20 Lip 2007, 10:58
Ja bym wolal zainwestowac nie w końcuwke lecz w cały tłumik
Końcówki nie zawsze daja spodziewany efekt.
pozdrawiam
LOY - 20 Lip 2007, 20:40
Mati_99 napisał/a: |
Końcówki nie zawsze daja spodziewany efekt.
|
a jesli spodziewany efekt to ładne świecenie spod zderzaka
bo chyba nie wierzysz ze basowe dudnienie -dobre do straszenia przechodniów i nazwa "sport" na opakowaniu tłumika dają cokolwiek więcej oprócz polepszenia samopoczucia ołnera i dyskomfortu słuchowego .
Mati_99 - 21 Lip 2007, 09:22
Czy inny tłumik musi odrazu buczec nie wiadomo jak głośno ??
SpiderMAN - 22 Sie 2007, 13:40
Ja kupiłem taką końcówkę Ultera
Jeszcze nie założona, więc co do dźwięku się nie mogę wypowiedzieć.
zoharek - 22 Sie 2007, 13:53
A ja mam seryjną końcówkę z Pumy, z seryjnym wydechem (Bosal), mruczy ślicznie a jak się chce to jest cicho
SpiderMAN - 22 Sie 2007, 14:12
U mnie też tłumik seryjny...
Zobaczymy, sam tłumik sobie narazie fajno mruczy... z końcówka będzie myślę deczko przyjemniej...
Muszę kupić tylko rurę fi 60mm, żeby końcóweczkę ładnie przerobić (odetnę tę czarną rurę co jest i zamiast niej dospawam rurkę o tej samej średnicy co końcówka, wyszlifuję spaw wygładzę) i dospawam całość do tłumika.
Mam nadzieję, że znajdę stalową rurę fi 60mm...
zefir - 22 Sie 2007, 14:18
moja kibel rura tez ladnie brzmi
Kolin - 22 Sie 2007, 15:02
zefir napisał/a: | moja kibel rura tez ladnie brzmi |
kibel rura
lehu8 - 22 Sie 2007, 21:59
SpiderMAN napisał/a: | Ja kupiłem taką końcówkę Ultera
Obrazek
Jeszcze nie założona, więc co do dźwięku się nie mogę wypowiedzieć. |
Tak, ten ulter jest bardzo fajny i przynajmniej nie wyje.
Też chcę takiego założyc 8)
Majki - 23 Sie 2007, 09:44
zefir napisał/a: | moja kibel rura tez ladnie brzmi |
A co powiesz na moją
SpiderMAN - 23 Sie 2007, 09:45
A co można powiedzieć... Nic nie słychać
zefir - 23 Sie 2007, 10:06
http://s165.photobucket.c...nt=MOV00007.flv
hehe moje wolne obroty:D
[ Dodano: Czw Sie 23, 2007 10:07 ]
po zatym Twoj wydech mozna by schowac do mojego:D
ja stary jak parkuje to musze wkladac kratke zeby dzieci nie wchodzily
SpiderMAN - 23 Sie 2007, 10:22
zefirek... ale to jest IMO bez sens... przewaga formy nad treścią, jakbys miał pod maską 300KM, to ja rozumiem wielgachny wydech...
zefir - 23 Sie 2007, 10:31
jak zwal tak zwal:D
tyle ze moje 1,25 ma malo wspolnego z seryjnym autem.
i czasy ktore robie mowia same za siebie
SpiderMAN - 23 Sie 2007, 10:45
Raptem 7KM więcej... HEHE...
Popatrz na PumaRST, on ma raptem 95KM więcej i z wydechem nie przesadza...
zefir - 23 Sie 2007, 10:55
SpiderMAN napisał/a: | Raptem 7KM więcej... HEHE...
Popatrz na PumaRST, on ma raptem 95KM więcej i z wydechem nie przesadza... |
;D widzisz nie widziales a mowisz
7KM bylo w tamtym roku:D, w tym roku jest znowu lepiej ale spoko zrob 7KM wiecej w swoim 1,1 to pogadamy:D ta sa silniki wolnossace, inne sa przyrosty:D
ale spoko jestes zaj ebisty wiesz lepiej, ja sie na dlubaniu nie znam, zwlaszcza na wydechach
oooo cos Ci powiem ten sam PumaRST doradzal mi ten wydech
pozdro
SpiderMAN - 23 Sie 2007, 11:09
zefir napisał/a: | SpiderMAN napisał/a: | Raptem 7KM więcej... HEHE...
Popatrz na PumaRST, on ma raptem 95KM więcej i z wydechem nie przesadza... |
;D widzisz nie widziales a mowisz
7KM bylo w tamtym roku:D, w tym roku jest znowu lepiej ale spoko zrob 7KM wiecej w swoim 1,1 to pogadamy:D ta sa silniki wolnossace, inne sa przyrosty:D
ale spoko jestes zaj ebisty wiesz lepiej, ja sie na dlubaniu nie znam, zwlaszcza na wydechach
oooo cos Ci powiem ten sam PumaRST doradzal mi ten wydech
pozdro | Nie fakaj na mnie... Ja to poprostu uważam za przesadę... Twoje auto twój tłumik... ja na starość chcę słyszeć swoje wnuki...
Acha, to skoro masz większy przyrost mocy to może podpis uaktualnisz
[ Dodano: Czw Sie 23, 2007 11:13 ]
Powiedz mi jaki ma sens tłumik z duzym ujściem gazów, skoro cała reszta wydechu jest na standardowej średnicy rurkach...
Moim zdaniem sens ingerencji w wydech jest, ale tylko w momencie jak porywamy się na zmianę kolektora, i całego układu na kwasówkę odpowiednia wyliczoną do zhamowanego na seryjnych tłumikach auta po przeróbkach.
Wtedy to i wydech może da Ci te kilka KM więcej.
zefir - 23 Sie 2007, 14:22
widzisz ziom nie zawsze wielkosc wydechu swiadczy o jego glosnosci:P
np. w moim aucie glosniej chodzi silnik ze stozkiem niz wydech, moj wydech jest cichy, powiem wiecej jest homologowany.
fakam na Ciebie , bo nie masz racji i za kazdym gdy cos sobie wymyslisz, mija sie to z prawda
pozdro
SpiderMAN - 23 Sie 2007, 18:50
Nie za każdym razem, nie za każdym...
Pozdrówka na wydechu... 8)
pawloplus - 23 Sie 2007, 21:30
a ja mam taki wydech i możecie pisać co chcecie ale mi sie podoba...
a jak on chodzi zapraszam do posłuchania na zlocie w Boszkowie
jestem też zatym ze lepiej kupić cały wydech niż koncówke chyba że chodzi Ci o sam wyglad na koncu to końcówka bedzie tańszym wyborem.
PZDR all
hubi_2006 - 23 Sie 2007, 21:41
ja mam silniczek 1.1 z prawdopodobnie dziurawym seryjnym wydechem i powiem wam że ludzią się podoba pomruk (zaznaczam że jest to pomruk a nie wycie pełne męki). przy puszczaniu gazu słychać delikatne dudnienie... efekty akustyczne zatem mam fajne tylko nakładke jakąś fajną musze założyć bo ten seryjny zagięty w duł kikut od końcówki wydechu wygląda obciachowo przy takich "rasowych" dźwiękach 8)
SpiderMAN - 24 Sie 2007, 01:05
No właśnie i dotarłeś do meritum... pawloplus, są tacy dla których tylko wygląd ma znaczenie, a nie głośność, czy też szybsze odprowadzanie spalin.
zefir - 24 Sie 2007, 05:54
pawloplus napisał/a: | a ja mam taki wydech i możecie pisać co chcecie ale mi sie podoba...
...
jestem też zatym ze lepiej kupić cały wydech niż koncówke chyba że chodzi Ci o sam wyglad na koncu to końcówka bedzie tańszym wyborem.
PZDR all |
kup kompletny sportowy wydech do 1,25 ;D mozna tylko na zamowienie zrobic.
pozdro
pawloplus - 24 Sie 2007, 06:59
ja mam zefir jedno pytanko.. Jakiej firmy masz tłumiczek?
SpiderMAN - 24 Sie 2007, 07:19
zefir napisał/a: | pawloplus napisał/a: | a ja mam taki wydech i możecie pisać co chcecie ale mi sie podoba...
...
PZDR all |
kup kompletny sportowy wydech do 1,25 ;D mozna tylko na zamowienie zrobic.
pozdro | No to się zgodzę. Producenci takich wydechów wyszli z założenia, że niewielu będzie takich, co zechcą poprzez zmianę wydechu podnieść moc auta.
A wydech z kwasówki 2,5" liczony na zamówienie to będzie chyba spory wydatek?
a1topgear - 24 Sie 2007, 09:04
Zefir: Cytat: | kup kompletny sportowy wydech do 1,25 ;D mozna tylko na zamowienie zrobic. pozdro |
DA SIE;p
A wydech z kwasówki + kolektor ok 2200zl-2500zl (z kolektorem), 1700zl bez...
zefir - 24 Sie 2007, 10:01
2,5 cala to chyba chcesz pod turbo:D
max 2 cale do mnie,
wiesz samorobka na zamowienie wyjdzie mnie w lodzi okolo 1400 z kolektorem
tylko po co:D
tym bardziej ze fiesta zostanie do codziennej jazdy i juz wiecej nie bedzie dlubana:D
zoharek - 24 Sie 2007, 10:04
No, 2,5 cala to u mnie
zefir - 24 Sie 2007, 10:09
jak dla mnie to jest za duzo do wolnossaka do 2L pojemnosci
w 1,6,1/8 hondach sie robi 2,25 max
zoharek - 24 Sie 2007, 10:38
Hm, ja mam serię. Może i 2,25, teraz to już nie pamiętam
Parzych - 10 Wrz 2007, 16:16
A ja mam taką końcówkę i ładnie mruczy basowo na wolnych obrotach, sprawdzona w Boszkowie - 99dB, a seria - 97dB, tak że moja nie chałasuje, a tylko delikatnie zmienia dżwięk...
Michał22 - 10 Wrz 2007, 19:50
JA w swojej mam wydech ultera uniwersalny , haki pod fiestsam robiłem sam , napoczatku byl przyjemny tylko sie wypalił srodek i jestgłosny od 100 do 135 jest ciezko w aucie a powyzej cisza:)) koncowka ma 100mm szer. a ruła ktora wychdzi zatłumik ma morza 50, tylko koncowka jest przsypawana i dobrze maskuje:) Na wolnych ładnie mruczy:) Moj ma 102,5 Db mierzone w Boszkowie III meisce:)
|
|