Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - nie odpala jak się rozgrzeje :(

marcino - 12 Lip 2007, 20:58
Temat postu: nie odpala jak się rozgrzeje :(
witam, mamm problem z rozruchem fiesty. Otóż po przejechaniu ok 15 km i odstaniu 5 min auto nie chce zapalić ( od rozrusznika dochodzi takie lekkie cykanie ale nie kręci) wtedy zostaje tylko popych, odpala i problem znika, ale do następnego dnia. gdzie szukać przyczyny? renowacja rozrusznika? Jakieś kable lub styki? help dla laika.... kaput
janusz81 - 13 Lip 2007, 08:12

Miałem podobny problem, przyczyny dwie:
- zepsuty regulator napięcia w alternatorze a co za tym idzie słabe ładowanie i słaby akumulator który nie dawał rady przekręcić ciepłego silnika (coś tam się musiało uszczelniać).
- no i rozrusznik- są w nim cztery szczotki ale funkcjonowały raptem dwie, założyłem nowe szczotki (przy okazji wymieniłem panewki-wychodzone też mogą utrudniać zapalanie samochodu).
No i było po moim problemie, ale myślę, że możliwych przyczyn takiej historii może być jeszcze kilka (słaba masa, styki kabli, same kable itp itd...)

diodalodz - 13 Lip 2007, 09:17

albo szczotki albo elektrowłącznik w rozruszniku . z tym ze raczej elektrowłącznik .Wystarczy rozebrać i umyć .
marcino - 13 Lip 2007, 18:28

a czy jestem sam w stanie rozkrecic i złożyc rozrusznik? czy nie wysypie mi się wszystko ze środka :) ?
diodalodz - 13 Lip 2007, 22:46

to już zależy od ciebie . Automat możesz wykręcić sam bo wielkiej filozofi nie ma . 3 śruby na krzyżak i cześć . Często trzeba je rozwiercić . Ale najpierw dobrze przyp....olić z młotka przez długą końcówkę gwazdową . I dobry duży śrubokręt i jazda . Umyć wyczyścić delikatniusio nanieść smaru i poskładać .
marcino - 24 Lip 2007, 16:09

po wizycie u fachowca- diagnoza : zimny lut przy elektrowłączniku. hooray . działa jak złoto!