Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - ABS dziwne działanie

Nobel - 9 Lip 2007, 22:51
Temat postu: ABS dziwne działanie
Panowie coś mi abs zaczą wariować ale może po kolei.
Jakis rok temu wiemieniałem łozyska z tyłu i jeden krążek od czujników na bebnie był taki troche wytarty z jednej strony (ktoś go wcześniej zciągał i pewnie nie wbył jak nalezy przez co tarł ) w każdym razie założyłem go i od tego czasu ABS zaczą sie wyłaczać ( zaswiecały sie kontrolki) wiec rozebrałem koło poprwaiłem krążek i kłopoty ustąpiły.

Chodzi o to ze 2 tyg kontrolki znowy sie zaswieciły ale po dwóch dniach zgasły i od tego czasu cos jest nie tak. ABS włącza sie zbyt często nawet na prostej dzrodze, na nierównościach częściej. wcześniej taka sytuacja nie miała miejsca a teraz przy lekkim hamowaniu włączają sie pompy i czasem zeby je zatrzymać poprostu trzenba aż zatrzymać auto.

Panowie co go może boleć?? czy ten krążek może robić robote i czujnik wykrywa ze koło sie nie kreci, ale z drugiej strony przez rok chodziło czy tak nagle może sie coś takiego ujawnić?

Marcin - 10 Lip 2007, 17:03

sprawdz połączenie przewodow do czujników, wcale to nie musi być ten sam czujnik, przy którym grzebałeś.
Nobel - 10 Lip 2007, 20:43

Z tego co wiem i z własnych doświadczeń to jakby czujnik nie łączył to kontrolki by sie zaświeciły i tyle by było z ABS'u. podobnie jak było po wymianie łożysk jak źle była umiejscowiona tarcza od czujnika, a tutaj ABS dziła bez problemu tylko jakby mu sie zwiekszyła strasznie czułość.

Ok to troche z innej beczki mam euroscana+ program visa183 i chciałem zdiagnozować auto ale jest problem bo w programie są roczniki aut do 96 roku, czy ktoś może wie czy jest jakieś uaktualnienie programu i czy tym sprzetem dobioere sie do auta??