Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Obrotomierz mk1 vs mk3

Żółwik Tuptuś - 18 Cze 2007, 19:50
Temat postu: Obrotomierz mk1 vs mk3
Posiadam w aucie fabryczne wyprowadzenie na obrotomierz z instalacji od mk3 RST .
Posiadam także obrotomierz z mk1 XR2

Niestrety po połączeniu obydwóch kabli wskazanie obrotomierza jest dokłądnie o połowę niższe niż powinno być ( czyli niż sąobroty silnika ) .

Mam dwa pomysły na rozwiązanie tego problemu :

1 bebechy z obrotka mk3 rst podstawione za moją tarczą
2 podłączenie mojego obrotka tak jak w dieselu czyli pod alternator .
( z obydwoma sobie poradzę )

Ale mam pytanie : może da sie sprawę ominąć w jakiś inny sposób ? ( tzn przeskalować obrotomierz ) z góry dzięki za info :)

Arkadius - 18 Cze 2007, 20:17

Zółwik załamujesz mnie :D przeciez co zrobić z obrotkami jak źle wskazują było ze 100 razy pisane :) musisz mieć pod tarczą potencjometr a jak będzie jeszcze za mało wskazywać to musisz zmienić rezystor :) poszukaj na pewno spasujesz jaka wartość oporu musisz uzyskać zeby dobrze pokazywał
Żółwik Tuptuś - 18 Cze 2007, 20:33

CHodziło mi raczej o to gdzie się wpiąć aby sygnał szedł z obu cewek a nie z jednej , a nie przeskalowywanie obrotomierza ;-)
Arkadius - 18 Cze 2007, 20:37

gdybym ja bym na Twoim miejscu poszedł bym do elektronicznego i kupił rezystor o połowe większy albo mniejszy od tego co tam masz za 10gr i taniej by to wyszło niż ciągnać jakiś dodatkowy kabel... szybko i łatwo i 10 minut nawet roboty by nie było.
Żółwik Tuptuś - 19 Cze 2007, 00:41

Arkadius napisał/a:
gdybym ja bym na Twoim miejscu poszedł bym do elektronicznego i kupił rezystor o połowe większy albo mniejszy od tego co tam masz za 10gr i taniej by to wyszło niż ciągnać jakiś dodatkowy kabel... szybko i łatwo i 10 minut nawet roboty by nie było.

uff wreszcie wróciłem .

Ten rezystor trudno było pomierzyć bo kurna malutki był :? ( 2 mm długości ) więc kupiłerm 1 mm i 4 mm ( miał być dwa razy mniejszy i większy co nie ? ) . jutro poprubuję i napiszę co z tego wyszło :)

Arkadius - 19 Cze 2007, 07:44

Żółwik Tuptuś napisał/a:
uff wreszcie wróciłem .

Ten rezystor trudno było pomierzyć bo kurna malutki był ( 2 mm długości ) więc kupiłerm 1 mm i 4 mm ( miał być dwa razy mniejszy i większy co nie ? ) . jutro poprubuję i napiszę co z tego wyszło

:lol: :lol:

dobra kombinuj jak chcesz ale ja bym poszedł tą drogą

diodalodz - 19 Cze 2007, 10:36

a ja zupełnie inna choć ci się nie należy ta wiedza bo grałeś w tzw ch..... i sie ze mna nie spotkałeś po powrocie . Ale co mi tam . Wlutuj dwie diody prostownice pod minusowe przewody podwójnej cewki pin 1 i 3 (dioda 1N4004) i połącz je razem i w kierunku zaporowym wepnij diode 1N4746 (dioda zenera na 18 V) i pociągnij ten sygnał z diody do naszego obrotka .
Plusy
nie ruszasz deski z mk1 (są tam rezystory naparowane na płytkę ceramiczna i wylutować ich sie nie da)
nie niszczysz oryginalnej instalki z XR mk3
Koszt operacji 1.5 zł
Minusy
Trzeba przeciągnąć jeden dodatkowy przewód .

Jak będziesz grzeczny to dostaniesz schemat .

squadak - 19 Cze 2007, 15:52

a masz podlaczonego obrotka teraz tak jak na tym schemacie?
tu podlacza sie jeden przewod sygnalowy i oprocz tego mase i plusa do obrotka

diodalodz - 19 Cze 2007, 20:11

squadak napisał/a:
a masz podlaczonego obrotka teraz tak jak na tym schemacie?
tu podlacza sie jeden przewod sygnalowy i oprocz tego mase i plusa do obrotka

Obrazek

nie kąsasz intrygi . On ma zegary z mk1 które sa przystosowane do zliczania 1 obrót= 2 impulsy .