Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] moduł zapłonowy edis 4

MAJK - 17 Maj 2007, 18:57
Temat postu: [MK3] moduł zapłonowy edis 4
mam FIESTE 1.6 xr2i 104KM i mam takie pytanie nie mam wogóle iskry na świecach wymieniłem już cewke zapłonową iskry dalej nie ma teraz chce wymienić moduł zapłonowy edis 4 89FB-12K072-AB czy po wymianie modułu coś się zmieni. Czy numer modułu który podałem powyżej musi być taki sam czy wystarczy sama nazwa edis 4?Proszę o pomoc .Czy opłaca sie kupić używke i ile kosztuje nowy?
diodalodz - 18 Maj 2007, 09:04

prosze cie kolego nie baw sie w debila. zobacz jakie kolory przewodów sa przy czujniku położenia wału (pod kolektorem wydechowym na silniku ida do niego 2 przewody . Zapamiętaj kolory . wypnij kostkę od Edisa ze ściany grodziowe czy gdzie on tam jest odnajdź te przewody sa mniej wiecej na środku kostki ustaw mierniki na zakres 2 Kohm i sprawdź opór . to jest zdaje sie 5 i 6 pin w kostce .opór powinien wynosić ok 450 ohm to raz . Potem sprawdź napięcie na 8 i 9 pinie czy jest zasilanie +12 V po przekręceniu stacyjki. I kolejna sprawa to sprawdzenie czy na 2 pin w kostce cewki dochodzi +12V .
Na koniec odłącz edisa i podepnij woltomierz na zakresie 2 V w pin 5 i6 podczas kręcenia rozrusznikiem powinno sie pojawiać jakieś napięcie rzędu 0,2-0,3 V

MAJK - 18 Maj 2007, 18:54

Sprawdziłem i tak: na wtyczce do edisa tam gdzie idą kable od położenia wału jest 256 ohm, napięcie na 8i9 pinie wynosi 11.80V , napięcie na cewce na drugim pinie wynosi 6.60V a napięcie na 5 i 6 pinie we wtyczce od edisa wynosi 0 V .Teraz juz nic z tego nie rozumiem.Jeśli ma to coś do rzeczy to auto ma gaz ale nawet na nim nie jeździłem.POMOCY!!
diodalodz - 21 Maj 2007, 15:44

podłącz napięcie na 2 pin na krótko do cewki z akku .
bartkjs - 11 Sty 2011, 23:22

Witam. Odgrzeję trochę tego kotleta i zapytam jak sprawdzić czy EDIS jest sprawny? Wiem jak to się robi wg książki "Sam naprawiam" ale nie jestem przekonany w 100% do tego sposobu (pomiar na 56 i 36 styku EEC IV jest to połączenie między EDIS ,a EEC IV).Czy przy walnietym EDISie nie będę mógł odpalić auta? Bo już chyba tylko to mi zostało do sprawdzenia.