| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Elektryka - [MK3] centralny otwiera i zamyka

palic - 12 Maj 2007,  12:18
 Temat postu: [MK3] centralny otwiera i zamyka
 witam
 Stało sie nagle, mam oryginalny centralny , dodatkowo załozyłem sobie sterowanie na pilota
 Wszystko działało pięknie, wczorakjpróbuje zamknac auto:
 z pilota  - zamykaja i otwieraja sie od razu wszystkie drzwi- oprócz lewych kierowcy
 z kluczyka od kierowcy- zamykaja sie i otwieraja od razu drzwi kierowcy tylko
 z kluczyka od pasażera  - nie używam bo nie działa zamek
 od srodka od kierowcy - zamykaja sie i otwieraja od razu drzwi kierowcy tylko
 od srodka od pasażera - zamykaja i otwieraja sie od razu wszystkie drzwi- oprócz lewych kierowcy
 szukałem a forum ale znalazłem info o braku masy na siłowniku lub zwarte styki w siłowniku
 rozebrałem dzisiaj drzwi i niestery nie wiem gdzie szukac przyczyny
 wszytko wyglada czysto ,oryginalnie jak z fabryki
 Moze ktos potrafi mnie naprowadzic dokładnie , gdzie szukać?
 jackrzec - 12 Maj 2007,  19:40

Drzwi od kierowcy mają się od środka nie zamykać! Zabezpiecza to wten sposób przed zatrzaśnięciem kluczyków w aucie - jeśli masz oryginalne zamki, to jest ok. Sprawdź linkę co idzie od zamka do klamki w drzwiach od kierowcy - może ona blokuje i dlatego zamek szaleje - chociaż jak tak myślę, to kable też bym podejrzewał - szczególnie łączenia kabli od centralki z oryginalną instalacją.
 diodalodz - 12 Maj 2007,  20:29

teoria jest taka odłącz siłownik z lewej strony zobacz czy bedzie działać z pilota . Jeśli bedzie wina lewych drzwi jeśli nie bedzie zrób tak samo prawym . jak bedziesz wiedział które drzwi robią problem to bedziesz już bliżej słońca . bo wsiądziesz do środka zamkniesz sobie lewe drzwi i zobaczysz czy switch w siłowniku przęłączył obwód .
 palic - 3 Lip 2007,  09:57

Witam
 Przez pewien czas nie było mnie na forum ,
 w najbliższy weekend postaram sie sprawdzić te siłowniki
 Na razie zamykam z kluczyka - nie było okazji nawet pojechać do elektryka
 I na dodatek jeszcze problem z kierunkiem ale to w innym poście
 Dzięki
 Piter - 3 Lip 2007,  11:34

To wygląda na uszkodzenie siłownika w drzwiach kierowcy.
 Bo skoro z pilota działają wszystkie z wyjątkiem drzwi kierowcy, a kluczykiem tylko drzwi kierowcy. Tak?
 Nie wiem czy dobrze rozumiem.
 Czy w oryginalnym CZ master jest tylko po stronie kierowcy?
 palic - 3 Lip 2007,  11:39

podejrzewam ze mastery mam po lewej i po prawej stronie - gdyż z obu stron mogę zamknąć i otworzyć auto od środka (mogłem otworzyć)
 Tak - z pilota zamykają sie wszystkie drzwi oprócz kierowcy a z kluczyka tylko kierowcy  - no i oczywiście sie otwierają od razu
 Piter - 3 Lip 2007,  11:54

No to wygląda na uszkodzony siłownik w drzwiach kierowcy. Rozbierz drzwi i zobacz czy "chodzi" . sprawdź czy nie rozłączył sie na kablach. Sprawdz styki. Jeśli działa OK na całym skoku to pewnie wina leży po stronie zamka.
 dday - 3 Lip 2007,  12:49

| FKP Piter napisał/a: |  	  | Czy w oryginalnym CZ master jest tylko po stronie kierowcy?
 | 
 w oryginale są dwa mastery - lewe i prawe dżwi
   Piter - 3 Lip 2007,  12:51

| dday napisał/a: |  	  |  	  | FKP Piter napisał/a: |  	  | Czy w oryginalnym CZ master jest tylko po stronie kierowcy?
 | 
 w oryginale są dwa mastery - lewe i prawe dżwi
   | 
 No czyli zgadza sie.
 palic - 3 Lip 2007,  12:53

no to biorę sie do roboty - dam znać o efektach
 Dziękuję
 falder - 10 Wrz 2007,  17:49

Palic ja mam dokladnie taki sam problem jak ty tylko ze z lewymi drzwiami - nie reaguje mi tak samo jak reszta. Lewe drzwi nie chca sie zamknac z centralnego, przy czym sie otwieraja.

Daj znac jesli znalazles jakie rozwiazanie tego problemy. Pozdrawiam
 k-hell - 24 Lis 2008,  13:09

witam. mam taki sam problem z centralem. niekiedy dzieje się tak, że muszę otwierać auto od strony pasażera bo kierowcy są zablokowane na amen. a jaki ubaw jak właże od strony pasażera na parkingu
  no i jak powyżej zamek mieli na okrągło. ostatnio udało mi się otworzyć drzwi kierowcy, ale coś jest nadal nie tak, bo zamykaja sie z pilota idealnie, ale juz z tego pilota gdy chce otworzyć to znów mieli, a z kluczyka idealnie. Może to wina podwójnego domykania drzwi? (błyśnięcie kierunków) Freeman - 24 Lis 2008,  22:00

Może być uszkodzenie zamka i on blokuje siłownik, który czują z opór odpuszcza sobie. Zresztą w postach wyżej było to już opisane.
 naturalhigh - 28 Gru 2008,  13:10

witam
 mam fieste 5 d i centralny orginalny
 kluczykiem normalnie otwiera a z pilota (w kluczyku) nie dziala
 gosc powiedzial ze to bateria
 wymienilem i nic wiec co to  moze byc??gdzie mam jeszce zajzec sprawdzic?
 SpiderMAN - 28 Gru 2008,  15:38

Może być także, źle założona blaszka w zamku którą siłownik zamyka zamek, u mnie tak było z tyłu. że do końca sie nie domykało i drzwi było otwarte... 	  | freeman napisał/a: |  	  | Może być uszkodzenie zamka i on blokuje siłownik, który czują z opór odpuszcza sobie. Zresztą w postach wyżej było to już opisane. | 
 Pozytywne rezultaty dało dopiero dokładne rozebranie zamków, wyczyszczenie ich odtłuszczaczem do łancuchów rowerowych z Decathlona, namarowanie zmarem w sprayu , złożenie, wyregulowanie i teraz już działa jak należy.

A efekt z tym zamknięciem i natychmiastowym otwarciem miałem jak mi się zwarcie zrobiło, podczas montażu centralnego zamka.

[ Dodano: Nie Gru 28, 2008 15:39 ]

A było w ogóle otwieranie z pilota? 	  | naturalhigh napisał/a: |  	  | witam mam fieste 5 d i centralny orginalny
 kluczykiem normalnie otwiera a z pilota (w kluczyku) nie dziala
 gosc powiedzial ze to bateria
 wymienilem i nic wiec co to  moze byc??gdzie mam jeszce zajzec sprawdzic?
 | 
 Bo szczerze mówiąc to nie słyszałem, może to bateria transpondera do immo lub alarmu, a nie centralnego zamka.

|  |