Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - tylne koło

cezar - 13 Lis 2004, 09:21
Temat postu: tylne koło
Witam, czy fiesta mk2 (900cm, 1984r) przy tylnym kole ma czop piasty koła "oddzielnie" czy też jest on w jakiś sposób zintegrowany z tarczą nośną hamulca (chodzi mi o tą ośkę na którą zakładamy łożysko),

pozdrawiam

diodalodz - 13 Lis 2004, 11:10

hm
Nie ma . Beben jest poniekad zintegrowany z piasta . W bebnie nabite sa łożyska . Z belki wystaje tylko gruby pręt na końcu gwintowany . Jeśli masz jakiekolwiek problemy z łożyskami wymień je odrazu bo robią momentalnie ogromne szkody na tylnych osiach . Tarcze noślna można odkręcić na 4 nakrętkach na klucz 13mm sie trzyma.
Pozdrawiam

cezar - 13 Lis 2004, 12:14

aha, czyli w jaki sposób ten gwintowany pręt wymienić (ośkę), kupować całą belkę???
pozdrawiam

szynszyl - 13 Lis 2004, 13:10

ściągasz bęben. klucz pewnie 30. ściągasz szczęki. 4 śruby p 13 mm. schodzi półośka. zakładasz nową i wszystko w odwrotnej kolejności. :D
jeśli uda ci się ściągynąć łożysko w bębnie, popatrz czy nie szumi, może są jakieś widoczne braki. nie wiem jaką masz fiestkę, ale koszt łożyska może ok 35 zł. a wwarto o to zadbać :!: przy okazji oglądnij stan cylinderka. uważaj żeby ci się nie rozsypał bo hamuklce do odpowietrzenia. ale warto też dygnąć odpowietrznikiem cz się odkręci. ja nie zrobiłem tegho i potem wymieniłem cały cylinderek. urwałem odpowietrznik który się na amen zapiekł

JoeMix - 13 Lis 2004, 13:13

Przed 90 rokiem (ogólnie to do mk2) czop tylnej piasty był zintegrowany z tylną belką... jesli masz z nim jakiechś problemy, czeka cie wymianan całej belki... - dopiero w mk3 pomyśleli i rorobili to 'rozbieralne'
JoeMix - 13 Lis 2004, 13:19

szynszyl napisał/a:
nie wiem jaką masz fiestkę

Jest napisane jasno i wyrażnie - 0,9l z 84 roku...

szynszyl napisał/a:
4 śruby p 13 mm. schodzi półośka. zakładasz nową i wszystko w odwrotnej kolejności. :D

Półośka? Ciekawe nazewnictwo... Niestety w mk1/2 to jest jeden kawałek, nie da sie tak..

szynszyl napisał/a:
koszt łożyska może ok 35 zł. a wwarto o to zadbać :!:

Około 60 złotych za komplet... są 2 i nigdy nie wymieniaj pojedyńczo...

szynszyl - 14 Lis 2004, 09:46

JoeMix napisał/a:
szynszyl napisał/a:
nie wiem jaką masz fiestkę

Jest napisane jasno i wyrażnie - 0,9l z 84 roku...

zabij, ale jakoś przeoczyłem