Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Układ hamulcowy : wyciek

Jinks - 12 Lis 2004, 18:37
Temat postu: Układ hamulcowy : wyciek
Witam!

Dzis zauważyłem, że pomiedzy pompa hamulcowa, a serwem robi sie wilgotno. Uruchomilem silnik, podeptalem hamulec... i wyszedlem sprawdzic - kaplo mi kilka kropel plynu. Jak sadzicie co mam robic?

Z gory dzieki za wszystkie rady.

szynszyl - 12 Lis 2004, 19:07

wiesz moje auto ma swoje lata. zatem ten temat musiałem przerobić. kupiłem zestaw naprawczy, pompy ham., ale po tym niestety jeszcze czeka mnie odpowietrzenia hamulców, bo niestety stało się. :cry:
Jinks - 12 Lis 2004, 19:17

Pamiętasz może ile dałes za zestaw naprawczy???

Bylem przed 18 w sklepie ale niestety akurat brakło ich:(

szynszyl - 12 Lis 2004, 19:18

lucas, do XR, 25 zł. twój na pewno będzie tańszy
diodalodz - 12 Lis 2004, 20:29

hm jak niedowno robiłeś hamulce nie musisz odpowietrzać . Bierzesz strzykawke i igłe i ładujesz w przewody płyn przed przykręceniem do pompy . Później łapiesz je lekko i zalewasz pompe płynem . czekasz aż poleci z przewodów i zaczynasz je wtedy skręcać . Możesz też zrobić to w 2 osoby jedna wciska i trzyma ty przykręcasz . Jest to patent działający ale wiadomo ze lepiej wymienić cały płyn .
Pozdrawiam

szynszyl - 12 Lis 2004, 20:32

diodalodz już zmieniałem, drugi raz nie chcę
herrkam - 13 Lis 2004, 16:41

szynszyl napisał/a:
wiesz moje auto ma swoje lata. zatem ten temat musiałem przerobić. kupiłem zestaw naprawczy, pompy ham., ale po tym niestety jeszcze czeka mnie odpowietrzenia hamulców, bo niestety stało się. :cry:

SZYNSZYL a co jest w tym zestawie bo mam taki sam problem też mi sie na serwo płyn wylewa co prawda baaaardzo powoli ale mnie to strasznie intryguje zwłaszcza że na rajdzie trochę gotują sie hamulce..i muszę pogrzebać
pozdro

diodalodz - 13 Lis 2004, 18:35

dwie uszczelki zbiorniczka jedna uszczelka pompy przeciwpyłowa i z5 moze więcej uszczelek tłoczkow , przy rozbieraniu najlepiej weź kartke i zrób schematyczny rysunek rzeby źle jej nie poskładać . NIGDY nie patrz w wyjścia na przewody hamulcowe i nie mow "k..wa chyba ciśnienia nie daje" bo później bedziesz biegł do umywalki z zakryta twarza . ( DIODA & ŻÓŁWIK MONSER GaragE ) . Jak zdejmiesz zbiorniczek bedziesz miał pod nim zawleczke która odblokowuje tłoczek pompy . Roboty na 10 min mozna sie jedynie pobawić w czyszczenie obudowy ale po co . Późnije pamiętaj zeby miejsce styku wałka serwa z pompa posmarować smarem .
Pozdrawiam