|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Mechanika - [MK3] Strumienica zamiast tłumika środkowego ? 

kopys - 26 Mar 2007,  20:44 Temat postu: [MK3] Strumienica zamiast tłumika środkowego ? Witam !

Może zaczne takmam wywalony katalizator, znaczy się środek-obudowa została, bez zadnej wspawanej rurki, troche brzęczy ale jakoś mi to nie przeszkadza. I już troche pordzewiały stary środkowy tłumik, który przy ostatnim spawaniu, podobno jak gazeta.Tylni tłumik wymieniony ok 1,5 roku temu.

Z racji tego że nowy środkowy kosztuje ok. 100 pln. Zastanawiałem się czy nie zamątować w miejscu tego tłumika strumienicy takiej jak ta :

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=176602598

Wyszło by mi o połowe taniej, mam znajomego który by to za grosze wspawał, przy okazji może od razu rure jakąś w katalizator za jedna drogą.

Pytanie ma tak ktoś zrobione ?

Nie licze na jakieś przyrosty mocy, chce po prostu zapomnieć o spawaniu środkowego tłumika, myśle też że dłużej by wytrzymała niż taki nowy srodkowy tłumik.

Wasze opinie
												 zefir - 26 Mar 2007,  20:54
  lepiej wspawaj zwykla rurke   
												 mikolay - 27 Mar 2007,  07:44
  ja mam od roku strumienice zamiast kata i jest ok
												 zefir - 27 Mar 2007,  08:16
  ale po co kupowac strumienice jak nic nie daje, znaczy daje tyle samo co wspawanie rury:P
												 Jareczek - 27 Mar 2007,  12:19

| zefir napisał/a: | 	 		  | ale po co kupowac strumienice jak nic nie daje, znaczy daje tyle samo co wspawanie rury:P | 	  

Potwierdzam, ten shit nic nie daje - nie oplaca sie
												 kopys - 28 Mar 2007,  13:35
  No dobrze to mówicie, żeby wywalić środkowy i wspawać rurke. tak.

zostałby-pusta obudowa po kacie, rurka zamiast środkowego- i ostatni tłumik

więc dwa pytania.

1. nie będzie głośniej chodzić ?

2. nie doczepią się na przeglądzie że nie ma tego środkowego tłumika ?
												 madek - 28 Mar 2007,  13:54

| Cytat: | 	 		  | 1. nie będzie głośniej chodzić ?  | 	  

będzie, zdecydowanie

| Cytat: | 	 		  | 2. nie doczepią się na przeglądzie że nie ma tego środkowego tłumika ? | 	  

mogą
												 Sorbi - 28 Mar 2007,  16:42
  Czegoś tu nie rozumiem.Jak można zastąpić tłumik środkowy strumienicą.Katalizator strumienicą owszem.Tłumik środkowy jest najdłuższą częścią układu wydechowego a w dodatku jest gięty i łączy się z tylnym.Ja też polecam wspawanie rury.Najtańsze rozwiązanie i chyba najlepsze,no i ze 2 konie dojdzie.
												 kopys - 28 Mar 2007,  17:44
  Rura chyba odpada, bo piszecie że auto będzie o wiele głośniejsze, a autem najczęściej jeżdzi moja zona z małym dzieckiem, ja użytkuje na codzień inne auto.
												 Sorbi - 28 Mar 2007,  18:17
  Nie będzie takie głośne.U mnie też padł kat. i mam wspawaną rurę i jest ok.
												 kopys - 28 Mar 2007,  18:34

| Sorbi napisał/a: | 	 		  | Nie będzie takie głośne.U mnie też padł kat. i mam wspawaną rurę i jest ok. | 	  

NIe mówimy teraz o kacie, bo tam już jest pusty. Mówimy o głosności gdyby wyciąć środkowy tłumik i dać tam rure.

Czyli kat pusty i długa rura, a na samym koncu tylko ostatni tłumik.
												 zefir - 28 Mar 2007,  18:49
  strumienica nie bedzie cichsza, bo czym jest strumienica??
												 Sorbi - 28 Mar 2007,  18:57
  Jak możesz wywalić tłumik środkowy?.Wytnij ten pusty kat.,bo to on daje ten pogłos i wstaw jedną rurę a za nim przecież idzie tłumik środkowy i na końcu tylni.
												 kopys - 28 Mar 2007,  19:09

| Sorbi napisał/a: | 	 		  | Jak możesz wywalić tłumik środkowy?.Wytnij ten pusty kat.,bo to on daje ten pogłos i wstaw jedną rurę a za nim przecież idzie tłumik środkowy i na końcu tylni. | 	  

Kolego, czytaj uważnie cały post.
												 Lukas - 28 Mar 2007,  19:11
  Ja przez jakiś czas jeździłem w wspawaną rurką zamiast środkowego ale kat był cały, i nie widziałem różnicy ani w głośności ani w osiągach. Tylko na przeglądzie może być przypał.
												 Sorbi - 28 Mar 2007,  19:22
  Rób jak uważasz.Ale jeśli masz pusty kat. i dasz jeszcze  długą rurę to powodzenia.
												 zefir - 28 Mar 2007,  19:24
  ludzie to jest tylko 1.1 , jaka moze byc roznica, czy to po dlugosci wydechu czy to bedzie rurka czy strumienica, czy to pusty kat czy zdrowy kat czy brak kata??
												 Sorbi - 28 Mar 2007,  19:31
  Moja rada to rura zamiast kat. i nowy środkowy i będzie cacy.Zrobisz jak zechcesz, a jak wspawasz długą rurę za pustym kat., to będziesz miał efekt Harleya. 

[ Dodano: Sro Mar 28, 2007 20:34 ]

| zefir napisał/a: | 	 		  | ludzie to jest tylko 1.1 , jaka moze byc roznica, czy to po dlugosci wydechu czy to bedzie rurka czy strumienica, czy to pusty kat czy zdrowy kat czy brak kata?? | 	  

jest i to duża
												 kopys - 28 Mar 2007,  19:52

| Sorbi napisał/a: | 	 		  Moja rada to rura zamiast kat. i nowy środkowy i będzie cacy.Zrobisz jak zechcesz, a jak wspawasz długą rurę za pustym kat., to będziesz miał efekt Harleya. 

[ Dodano: Sro Mar 28, 2007 20:34 ]

| zefir napisał/a: | 	 		  | ludzie to jest tylko 1.1 , jaka moze byc roznica, czy to po dlugosci wydechu czy to bedzie rurka czy strumienica, czy to pusty kat czy zdrowy kat czy brak kata?? | 	  

jest i to duża | 	  

No i konkretna odpowiedz, o to mi chodziło.

Pozdro
												 dday - 29 Mar 2007,  01:48

| Lukas napisał/a: | 	 		  | Ja przez jakiś czas jeździłem w wspawaną rurką zamiast środkowego ale kat był cały, i nie widziałem różnicy ani w głośności ani w osiągach. Tylko na przeglądzie może być przypał. | 	  

na przeglądzie to nie będzie przypału za brak środkowego tlumika     

za to może być za brak katalizatora    
												 tomcio1600 - 29 Mar 2007,  07:39
  Ja tu nie widze wiekszego problemu... Jesli masz 100 zł na strumienice to kup lepiej nowy tlumik srodkowy i po krzyku, koszt bedzie podobny (ja placilem 89 zł). Pusta puche po kacie zostaw tak jak jest i roznicy nikt nie zauwazy. Na przegladzie nie bedzie zadnego problemu. Nowy tłumik + dwie obejmy, chwila roboty i smigasz. Nie masz co sie bawic w rurki czy stumienice (tym bardziej ze kat juz wybebeszony...)
												 Sorbi - 29 Mar 2007,  07:57
  skoro wybebeszony to bezużyteczny i hałaśliwy. Nawet po wspawaniu środkowego pogłos zostanie.
												 Darekmk3 - 29 Mar 2007,  09:24
  ja dlugo jezdzilem bez srodkowego tłumika i bylo mega glosno w rodku i na zewnatrz,teraz zamiast kata mam rułke i wpsawany srodkowy tłumik bez koncowego -zakonczony jakąś tam koncowką... i jest glosno ale jest juz ciszej w srodku jak bylo...,ale i tak bede wspawywal koncowy tlumik...

takl wiec bo moich eksperymentach z tlumikami w mk3 radze wspawac nowy środek jak tu juz wczescniej mowili i zamiast pustej puchy kata wspawac rułke i bedzie cichutko jak masz ostatni tłumik sprawny   

pozdro   
												 madek - 29 Mar 2007,  12:41

| Sorbi napisał/a: | 	 		  | skoro wybebeszony to bezużyteczny i hałaśliwy. Nawet po wspawaniu środkowego pogłos zostanie. | 	  

potwierdzam - mam tak teraz i dosyc mocno buczy, zwlaszcza w pewnym przedziale obrotów
												 CCOBRA5 - 3 Kwi 2007,  15:58
  A ja nie mam końcowego rurka puszczona dalej z elegancka koncówka.   
												 mreq - 4 Kwi 2007,  05:33
  mialem katalizator a teraz sie rozlecial i mam w to miejsce strumienice i powazne problemy podczas przegladu. skad wytrzasnac jakas atrape katalizatora wmiare tanio ( bylem w Zabierzowie u goscia co robi z wydechami proponowal strumienice co wyglada jak kat. w cenie 150 ) moze cos na szrocie? ktos cos podobnego robil ?
												 abla - 4 Kwi 2007,  10:36

| mreq napisał/a: | 	 		  | (...)skad wytrzasnac jakas atrape katalizatora wmiare tanio? | 	  

Na Allegro jest tego trochę, ceny zaczynają się od ok. 40 zł + przesyłka.

Np. http://www.allegro.pl/ite...s_kwasowka.html
												 maxim86 - 17 Sty 2010,  14:46
  koledzy mam 1,6 xr2i i jak wyrzuci się kata to sąda lambda prawidłowo odczyta spaliny
												 Fordon - 17 Sty 2010,  15:07
  Ale kotlecik... 

Ehhh ale jak juz pytasz to    

Sonda jest przed katalizatorem a nie za, co za tym idzie sam bys droga dedukcji doszedl do tego, ze bedzie wszystko OK patrzac pod auto, a na sonde za katalizatorem tez sa odpowiednie sposoby... 

troche checi poszukania i poczytania...
												 maxim86 - 18 Sty 2010,  17:43
  tak wiem że jest sąda przed katem ale kilka osób mi mówiło że po założeniu strumienicy zamiast kata sąda lambda może nie odczytać prawidłowo spalin i wyskoczy błąd w komputerze. co wy na to ???
												 bidżej - 18 Sty 2010,  17:56
  bezedura
												 Puff - 18 Sty 2010,  18:15
  Że winieneś z tym iść do Sędzia osądzi i będziesz wiedział co zrobić.
												 maxim86 - 18 Sty 2010,  18:21
  ok skoro tak mówicie. Dzięki 

[ Dodano: Pon Sty 18, 2010 19:30 ]

koledzy powiedzcie mi co zrobić z wydechem żeby w samochodzie było cicho a na zewnątrz z tyłu głośny bas, proszę powiedzcie mi co zrobić z katem co z środkowym a co z końcowym tłumikiem. czekam na wasze podpowiedzi
												 dday - 18 Sty 2010,  21:52

| maxim86 napisał/a: | 	 		  

[ Dodano: Pon Sty 18, 2010 19:30 ]

koledzy powiedzcie mi co zrobić z wydechem żeby w samochodzie było cicho a na zewnątrz z tyłu głośny bas, proszę powiedzcie mi co zrobić z katem co z środkowym a co z końcowym tłumikiem. czekam na wasze podpowiedzi | 	  

wstawić rurę bez żadnych tłumików od początku do końca i kupić sobie zatyczki do uszu        

| 

|