| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Car Audio i CB - głośniki na tył mk 3

azach - 28 Lut 2007,  16:52
 Temat postu: głośniki na tył mk 3
 Mam Fieste z 1994. Chciałbym zamontować głośniki na tylnej półce.

Jakie byłyby najlepsze?

Pozdrawiam.
 odyniec - 28 Lut 2007,  17:32

montowanie glosnikow w tylnej polce mija sie z celem. byl na ten temat ciekawy artykul... lepiej tube basowa zamontowac a z przodu profesjonalny zestaw co niekoniecznie ma XXXX Watów mocy.
 andrew - 28 Lut 2007,  19:24
 Temat postu: GLOSNIKI
 Hmmmmm       zaczne moze od tego czego kolega oczekuje  czy sluchania muzyki ?
 czy tez odczucia muzy  <<<< podaj pierw jaki srodkami dysponujesz i  czego oczekujesz
 kmb - 28 Lut 2007,  23:21

a to czemu ja mam tak zamontowane i jak dla mnie gra dobrze, wiadomo nie jest to super profesjonalne rozwiązanie ale jak dla mnie dość udane, 	  | odyniec napisał/a: |  	  | montowanie głośników w tylnej polce mija sie z celem. | 
 odyniec - 28 Lut 2007,  23:33

| kmb napisał/a: |  	  | a to czemu ja mam tak zamontowane i jak dla mnie gra dobrze, wiadomo nie jest to super profesjonalne rozwiązanie ale jak dla mnie dość udane, | 

otóż dzwięk z tych głośników odbija się od szyby i tak naprawde ulega lekkim przekszatałceniom, co nie wpływa dobrze na jego jakość.
 pozatym pasazerowie z tylu moga na to naprzekac, ze uszy bola itp... jak sie siedzi z przodu jeszcze jest w miare OK, ale z tylu tragedia.
 kmb - 28 Lut 2007,  23:55

a na tube nie bedą narzekać ?
 odyniec - 1 Mar 2007,  02:04

tuba daje tylko bas... a glosniki nie daja tylko basu...
 djsthonka - 1 Mar 2007,  09:11

powiem wam ze niewyobrarzam sobie założenia samej tuby i przednich głosników bez montowania tylnich w półce z tyłu łomot a z przód sopran póła musi być z głośnikami proponuje elipsy 6x9 tylko jak juz montujesz to nie jakies z bazaru za 60zł tylko coś porządnego ja mam alpina sps-6929S i nie narzekam z subem ładnie współpracują.
 kmb - 1 Mar 2007,  10:05

no nie wiem jesli cos ma przeszkadzac to sam bas , a jak sie zamontuje dwu albo truj drożne głosniki na tył nie beda przeszkadzać napewno- no chyba ze pusci sie za glosno  ale to jak wszystko,
 a sam łomot basu napewno nie bedzie dobrze brzmieć - bas owszem ale rozsadnie bo czmeu ma sluzyc sama tuba z tylu ?
 jak do pasażerów z tylu nie dotrą wysokie tony z przodu?
 odyniec - 1 Mar 2007,  13:39

tuba z tylu ma za zadanie dac bas, zas z przodu daje sie glosniki co daja dobry sportan, wraz z tymi malymi glosniczkami twiterami czy jak je tam zwal...

Molu mogę Cie poprosić o pomoc
   daj linka jak mozesz co tu kiedys byl do Forum VW gdzie był bardzo ładny artykuł o CA.
 kolega musi poczytać a zrozumie moj tok myslenia i moze pojdze ta dobra sciezka.

pozdrawiam
 kmb - 1 Mar 2007,  15:21

| odyniec napisał/a: |  	  | tuba z tylu ma za zadanie dac bas, zas z przodu daje sie glosniki co daja dobry sportan, | 

ale nie rozumiesz ze sama tuba dająca sam bas jest bez sensu bo wysokie tony będą tłumione przez osoby siedzące z przodu i fotele i siedzący z tylu będą słyszeć tylko i wyłącznie "bum bum?"
 odyniec - 1 Mar 2007,  15:56

niech molu linka wrzuci...
 kmb - 1 Mar 2007,  16:44

no ale skoro uwazasz ze to lepsze rozwiązanie to chyba powinienes umiec sam swoje argumenty poprzeć
  ?nie twierdze ze sie nie myle ale na moj chlopski rozum  tak jest... odyniec - 1 Mar 2007,  17:45

tzn powiem tak, artykul z ktorym stycznosc mialem byl dosc obszerny i nie jestem na tyle madry aby calosc jego przeczytac tylko raz i zapamietac calosc, dlatego zapamietalem tylko wyrywki, ktore mnie dotycza i moga byc mi pomocne.
 kmb - 1 Mar 2007,  20:01

nie no ok , jeśli naparwdę takie rozwiązanie jest lepsze  to z chęcia bym ten artykuł przeczytał i sam może sie czegoś dowiedział
 Magnoom - 1 Mar 2007,  21:07

Również zastanawiałem się nad zamontowaniem głośników w tylnej półce, ale idąc za poradami jakie znalazłem w necie na razie wsadzę coś (niby) lepszego na przód i zobaczę, czy będę jeszcze czegoś wymagał.

A te porady to np:
 http://www.tuningmania.pl...ntowacnatyl.htm - ogólnie cały artykuł
 http://www.gdynia.mm.pl/~...ioFAQ01beta.pdf - strona 25 punkt 5.5
 madek - 1 Mar 2007,  21:40

kmb, a czemu uwazasz ze z przodu glosniki graja slabo?

podstawa to odpowiedni montaz (wygluszenie drzwi, panel mdf pod glosnik, tweetery w słupki lub chociaz w desce) i oczywiscie przyzwoite glosniki

odseparowany przedni zestaw za minimum 200-300 zł odpowiednio zamontowany i podlaczony tylko pod jakies firmowe radyjko zagra 2 lepiej niz super-wypasione 3-drozne elipsy w tylnej polce, ktore nadaja sie moze na konkurs glosnosci zestawu audio, ale z jakoscia dzwieku i zasadami montazu prawdziwego car-audio maja niewiele wspolnego.

zrób porzadnie przod a bedziesz zadowolony, z czasem dokup do tego wzmacniacz i skrzynke basowa do bagaznika i tyle.

oczywiscie niektorzy maja na to swoje poglady i wcale nie musza sie tego schematu trzymac.... ale coz, niech traca.
 kmb - 1 Mar 2007,  21:50

przecież ja nie mowie ze tył jest najwazniejszy mowie ze jest tez wazny i , nie mozna o nim zapominac.

| madek napisał/a: |  	  | kmb, a czemu uwazasz ze z przodu glosniki graja slabo? | 
 nigdzie tak nie napisałem.

Jak dla mnie dobrze grający przód to sprawa oczywista ale nie można zapominać o tyle.
 A uważam ze sama skrzynia bądź tuba to za mało, gdyż moim zdaniem nie będzie dobrego efektu dla osób siedzących z tylu
 PrezeSSito - 1 Mar 2007,  22:51
 Temat postu: Re: głośniki na tył mk 3

sprzedam ci moją z magnatami 6x9 	  | azach napisał/a: |  	  | Mam Fieste z 1994. Chciałbym zamontować głośniki na tylnej półce. 
 Jakie byłyby najlepsze?

Pozdrawiam.
 | 
 odyniec - 1 Mar 2007,  23:09

| Volkswagen Golf Forum napisał/a: |  	  | Proponuję założyć taki podwieszony. 
 potwornie często trzeba tłumaczyć tu dlaczego:
 - Nie montuje się głośników z tyłu
 - czemu tuba to zło
 - dlaczego do przodu system a nie współosiówki

Poza tym można by wytłumaczyć jak i po co wygłuszyć drzwi, jak zainstalować wzmacniacz itd.

Nie jestem ekspertem posiadającym warsztat, ale parę aut nagłośniłem, i podstawy tej dziedziny mógłbym wyjaśnić. Kilku użytkowników tego forum ma wiadomości z tej dziedziny i wspólnie moglibyśmy zaoszczędzić ciągłych przepychanek pt "dlaczego głośniki z tyłu są blee"

NIE MONTUJEMY GŁOŚNIKÓW Z TYŁU PONIEWAŻ:

- Montowane w półce *** się bardzo słabą odpowiedzią impulsową (grają niedokładnie i bez dynamiki)
 - Psują scenę dźwiękową (jak idziesz na koncert to stoisz twarzą do sceny a nie tyłem)
 - Grają w sufit albo do ucha pasażera nadwerężając jego słuch (szkodzą)
 - Elipsy nie potrafią odtwarzać dźwięku poprawnie (kształt membrany jest nieodpowiedni)
 - Luźna uwag- to dresiarskie metody nagłaśniać auto od tyłu.
 - niepotrzebnie wydaje się na nie pieniądze które można by dodać do sumy na system przedni i kupić przód wyższej jakości.
 - W połączeniu z subwooferem powodują piekielny bałagan w dźwięku - psują dźwięk i kłócą się z subwooferem.

SYSTEM ODSEPAROWANY Z PRZODU

- Najlepiej żeby był to 16cm woofer i tweeter zamontowany w słupku ewentualnie gdzieś w okolicy lusterka
 - Jest to optymalne najstosowniejsze rozwiązanie
 - Daje poprawną scenę dźwiękową
 - Dobrze zainstalowany i dobrany wystarczy na nagłośnieni całego samochodu (nie licząc subwoofera)
 - Gra dobrze bo:
 – tweetery grają w kierunku słuchacza a nie w jego nogawkę czy sufit
 - woofery mają komorę drzwi która poprawia ich grą (musi być wytłumiona)
 - Pasmo dzieli zwrotnica, która wydatnie poprawia dźwięk nie obciążając głośników niepotrzebnym pasmem.
 - Tweeter ma miejsce żeby się wybrzmieć (odległość od głowy jest odpowiednia)
 - woofer jest bliżej niż w przypadku montażu z tyłu lepiej go słychać, a co najważniejsze mamy g przed sobą.
 - głośniki systemach są zazwyczaj wyższej jakości od tych współosiowych (mowa tu o systemach za minimum przyzwoitości, czyli w okolicach 300zł i wzwyż)
 - (montaż systemu opiszę w innym miejscu)

DLACZEGO SKRZYNKA A NIE TUBA

-Głośnik subwoofera powinien pracować w sztywnej odpowiednio dopasowanej dedykowanej obudowie.
 - Tuba jest zła, bo jest zrobiona z kartonu który nie jest sztywny, głośniki w tubie są miernej jakości, tuby strojone są na efektywność a co za tym idzie mają duże braki w jakości dźwięku, dodatkowo jest to sprzęt robiony po najniższych kosztach (wiadomo co za tym idzie)
 - Skrzynka robi bum bum a tuba buuuuu buuuuu
 - Skrzynka powinna byś wykonana z MDF'u i wyliczona odpowiednim programem na podstawie parametrów głośnika.
 - Kupno tuby to wyrzucenie pieniędzy w błoto, to rozwiązanie jest poniżej krytyki.

To tyle na początek, zapraszam kolegów do poprawiania i uzupełniania mojej wypowiedzi. Razem możemy stworzyć przyzwoite FAQ.

Jeśli pomysł załapie zobowiązuje się napisać parę słów o montażu głośników, wytłumieniu drzwi, montażu wzmacniacz, budowie skrzynki itd.

MONTAŻ DYSTANSÓW + RABAT W POWE

Tutaj opis montażu dystansów w golfie 3 jeszcze nie całkiem ukończony ale może się przydać.

Panele MDF do golfa 3 dla forumowiczów z 15% rabatem na hasło "VWgolf.pl 38zł" oczywiście z impregnacją :grin:
 Rabat dotyczy tylko paneli kupionych przez sklep Powe.
 | 
 zaczerpniete bez zapytania autora, link bezposredni do tematu gdzie to jest:
 http://forum.vwgolf.pl/vi...6e86063927bb3a3

na poczatku text, dlaczego nie montujemy glosnikow z tylu.

[ Dodano: Czw Mar 01, 2007 22:10 ]
 tu macie uzasadnienie mojej teorii, mial Molu linka wrzucic, coz znalazlem sam
   madek - 1 Mar 2007,  23:28

| kmb napisał/a: |  	  | przecież ja nie mowie ze tył jest najwazniejszy mowie ze jest tez wazny i , nie mozna o nim zapominac. | 
 wg mnie to jest najmniej wazny
 a jak juz to na pewno nie montuje sie glosnikow na tylnej półce, tylko zabudowuje w boczkach.

| kmb napisał/a: |  	  | A uważam ze sama skrzynia bądź tuba to za mało, gdyż moim zdaniem nie będzie dobrego efektu dla osób siedzących z tylu | 
 wszystko to kwestia regulacji
 no i pytanie czy robisz audio w pierwszej kolejnosci dla siebie czy dla pasazerow z tylu?
 molu - 2 Mar 2007,  11:27

| odyniec napisał/a: |  	  | mial Molu linka wrzucic, coz znalazlem sam   | 

mial mial ale nie wrzucil bo go nie pamietal  8) a zreszta jet to rowniez opisane w faqu

A co do tylnych glosnikow to tak jak koledzy napisali wczesniej jest to rozwiazanie bardzo niekorzystne - psujace scene dzwieku
  Chociaz dla osob malo wymagajacych i chcacych uszczesliwic pasazerow z tylu ;-) jest to jakies rozwiazanie  :-D Ja niestety tez posiadam glosniki z tylu i z checia bym sie ich pozbyl ale nie chce mi sie ponosic kosztow z zakupem nowej polki - a zreszta i tak mam je mocno skrecone faderem

pozdro
 Balceer - 2 Mar 2007,  17:53

azach i kmb koledzy maja racje na tyl nie powinienes dawac glosnikow nie daja one zbyt dobrego efektu wiem to z wlasnego doswiadczenie. Co prawda zrobienie dobrej scenyy z przodu w mk3 tez jest troche klopotliwe gdyz miejsca na glosniki w drzwiach nie sa zbytnio przystosowane do dobrych glosnikow, najlepiej wykonac jakies panele drzwiowe lub cos w tym stylu drugim utrudnieniem jest oczywiscie wygluszenie drzwi dochodza wieksze koszty no i wiecej pracy, ale zapewniam Cie ze nie bedziesz zalowac. Mimo ze nie posiadam jakiegos najlepszej klasy sprzetu efekt grania jest duzo lepszy niz efekt z glosnikami w tylniej polce porownywalem ze znajomym ktory wlasnie tak mial.  Chyba ze nie zalezy Ci na dobrym naglosnieniu tylko na jakims tam brzdekaniu z glosnikow wtedy to nei ma znaczenia

Pozdrawiam
 kmb - 2 Mar 2007,  18:59

no przecie nie bede sie klocic:) skoro tak mowicie to niech tak bedzie , mam pytanie odpowiedzią moze byc zdjęcie- jak najlepiej zamontowac z przodu tweetery w fiescie mk3, kupujecie jakies specjalne obudowy, bo zastanawialem sie juz nad tym tylko poprostu nie ma na to zadnego fabrycznego miejsca
 madek - 2 Mar 2007,  20:13

co do tweeterów poszukaj w archiwum, najlepszym miejscem bez rzezbienia sa miejsca po bokach deski rozdzielczej nad kratkami nawiewu. dobrze jak tweeter ma regulowany kąt tak zeby mozna go bylo skierowac w strone uszu.

dobre zjdecia sa gdzies tu na forum, ja wrzuce na szybko takie

inne miejsca wymagajace rzezby (oczywiscie tak aby schludnie wygladalo) to słupki przednie i trójkąty lusterek.
 kmb - 2 Mar 2007,  23:28

idealnie wkąponowane:) swietnie to zrobiłeś, to zbey juz nie robić offtoopiców napisz mi na priv jak  to zrobiłeś i przy pomocy jakich głośników
 odyniec - 3 Mar 2007,  06:35

stary spojrz gdzie jest kierownica??
       bankowo gdzies na necie je znalazl
   molu - 3 Mar 2007,  11:08

kmb poszukaj w archiwum bo bylo juz o tweeterach troche  8)

Mozna dac je w slupki tez:

pzdr
 madek - 3 Mar 2007,  12:04

| odyniec napisał/a: |  	  | :he: stary spojrz gdzie jest kierownica??
       bankowo gdzies na necie je znalazl
   | 
 takie rzeczy wykopuje sie oczywiscie na forum fiestaturbo.com
   Fordon - 3 Mar 2007,  14:02

Ehhh chlopaki wystarczy uzyc opcji szukaj i wpisac tweetery...
   kolega Cocolino robil taki zabieg i sa nawet fotki...
 http://www.fiestaklubpols...hlight=tweetery

2.50+Vat

Pozdro
 kmb - 3 Mar 2007,  22:03

wpisywalem a jedyne sesowne rozwiązanie ktore jakos wygladalo było w lusterkach,szukałem na allegro ale takich by zmieniac ich kąt nigdzie nie ma wiec trzeba by wszystko samemu przeraabiać
 odyniec - 3 Mar 2007,  22:16

kmb, jak widzisz sprawa dobrego audio w aucie nie jest taka prosta jak myslales
   glosniki z tylu to nie wszystko
   jak costam zmajstrujesz to pochwal sie potem  ;-)
 kmb - 3 Mar 2007,  22:32

no na dobre audio nie ma pieniedzy a sam przod wydaje mi sie troche za malo,dlatego pewnie ze mam za slaby,
 tylko problem z tymi tweeterami bo nie ma ich gdzie zamontowac fabrycznie a zeby  zamontowac samemu to kupa czasu z przeróbkami wiecej jak to wszystko warte, latem sie zabiore bo  bedziewiece pieniedzy i czasu no i cieplo by rozebrac wszystko

[ Dodano: Sob Mar 03, 2007 22:38 ]

nie twierdze ze wszystko 	  | odyniec napisał/a: |  	  | glosniki z tylu to nie wszystko | 
 taki wirażka jestes pochwal sie tym co ty masz to sie posmiejemy 8)
 odyniec - 3 Mar 2007,  23:00

w galerii klubowiczow napisane jest co mam, radio takie ze niema po co szyb wybijac, a obecnie jego brak, bo przelozylem sobie do cytryny radyjko

|  |