Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK5] Wymiana lusterka zewnętrznego

zebro78 - 29 Sty 2007, 09:25
Temat postu: [MK5] Wymiana lusterka zewnętrznego
Jak pech to pech :) Jakiś fagas urwał mi na parkingu lusterko od pasażera:( Szkło całe ale obudowa zwisa sobie brzydko :( Poczytałem już o składaniu i wiem że będzie problem z tą sprężyną . Jak nie dam rady kupie nowe . I tu problem. Jak wymontować lusterko? Czy żeby je odkręcić trzeba zdejmowąć tapicerkę , bo za nic nie mogę zdiąć tego plastika ze środka.
madek - 29 Sty 2007, 10:08

Raczej nie warto tego rozkładać, nowe nie kosztuje wiele a na forum na pewno ktos ma na zbyciu.

Zeby sciagnac wew. trojkat musisz albo zdjac tapicerke albo odgiac ja w tym miejscu tak zeby miec dostep do sruby (jakims krotkim srubokretem). Na pewno trzeba odkrecic wew. klamke i korbke, uchwyt mozliwe ze tez.

Tutaj widac gdzie jest ta srubka.

zebro78 - 29 Sty 2007, 10:32

Rozkładać tego nie muszę bu już jest rozłożone. Lusterko osobno a ta część na którym jest przymocowane - w drzwiach. Problem tylko jak ścisnąć tą sprężynę. Ale chyba dam sobie spokój jak mi się uda wymontować resztę . Lecę do garażu obadać sprawę.
jacek5321 - 29 Sty 2007, 11:10

lepiej kup sobie jaies uzywane ja tez mialem taka sytuacje ze chcialem sam naprawic ale to sie kupy nie trzymalo wiec kupliem nowe
zebro78 - 29 Sty 2007, 11:53

Własnie wróciłem z garażu kaput Jak komuś to się udało poskładać to jestem pod wrażeniem :-) Patent pierwsza klasa - trudniej się chyba nie dało tego wymyśleć. Pewnie jakiś podwykonawca forda stwierdził, że lepiej jak to nie będzie naprawialne wtedy wiecej lusterek się będzie sprzedawać. :fox: Zrobiłem to po swojemu. Wywaliłem ten kołek ze sprężyną , rączkę do regulacji , przyciąłem plastik brzeszczotem (ten na którym się obraca lusterko ) i całość skręcilem na grubej śrubie z podkładkami. :) Wada - brak regulacji ze środka auta (jakoś to przeżyje) . Zaleta - lustereczko fajnie się składa ( wjeżdżałem do garażu na styk to nawet jak przytre - to się teraz złoży , no i myjnia mi nie urwie) :)