Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Przeterminowany olej

zebro78 - 26 Sty 2007, 09:41
Temat postu: Przeterminowany olej
Konkretnie nie na temat Fiestki ale nie wiedziałem gdzie wrzucić. Więc nie bić jak coś od razu :fox: Dostałem gratis 5L oleju silnikowego Castrol High Mileage 15W-40. Oryginalnie zapakowany przeleżał sobie 4 lata w magazynie. Problem w tym , że jest przeterminowany. Można coś z nim zrobić czy od razu do pieca na przepracowany olej?? Ojciec ma starego malucha to może by sobie wlał czy nie bardzo??
szynszyl - 26 Sty 2007, 15:32

ja bym wlał i do fiesty... kupujęcie na allegro oleje w końcówce terminu wazności i nic sie nie dzieje, to i tu nie powinno nic sie stac.. jednak okres używania takiego oleju bym skrócił o połowę
matisl - 26 Sty 2007, 21:17

to jest DOBRY olej. Oryginalnie zapakowany moze lezec do kilkanaście lat!!
Bart_Skrzyszow - 26 Sty 2007, 22:06

mnie też sie wydaje ze skoro nie był przelewany to on jest dobry, ale wolałem zeby moej przypuszczenia sie potwierdziły.
Lej go spokojnie, tylko wymien trochę wczesniej

Lokmen - 27 Sty 2007, 05:25

Brak wam logiki skoro olej dobry to niby czemu go o połowę krocej używać :?: - albo jest dobry albo nie na coś sie trzeba zdecydować. Nje jestem pewny ale okres przechowywania oleju w opakowanu to bodajże maximum 5 lat.
zebro78 - 27 Sty 2007, 14:58

Na opakowaniu pisze - okres przydatności 5 lat po rozlaniu , a data rozlania 23.10. 2001. Przeterminowany jest tylko więc 3 miesiące. W lato musze zmieniać olej ale myśle że wleje go teraz a nastęną wymiankę zrobię przed następną zimą. Jak kupiłem w lato Fiestę to załałem go Lotosem Mineralnym , ale nie wygląda już za ciekawie , więc zmaina wyjdzie chyba tylko na lepsze :) A czytałem , że ten olej jest bardzo dobry do silników z dużym przebiegiem (High Mileage :) ) to chyba będzie smakował jej 15 letniemu silnikowi :)