Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] VSS - czujnik prędkości

Tomekfox - 24 Sty 2007, 18:54
Temat postu: [MK4] VSS - czujnik prędkości
Witam
nie działa mi prędkościomierz,linka i licznik są sprawne, tzw, ślimak zamówiony w fordzie został zamontowany i nadal nie działa. wiec został tzw czujnik predkościomierza znajdujący sie w skrzyni biegów, czy można go ominąć czy musi być???, w serwisie forda ta cześć kosztuje ok 400zł a to trochę kasy.....a moze jest jakiś inny sposób aby ten czujnik znowu działał, brakuje 1 elementu łaczącego w/w czujnik a "ślimak" :?:

MARIUSZ.B - 25 Sty 2007, 15:18

Bez tego elementu licznik będzie działał, możesz go pominąć. Pisałem o tym kiedyś poszukaj.
jackrzec - 26 Sty 2007, 08:01

Licznik będzie działał, ale komp zgłupieje, bo bedzie myślał że auto stoi... On ma mk4, a tam VSS jest bardziej brany pod uwage niż w mk3 - nawet airbag się uaktywnia po przekroczeniu 20km/h, a tak to nie wiadomo co będzie. Bez tego czujnika auto nie wie kiedy ma te 20km/h...
MARIUSZ.B - 26 Sty 2007, 23:40

Rzeczywiście kolega ma mk4 nie wiem jak to będzie bez tego czujnika. Wiem że w mk3 można go pominąć bo sam jeździłem bez niego, jedyny efekt uboczny jaki zauważyłem to brak lekko podwyższonych obrotów podczas jazdy na luzie.
dark57 - 27 Sty 2007, 17:15

Bez tego czujnika auto będzie gasło (jeśli nie od razu to po pewnym czasie) na luzie podczas jazdy, z obrotami mogą dziać się różne rzeczy jak przy zepsutym krokowcu lub cpp, pozatym spalanie będzie większe o jakieś 2-3L-wiem to z własnego doświadczenia; natomiast ten czujnik nie ma wpływu na wskazania prędkościomierza.
MARIUSZ.B - 27 Sty 2007, 19:44

Co się się będzie działo w mk4 to nie wiem ale w mk3 można śmiało pominąć ten czujnik i niech mi nikt nie wmawia bzdur typu spalanie większe 2-3L :hahaha:

Tomku moje zdanie jest takie jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz.

Tomekfox - 27 Sty 2007, 20:39

dzięki za info,w poniedziałek lub środe bede sie bral za to ustrojstwo,ale wpałdem na inny pomysł, ten VSS zostanie ale założe dłuższa linkę i wywale tzw "ślimak", zobaczymy co z tego będzie, oczywiście dam znac jaka wkońcu przeróbka wyjdzie MK4 na zdrowie :D
MARIUSZ.B - 28 Sty 2007, 00:45

Czekamy, sam jestem bardzo ciekaw.
Tomekfox - 29 Sty 2007, 15:22

wiec tak......
VSS został, musiałem dostać sie do licznika i wymienić linkę na dłuższą i....... licznik ożył :D , nie ma to jak przeróbki i prowizorki :-)