|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Uszczelniacze zaworów - wymiana
Fornal - 27 Gru 2006, 10:16 Temat postu: [MK3] Uszczelniacze zaworów - wymiana Czytałem wcześniejsze posty na forum i mam pytanie czy przy wymianie uszczelniaczy jest koniczny demontarz głowicy? U mnie sytuacja wygląda następująco: ginął mi olej, powodem z pewnością był wyciek spod koła pasowego, wymieniłem zimmering i po kłopocie, prawie, bo olej dalej ginie. Pojechałm do majstra, sprawdzić kompresje, na trzech cylindrach po 100%, na jednym ponad 80, czyli pierścienie ok, dlatego też obstawiam za uszczelniaczami. Mechanior powiedział, że trzeba ściągać głowice i koszt to conajmniej 300zł., ale jak czytałem na forum, niektórzy piszą, że nie ma konieczności ściągania głowicy, jak właściwie sprawa wygląda, dzięki cześć.
sgarwa - 27 Gru 2006, 11:44
ponoć jest sposób bez inwazyjny. Biorą świecę wywalają porcelankę, do niej montują przewód do sprężarki (spawają aby się trzymał) i to wkręcają. Dalej już się można domyśleć. Mają takie domowe metody co niektórzy i cena wtedy wynosi 150 zł.
anjko - 27 Gru 2006, 19:42
Wykręca sie świece i wkłada sie do cylindra jakis wygiety drut zeby poderzec zawór a od góry odbezpieczasz wyciągasz spreżyne i wymieniasz uszczelniacz po wszesniejszym sciągnieciu pokrywy zaworów oczywiscie i tak ze wszystkimi zaworami na wszystkich cylindrach. W tym silniku nie jest to zbyt skomplikowane i nie powinno kosztowac wiecej niz 100 zł za robote uszczelniacze 10 zł max i ewentualnie 8 zł za uszczelke zaworów.
Fornal - 29 Gru 2006, 00:17
Aha czyli żeby było taniej to mam szukać takiego, który będzie wiedział jak zrobić to bez ściągania głowicy. To poszukam takowego, może się jakiś znajdzie. Dzięki za wyjaśnienia.
|
|