| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Car Audio i CB - schemat instalacji elektrycznej radia

fiestafan2006 - 7 Gru 2006,  00:13
 Temat postu: schemat instalacji elektrycznej radia
 witam. jestem baaaardzo szczesliwym posiadaczem fiesty 1,8d mk4 z 1996r. chcialem zamontowac radio, jednak niestety musze do starych kabelko dolaczyc nowa kostke iso, poblem w tym, ze od zasilania wystaje chyba 5 kabelkow - jeden gruby zielono czarny, jeden takiego samego koloru chudy, dwa pomaranczowo czarne i jeden niebieski. macie moze jakis schemat co do starszej instalacji ?
 SkotniK - 21 Sty 2007,  10:47

Przepraszam za odsiwzanie tematu
   Kupiłem Fiestke i mam tam radyjko... jednak dziala tylko gdy przekrece kluczyk.
 Jak to popodlanczac zeby dzialalo nawet gdy kluczyka nie przekrecilem.
 Nie chodzi mi o to ze dziala po wlaczeniu silnika, tylko gdy kluczyk jest ustawiony w pozycji podczas ktorej zapalaja sie kontrolki.
 Z gory dziekuje za pomoc.

Znalazlem taki schemat ale czy pasuje ? Czy moze właśnie tak powinno być fachowo =] aby radio działało dopiero wtedy.
 I czy 16 czyli Ignition Swich to stacyjka... moj angielski jest taki ze wydaje mi sie iz to to

jackrzec - 21 Sty 2007,  23:16

Zgadza się "ignition switch" to stacyjka, a radio fabrycznie włącza się po przekręceniu stacyjki w pozycje 1 - wtedy nawet kontrolki sie nie świecą. Jak chcesz żeby działało w ogole bez kluczyka, to żółty kabel przy radiu musisz podłączyć pod czerwony (ale musiz go przeciąć) i bedzie śmigać wogole bez kluczyka.
 SkotniK - 22 Sty 2007,  07:04

Dzieki Ci wielkie za pomoc...
 Narazie kupie sobie jakis akumulatorek mocniejszy bo ten to juz staruszek.
 A dzieki temu forum wiem jaki
   Pozdrawiam serdecznie
 scenic_17 - 22 Sty 2007,  10:50

dokladnie jak mowi Jacek, jeden z kabelkow to podtrzymanie pamieci a drugi to zasilanie, z tego wynika ze zolty dostaje prad dopiero po przekreceniu stacyjki, jezeli zlaczysz je razem to radio bedzie pod pradem caly czas i bedziesz je mogl wlaczyc nawet bez kluczyka..
 miazga44 - 28 Sty 2007,  21:48
 Temat postu: radio
 Mam drobną uwagę radio w ten sposób polączone rzeczywiście gra przy wył.kluczyku ale
 po wyłączeniu wył.radiowym stopień mocy nie jest wyłączony i pobiera wtedy prąd ok.300mA
 mierzyłem sprawdziłem co przy dłuższym postoju grozi całkowitym rozładowaniem akum.
 Polecam w załączniku najprostsze rozwiązanie ale całkowicie bezpieczne.Pozdrawiam AS
 Nie wiem jak dodać załącznik może mnie ktoś oświeci
 SkotniK - 29 Sty 2007,  16:32
 Temat postu: Re: radio

| miazga44 napisał/a: |  	  | Mam drobną uwagę radio w ten sposób polączone rzeczywiście gra przy wył.kluczyku ale po wyłączeniu wył.radiowym stopień mocy nie jest wyłączony i pobiera wtedy prąd ok.300mA
 mierzyłem sprawdziłem co przy dłuższym postoju grozi całkowitym rozładowaniem akum.
 Polecam w załączniku najprostsze rozwiązanie ale całkowicie bezpieczne.Pozdrawiam AS
 Nie wiem jak dodać załącznik może mnie ktoś oświeci
 | 

Oto co kolega mi podeslal

scenic_17 - 29 Sty 2007,  23:05

masz moze radio panelowe po wylaczeniu ktorego na wyswietlaczu dalej migaja napisy?? ja mam podlaczone pod stacyjke i nie narzekam, nigdy nie mam problemow z odpaleniem..

|  |